do. 10 feb 2022

Siemens rapporteerde sterke eerstekwartaalresultaten, waarin de bestellingen, omzet en de aangepaste EBITA respectievelijk 32%, 3% en 11% boven de analistenraming lagen. De vrije kasstroom lag 17% onder analistenraming. Het aantal orderontvangsten is zeer indrukwekkend. Op segmentniveau boekte Digital Industries voor 7,1 miljard euro orders, aangevoerd door Factory Automation en Motion Control (+67% groei). Daarnaast gaat Siemens haar aandeel van 50% in Valeo Siemens e-Automotive verkopen aan Valeo en haar “Mail en Parcel”-businessverkopen aan de Körber Group voor een ondernemingswaarde van 1,15 miljard euro. KBC Asset Management-analist Alex Martens verhoogt meteen het koersdoel van 142 naar 180 euro en de aanbeveling van “Houden” naar “Kopen”.
Vooruitzicht op groei ondanks verstoringen in toeleveringsketen
Siemens meldde als deel van zijn cijferset grotere groeimogelijkheden op veel belangrijke eindmarkten, ondanks een aanhoudend complex macro-economisch klimaat. De pandemiegerelateerde beperkingen en de grote verstoringen door verhoogde risico's in de toeleveringsketen voor elektronicacomponenten, grondstoffen en logistiek blijven immers aanhouden.
Siemens-producten zijn zeer gegeerd
Niettemin kon de groep buitengewone orderontvangsten optekenen bij Digital Industries en scoorde een aanzienlijke ordergroei bij Smart Infrastructure, onder meer dankzij proactieve aankoopactiviteiten. Ook verdubbelde de bestellingen voor Mobiliteit dankzij enkele grote orders, waaronder een contract van 1,5 miljard euro in Duitsland.
Omzet stijgt in alle divisies en alle regio’s
De omzet steeg in alle industriële bedrijfsonderdelen en in alle regio's, waarbij dubbele groeicijfers opgetekend werden bij Digital Industries. Wisselkoerseffecten voegden daarenboven drie procentpunten toe aan de order- en omzetgroei, terwijl de overname van Varian in het derde kwartaal van 2021 zeven procentpunten toevoegde aan de ordergroei en zes procentpunten aan de omzetgroei.
De winst van het segment “Industrial Business” steeg dankzij alle industriële activiteiten, terwijl Digital Industries sterke winstgroei boekte in zijn automatiseringsactiviteiten. De softwareactiviteiten werden afgeremd door geplande uitgaven in verband met de overgang naar Software as a Service (SaaS). Tot slot zorgde de sterke winstontwikkeling bij “Smart Infrastructure” voor een toonaangevende bijdrage van de divisie elektrische producten. Het segment Industrial Business genereerde een vrije kasstroom van 1,43 miljard euro, nagenoeg onveranderd ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021.
KBC Asset Management over Siemens
Voor analist Alex Martens zijn dit uitstekende resultaten. Hoewel Siemens, wat de omzet betreft, hetzelfde patroon vertoont als de concurrenten, deed het wel beter op het niveau van de marges, met een positieve operationele drop-through op groepsniveau van >10%. Het segment “Digital Industries” viel op door marges die 250 basispunten boven de verwachtingen uitkwamen. Ook de orderontvangsten verbaasden analist Alex Martens: deze lagen 34% boven de verwachtingen, met opnieuw “Digital Industries” als grote ster. Dat cijfer overtrof de verwachtingen met vlot 51%.
De vooruitzichten voor 2022 werden niettemin volledig ongewijzigd gelaten. Analist Alex Martens verwachtte na deze cijfers dat Siemens de winstverwachtingen tot aan de bovenkant (of zelfs daarboven) van de vooropgestelde winst per aandeel van 8,70 à 9,10 zou optrekken. Het lijkt hem logisch dat dat nog zal gebeuren bij de publicatie van de tweedekwartaalresultaten.
De automatiseringsindustrie groeit sneller dan andere industriële markten en Siemens presteert beter dan sectorgenoten, ziet analist Alex Martens. Dat mede dankzij een zeer sterke en geïntegreerde automatiseringsportfolio, die zeer goed gepositioneerd is om te profiteren van de voortdurende digitale penetratie.
Bovendien is analist Alex Martens verheugd over de verkoop van het belang van 50% in de joint venture Valeo Siemens, omdat daarmee een verlieslatend bedrijf van de hand wordt gedaan. Siemens verkoopt ook de Mail & Parcel-activiteiten van Siemens Logistics aan Körber voor een verrassend hoge prijs (aan een waarderingsmultiple van 2,3x EV/Omzet en 28,8x EV/EBIT), vindt hij. Want dat bedrijf haalde vóór de pandemie in zijn logistieke afdeling lage ééncijferige marges. Samengevat: beide desinvesteringen zijn zeer positief volgens analist Alex Martens.
Hij verwacht vandaag al een stijgende beurskoers, onder meer omdat het aandeel goedkoop is in vergelijking met de sector. De set van indrukwekkende resultaten en positief nieuws over de herstructurering van de portefeuille maken dat hij het advies optrekt naar “Kopen”, terwijl het koersdoel stijgt van 142 naar 180 euro.
