do. 26 sep 2024

Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar groeide de omzet van de koffieservice bij Miko met 12% tot 138,1 miljoen euro. KBC Securities-analist Guy Sips geeft aan dat de kernactiviteit van Miko goed loopt goed, ondanks de onzekerheid over de zeer grillige bewegingen van de grondstoffenprijzen.
Miko?
Miko is al meer dan 200 jaar actief in de koffieservice. De groep realiseerde in boekjaar 2023 een omzet van 289,8 miljoen euro. Miko is een internationale groep met eigen ondernemingen in België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Polen, Tsjechië, Slowakije en Australië.
Sterke prestatie ondanks hoge koffieprijzen
De koffieprijzen bereikten onlangs historische hoogtepunten. Miko benadrukte dat het berekenen van dergelijke stijgingen altijd een uitdaging blijft. Maar Miko's koffiedienst slaagde erin een goede eerste jaarhelft ‘24 neer te zetten. Binnen de recurrente kernactiviteiten laten alle binnenlandse markten goede resultaten zien.
De EBITDA (bedrijfskasstroom) steeg in de eerste zes maanden van ’24 op jaarbasis met 25% tot 19 miljoen euro, de EBIT (bedrijfswinst) steeg op jaarbasis met 38% tot 6,5 miljoen euro en de nettowinst uit recurrente activiteiten steeg op jaarbasis met 36% tot 3,7 miljoen euro.
Grote eenmalige winst...
De groei in de kernactiviteiten van Miko wordt overschaduwd door een eenmalig verlies van 15,5 miljoen euro, geeft Guy aan. Dat verlies bestaat uit de som van twee belangrijke gebeurtenissen.
Enerzijds was er een uitzonderlijke opbrengst van 5 miljoen euro. In 2021 werd de kunststofverwerkende divisie Miko Pac verkocht aan het Duitse Paccor, dat toen 6 keer groter was. In dezelfde context van schaalvoordelen was Paccor ondertussen al doorverkocht aan een sectorgenoot. Bij de verkoop van Miko Pac voorzag een businessplan in een earn-out van 5 miljoen euro op de 2023-resultaten, die nu ontvangen is. (Ter info: een earn out is een juridische regeling tussen de verkoper en de koper waarin staat dat de koper een extra vergoeding zal betalen aan de verkoper als bepaalde (financiële) voorwaarden in de toekomst worden gerealiseerd).
...maar fors groter eenmalig verlies
Anderzijds werd eind mei beslist om dochteronderneming SAS NV, die zich volledig richtte op private label koffie voor de retailmarkt, te verkopen aan investeringsmaatschappij Nimbus. Dat resulteerde in een aanzienlijk waardeverlies en extra kosten voor een bedrag van -20,5 miljoen euro.
De strategische rationale achter de beslissing om koffiebrander SAS eind 2021 over te nemen, was ingegeven door het feit dat na de coronapandemie het thuiswerk sterk toenam. Miko speelde hierop in door te diversifiëren naar de retailsector. Bovendien lag SAS op slechts 15 minuten rijden van de hoofdzetel van Miko, zodat het ook perfect kon passen in een gloednieuwe branderij die Miko gaat bouwen.
Amper vier maanden later kwam de retailsector zwaar onder vuur te liggen door de explosieve inflatie (gevolg van de energiecrisis na de invasie van Oekraïne). Ook de resultaten van SAS leden eronder.

KBC Securities over Miko
Miko gaf aan dat de beslissing om te stoppen met de private label koffie voor de retailmarkt (SAS) zeer pijnlijk was. Miko nam deze beslissing amper 2,5 jaar na de overname. Maar Miko benadrukte dat je soms snel moet durven gaan. Guy Sips is blij dat Miko klaar is om zich 100% te focussen op waar ze goed in zijn: koffieservice. Inderdaad, de voortdurende recurrente activiteiten toonden in de eerste jaarhelft een groei met dubbele cijfers op jaarbasis.
Guy Sips gaf zijn model een update. Het koersdoel zakt van 85 naar 67 euro. De ‘Opbouwen’-aanbeveling blijft op de tabellen staan.
