ma. 22 jun 2020
12:05

Terwijl de zomertemperaturen stijgen, daalt het aantal coronagevallen. Althans in Europa. Dat laat ruimte voor wat optimisme, al is het met de handrem op. De verwachtingen voor de bbp-groei in de eurozone voor 2020 werden alvast lichtjes opgetrokken. Ook voor de VS is er iets meer optimisme en een minder negatieve verwachting voor de bbp-groei dit jaar, maar ook meer voorbehoud door de aanhoudende stijging van het aantal besmettingen.
Hoogtepunten:
- De heropstart van de Europese en Amerikaanseeconomie gaat relatief snel. Frequent beschikbare indicatoren wijzen erop dat in verscheidene landen de economie weer op gang komt. Het pad en de kracht van het herstel zijn echter nog erg onduidelijk. Het blijft erg waarschijnlijk dat een volledig herstel verscheidene kwartalen of zelfs jaren zal vergen. Bovendien blijft er een groot risico van nieuwe opflakkeringen van het covid-19 virus.
- De herziene bbp-cijfers voor de eurozone over het eerste kwartaal van 2020 bevestigen dat de lockdownmaatregelen vanaf maart de economie ongezien zware schade hebben toegebracht. Maar de terugval was toch een klein beetje kleiner dan door de eerste ramingen werd gesuggereerd. Verder blijkt dat de economie in Zuid-Europa en Frankrijk zwaarder is getroffen dan in de noordelijke landen. België zit daar tussenin. KBC Economics heeft de raming voor de bbp-groei in de eurozone per saldo opgetrokken tot -9,6% voor 2020. ‘Mechanisch’ zorgt dit voor een lichtjes lager groeicijfer (6,2%) voor 2021.
- Het herstel van de Europese economie wordt gesteund door drastischemaatregelen van monetair en begrotingsbeleid. Begin juni verruimde en verlengde de ECB haar noodprogramma voor de aankoop van obligaties en ook de Europese Commissie deed een voorstel voor het herstel en de versterking van de economie (Next Generation EU). Die beleidsmaatregelen zorgden voor een vernauwing van de renteverschillen in de EMU en een versteviging van de euro tegenover de Amerikaanse dollar.
- De vooruitzichten voor de Amerikaanseeconomie blijven sterk overschaduwd door de onzekerheid over het vervolg van de coronapandemie. De staten starten hun economieën vroeger dan verwacht terug op en dat zal de economie in het derde kwartaal een boost geven in vergelijking met het uiterst sombere tweede kwartaal. Gelijktijdig onderstreept de gevoelige stijging van het aantal bevestigde covid-19 gevallen in een aantal grote staten het risico dat deze heropstart veroorzaakt. KBC Economics heeft niettemin de groeiverwachting voor 2020 opgetrokken tot -6,5%, omdat de frequent beschikbare indicatoren verbeteren en het begrotings- en monetaire beleid het herstel stimuleren. De groeiverwachting voor 2021 is lichtjes verlaagd tot 4,4%.
- Op de oliemarkt zijn vraag en aanbod sneller dan verwacht naar een evenwicht geëvolueerd, met een krachtiger herstel van de olieprijs uit het dieptepunt van april als gevolg. De heropstart van de economieën in Europa, de VS en China zorgden voor meer vraag naar olie, terwijl OPEC+ de productie beperkte. De hogere olieprijs heeft ook als gevolg dat de inflatievooruitzichten voor de eurozone en de VS zijn verhoogd tot 0,4%, respectievelijk 0,5%