wo. 10 aug 2022

Vestas haalde in het tweede kwartaal van 2022 een omzet van 3,31 miljard euro, een daling met 6,5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en 7% onder de analistenverwachting. De zwakker dan verwachte omzet werd veroorzaakt door de offshore-equipmentbusiness met een omzet van ongeveer 78 miljoen euro, aanzienlijk lager dan de analistenverwachting van 572 miljoen euro als gevolg van lagere offshoreleveringen in Noord-Europa. De omzet van de Services-activiteiten bedroeg in het tweede kwartaal 700 miljoen euro, wat neerkomt op een stijging van 12,5% op kwartaalbasis en iets beter is dan verwacht, ziet KBC Asset Management-analist Jonas Theyssens.
Zwakke orderontvangst
Vestas haalde 2.153 megawatt (MW) aan nieuwe orders binnen, een daling van 59% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021 en 20% onder de analistenverwachting. De zwakke orderontvangst brengt aanzienlijke risico's met zich mee voor de vooruitzichten voor 2023.
Het bedrijf moest een operationeel verlies van 182 miljoen euro opbiechten, waar het vorig jaar in het tweede kwartaal nog een winst van 94 miljoen euro wist te realiseren, als gevolg van aanhoudende externe kosteninflatie en problemen met de toeleveringsketen. Dat resulteerde in een negatieve bedrijfswinstmarge van 5,5% en toont opnieuw de marge-uitholling waar fabrikanten sinds 2016 mee te maken hebben.
Prijsstelling is lichtpuntje
Het enige lichtpuntje in het rapport was de sterkere prijsstelling die resulteerde in een gemiddelde verkoopprijs van onshorewindturbines van 0,96 miljoen euro per MW. Een stijging met 22% ten opzichte van vorig jaar en het hoogste niveau in de afgelopen 10 jaar. Daardoor kon de onderneming een aanzienlijk deel van de hogere grondstoffen- en energieprijzen doorrekenen.
Vestas’ vooruitzichten
Ondanks de eerder zwakke resultaten en de zeer uitdagende omgeving, kon het management zijn vooruitzichten voor 2022 handhaven. De omzet voor het volledige jaar zal tussen 14,5 en 16 miljard euro bedragen. Verder verwacht Vestas een EBIT-marge voor de groep te behalen van -5 à 0% met een marge voor de Service-business van ongeveer 23%. Volgens de onderneming is er meer onzekerheid rond de vooruitzichten dan gewoonlijk, gezien de geopolitieke spanningen die de inflatiedruk opdrijven.
KBC Asset Management over Vestas
De aandelen presteerden de voorbije weken onevenredig goed na het nieuws rond de Amerikaanse klimaatwet die de vraag naar schone energieoplossingen in het volgende decennium zou moeten aanwakkeren. De bekendmaking van vanochtend zou echter een realitycheck moeten zijn voor overenthousiaste beleggers, meent analist Jonas Theyssens.
Ondanks de toegenomen belangstelling van de overheid voor hernieuwbare energie en de doelstelling van Europa om minder afhankelijk te worden van Russisch gas, blijft het voor windturbinefabrikanten moeilijk om de stijgende vraag om te zetten in hogere winsten. Hoewel de langetermijnvooruitzichten verbeteren, blijven de tegenwinden op korte termijn overheersen en verwacht analist Jonas Theyssens geen betekenisvol keerpunt vóór 2025.
