do. 28 apr 2022

Telenet boekte over het eerste kwartaal resultaten die iets onder de analistenverwachtingen lagen. Dit geldt zowel voor de resultatenrekening als voor de evolutie van de abonnees. Het bedrijf voelde de gevolgen van de looninflatie in het eerste kwartaal, maar kondigde gisteren een prijsstijging met 4,7% aan op al zijn vaste maandabonnementen. De tariefverhoging gaat half juni '22 in en zal een belangrijke drijfveer zijn voor het bedrijf om zijn prognose voor 2022 te halen, die het vanochtend in zijn geheel herhaalde. Jammer genoeg heeft een akkoord met Fluvius over het "datanetwerk van de toekomst" opnieuw vertraging opgelopen vindt KBC Securities-analist Ruben Devos de nieuwe datum is vastgesteld voor eind juli bij de halfjaarcijfers. Hij heeft een “Kopen”-advies en koersdoel van 40 euro voor Telenet.
Meer Telenet-klanten
Telenet zag een aanhoudende groei van de FMC-klantenbasis (Fixed-Mobile Convergence). Er werden netto 22.700 nieuwe FMC-abonnees toegevoegd, wat het totaal op 772.400 abonnees brengt op het einde van het eerste kwartaal van 2022. Dat is goed voor een stijging met 17% op jaarbasis. Telenet slaagde er ook in zowel het breedband- als het mobiele klantenbestand uit te breiden met respectievelijk 2.900 en 8.800 netto nieuwe klanten. De gewogen gemiddelde datadownloadsnelheid van het breedbandabonneebestand bleef toenemen tot 241 Mbps op 31 maart 2022, een stijging met 12% ten opzichte van 215 Mbps in het eerste kwartaal van vorig jaar. Dit onderstreept naar eigen zeggen de leidende positie op het gebied van vaste netwerkinfrastructuur.
Stijgende nettowinst
De omzet van het bedrijf bleef op jaarbasis min of meer stabiel op 645 miljoen euro. De aangepaste bedrijfskasstroom daalde met 2% tot 329 miljoen euro als gevolg van moeilijk vergelijkende cijfers en de hogere inflatie. De nettowinst kwam uit op 160 miljoen euro, een stijging ten opzichte van de 112,5 miljoen in het eerste kwartaal van 2021 en voornamelijk te danken aan een aanzienlijk hoger financieel resultaat.
De aangepaste bedrijfskasstroom daalde met 2% tot 329 miljoen euro, iets minder dan de analistenverwachting van 331 miljoen euro Dat is een gevolg van de moeilijke concurrentie en de hogere inflatie. Telenet rapporteerde een aangepaste vrije kasstroom van 61 miljoen euro, een daling met 49% ten opzichte van vorig jaar als gevolg van een andere fasering in de betaling van jaarlijkse belastingen in contanten en een lagere bijdrage van de vendorfinanciering.
De gecumuleerde investeringen (exclusief eenmalige posten) als percentage van de omzet bedroegen 22%. De operationele vrije kasstroom kwam uit op 189 miljoen euro, meer dan de analistenvergadering van 181 miljoen euro, maar wel een daling van 6% ten opzichte van een jaar eerder. Het totale schuldsaldo van Telenet omvat 339 miljoen euro aan korte termijnschulden in verband met het financieringsprogramma voor leveranciers, een daling van 7 miljoen euro in vergelijking met het vierde kwartaal van 2021.
De omzet per divisie
- De omzet uit video-abonnementen daalde met 6% tegenover vorig jaar 134 miljoen euro. Het jaar voor de video-omzet omvatte enkele positieve eenmalige posten.
- De omzet uit breedbandinternet steeg met 2% tot 172 miljoen euro. Er werd eerder 174 miljoen euro verwacht.
- De omzet uit vaste telefonie daalde met 6% tot 52 miljoen euro. Dat ligt in lijn met de verwachting.
- De omzet uit zakelijke diensten daalde met 2% tot 44 miljoen euro, eveneens minder dan de verwachting.
- De omzet uit mobiele telefonie steeg met 7% tegenover vorig jaar tot 126 miljoen euro, iets meer dan de verwachting van 122 miljoen euro. Dat is een gevolg van het hogere mobiele gebruik en de positieve impact van wijzigingen in de FMC-toewijzing.
- De "Overige" omzet steeg met 1% tot 118 miljoen euro.
KBC Securities over Telenet
Analist Ruben Devos heeft een “Kopen”-advies voor Telenet, vooral om waarderingsredenen. Niet alleen duidden verschillende transacties in de afgelopen maanden op een discrepantietussen private en publieke waarderingen, maar ook de vooruitzichten op cashreturn, defensieve kwaliteiten en infrastructuurbezit van de onderneming rechtvaardigen volgens hem een hogere waardering.
Hij meent ook dat de kans groter is dat een van de verschillende katalysatoren zich zal voordoen, zoals een gedeeltelijke verkoop van mobiele zendmasten (ontsluiting van de waarde van de telecominfrastructuur), de uitkoop van minderheidsaandeelhouders door Liberty (lagere leverage ten opzichte van zusterbedrijf, waarderingsverschil tussen publiek en privaat) of een fusie met VodafoneZiggo (opmerkelijke fiscale synergieën).
