ma. 14 feb 2022

KBC stelde het olieprijsscenario opwaarts bij en verwacht nu aanzienlijk hogere olieprijzen in 2022 dan voorheen het geval was. Sinds de start van 2022 is de prijs van een vat ruwe Brentolie gestegen tot 94 dollar. De economen van KBC menen dat er nu een reële kans is dat die prijs voor het eerst sinds 2014 zal doorschieten naar 100 dollar. Over 2022 kan de gemiddelde olieprijs oplopen tot 90 dollar per vat ruwe Brentolie, tegenover 71 dollar in 2021. Op korte termijn bestaat het risico dat de olieprijs zelfs nog hoger klimt en dat heeft zo zijn gevolgen voor de inflatieverwachting.
Grote onzekerheid over inflatie
De inflatie heeft in verscheidene geavanceerde economieën het hoogste peil in decennia bereikt. De inflatiecijfers verschillen sterk van land tot land. Maar een aantal belangrijke wereldwijde oorzaken hebben ze gemeen, zoals de hoge energieprijzen en de verstoringen in de aanvoerketens.
Vooral de VS kampen met een hoge inflatiedruk. De druk langs de aanbodzijde gaat er gepaard met een sterke prijsdruk vanuit de vraag. In de eurozone daarentegen wordt de inflatie in zeer sterke mate door de hoge energieprijzen gestuwd, met weinig indicaties dat de hoge inflatie doorsijpelt in de lonen.
De inflatievooruitzichten blijven omgeven door grote onzekerheid en de KBC-economen zien opwaartse risico’s op korte termijn. Tegen de verwachtingen in zijn er begin 2022 nog geen tekenen van een ommekeer in de trend. De energieprijzen zullen dit jaar in grote mate (maar niet uitsluitend) het inflatieverloop bepalen. De KBC-economen blijven ervan uitgaan dat de inflatie in de geavanceerde economieën geleidelijk zal afnemen. Maar de krappere energiemarkten zullen de inflatie langer hoger houden dan we voorheen dachten.
Herziene olieprijsscenario
Deze verwachting kadert in het opwaarts herziene olieprijsscenario door de KBC-economen.
- Sterke vraag: De oliemarkt wordt bepaald door een aantal sterke fundamentele drijvers, die ook tot uiting komen in de forse daling van de wereldwijde voorraden. Dat weerspiegelt een sterke vraag naar olie, in het bijzonder vanuit de VS, waar de olieconsumptie nu al een historisch hoogtepunt bereikt en dit ondanks de sterk oplopende besmettingen met de omikronvariant. De economen van KBC verwachten dat de wereldwijde vraag naar olie verder zal toenemen in de loop van het jaar en tegen eind 2022 het niveau van vóór de pandemie zal bereiken.
- Aanbodzijde: Langs de aanbodzijde handhaaft OPEC+ het plan op de productie maandelijks met 400.000 vaten per dag te verhogen. Maar een aantal lidstaten heeft het omwille van capaciteitsproblemen steeds moeilijker om de productieverhoging effectief uit te voeren. Tegelijkertijd blijft de reactie van de Amerikaanse productie van schalieolie op de hogere olieprijs relatief zwak. Dat betekent dat het marktaanbod minder flexibel is geworden.
