do. 10 apr 2025
Het afkondigen van een pauze van 90 dagen voor de torenhoge invoertarieven in de VS (die op Liberation Day werden aangekondigd) van kracht gaan, is duidelijk goed nieuws. Hiermee lijkt voorlopig een einde gekomen aan de voortdurende escalatiestroom waarin we ons de voorbije dagen en weken bevonden, stellen de analisten van KBC Asset Management.
De Amerikaanse regering geeft immers open te staan voor onderhandelingen over de invoertarieven en dit geeft beleggers wat ademruimte. Maar de pauze geldt niet voor China, nochtans één van Amerika's grootste handelspartners. Die sloeg de voorbije dagen flink terug op het tarievenfront en kijkt nu al aan tegen invoertarieven van liefst 125%.

Marktreactie
Op Wall Street maakten de aandelen een historische bocht: de S&P500 sloot 9,5% hoger af, de Nasdaq kreeg er 12,16% bij en de Dow Jones veerde 7,9% op. Op sectorniveau werd de hausse aangevoerd door duurzame consumptiegoederen (+11,4%) en technologie (14,1%), terwijl ook telecom (+10%) en grondstoffen (+8,6%) in zwang waren.
Het Aziatische koersenbord was er ook eentje om in te kaderen: de teneur is er natuurlijk eentje van groot jolijt, met gekke winsten in Japan (+7,6%), Zuid-Korea (+5,8%), Taiwan (+9,3%), Vietnam (+6,6%). China (+1,1%) en Hongkong (+2,7%) houden het bescheiden, want hun tariefjuk blijft. Maar de technologiekoepel HS Tech trekt niettemin wél sterk van leer (+4%).
De Europese beurzen bouwen ondertussen ook een feestje, al ligt de winst rond het middaguur duidelijk lager dan kort na de openingsbel.

Waarom keert het Witte huis de kar?
Wat de wijziging in het Amerikaanse standpunt teweegbracht blijft een beetje gissen. Waren het de forse koerscorrecties op de aandelenmarkten? Was het de flinke stijging van de obligatierente? Was het de vrees voor een economische recessie die flink zou gevoeld worden door Trump's achterban?
Alleen de president en zijn directe omgeving weten het maar feit is dat de fameuze Trump-put terug is en dat is goed nieuws. Dat lezen we ook af aan de enthousiaste reacties op de beurzen. Maar of we hiermee helemaal 'out of the woods' zijn valt echter te betwijfelen. De kansen op een economische recessie in de VS en bij uitbreiding in de wereld zijn allicht wat afgenomen, maar er blijven nog heel wat onzekerheden.
10% invoertarief blijft op tafel
Er is dan wel een pauze alvorens de draconische invoertarieven van Liberation Day van kracht worden (als dit al gebeurt) maar ondertussen geldt wel voor iedereen het uniforme invoertarief van 10%, flink hoger dan de gemiddelde invoerheffingen van 3,5% die tot nu toe van kracht waren en voor China geldt 125%. Af te wachten valt hoe de economie hiermee zal omgaan en of een recessie kan vermeden worden. Hoe zal president Trump zich trouwens opstellen in de onderhandelingen en hoe vlot kunnen die verlopen? Zal het conflict met China verder escaleren en wat is de impact op de Chinese economie?
Intussen overheerst ook voor bedrijven de onzekerheid. Een handelsbeleid dat om de paar dagen van richting verandert: hoe neem je zoiets mee in je planning? Ga je verder investeren, of toch maar even on hold? Ook dat kan een impact hebben op de bedrijfsresultaten voor de volgende kwartalen.
Strategie: wat nu te doen?
Voorlopig verandert KBC Asset Management niets aan de beleggingsstrategie, nadat er al werd ingegrepen waar nodig. We blijven licht “onder de norm” beleggen in aandelen en hanteren een defensieve invulling van het aandelenluik met voorkeur voor defensieve sectoren zoals niet-duurzame consumptiegoederen en farma. Wel wordt er continu gespeurd naar opportuniteiten om indien nodig bij te kunnen schakelen.
In het obligatieluik zijn de looptijden iets langer dan normaal. We blijven hier ook iets positiever voor bedrijfsobligaties dan voor overheidsobligaties, maar verkleinen het verschil tussen beide.