wo. 24 aug 2022
KBC Securities: 'Agfa verwacht betere tweede jaarhelft door prijsverhogingen'

Agfa blijft knap veel last hebben van hogere kosten. Voor de rest van 2022 heersen stijgende kosten, toeleverings-, geopolitieke en economische uitdagingen, zodat extra prijsacties nodig zijn. De tweede jaarhelft moet beter worden dan de eerste, evenwel onder voorbehoud. Geen impact op “Opbouwen”-advies en 4,9 euro koersdoel, omdat de lopende transformatie-acties goed op schema liggen, vindt KBC Securities-analist Guy Sips.
Hogere omzet
De omzetgroei met 6,4% tot 469 miljoen euro was voor twee derde te danken aan wisselkoerseffecten. Dat cijfer lag iets hoger dan de 463 miljoen euro waar op gemikt werd. Maar de dure dollar overvleugelde de omzetgroei die werd aangedreven door hogere volumes in “Digital Print & Chemicals” en hogere prijzen in “”Offset Solutions”.
Lagere rendabiliteit
De twee kernwoorden doorheen de kwartaalcijfers van de Mortselse beeldvormingsgroep zijn “kosten” en “uitdagingen”. Dat volgt niet enkel uit de aanhoudende inflatie, maar ook uit andere factoren zoals de impact van de Chinese lockdowns en problemen met de bevoorradingsketen. De hogere omzet kon de klap van de inflatiehamer daardoor niet helemaal afwenden: de brutowinstmarge daalde tot 29,2%, weliswaar ietsje boven de verhoopte 29%. De verkoop-, algemene en administratieve kosten als percentage van de omzet bleven stabiel, maar stegen wel met 6,6% op jaarbasis door de toegenomen bedrijfsactiviteit. De uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling (O&O) bleven stabiel op 24 miljoen euro.
De bedrijfskasstroom (REBITDA) viel met 21% terug tot 32 miljoen euro, waardoor de marge daalde van 9,1% naar 6,8%. Zelfde verhaal voor de bedrijfswinst (EBIT), waar de marge daalde van 5,6% naar 3,5%. Een deel van die daling is te wijten aan herstructureringskosten, die samen met eenmalige elementen 14 miljoen euro vereisten (tegenover 3 miljoen euro een jaar eerder). Dank aan de transformatie van de Offset Solutions-activiteiten, de reorganisatie van de interne financiële diensten en de samenwerking met Atos voor de interne IT-activiteiten. Alles samen levert een nettoverlies op van 13 miljoen euro.
Offset compenseert Radiologie
Bij de Offset-divisie, de grootste afdeling van de groep, zorgden prijsverhogingen uit het tweede kwartaal voor een winstgroei met 193% tot 9,8 miljoen euro, goed voor een winstmarge van 4,9%. Dat is bijna dezelfde marge als de 5,2% die de Radiology Solutions-divisie realiseerde. Best opvallend, want die “meest beloftevolle tak van de groep” zag de bedrijfswinst met 61,2% in elkaar stuiken tot 5,9 miljoen euro. COVID-19 blijft zorgen voor langere conversietermijnen van ziekenhuisklanten, terwijl ook toeleveringsproblemen een grote rol speelden.
Minder pensioenlast
Een kleine opsteker, maar een opsteker niettemin, is dat het management aangaf dat de actuariële halfjaarberekening van de pensioenen leidde tot een daling van 142 miljoen euro minder nettoverplichtingen ten opzichte van einde 2021. Dat heeft alles te maken met een stijging van de discontovoet. De pensioenlasten stegen verder ook omdat een deel van de opbrengst van de verkoop van het merendeel van de IT-tak in de pensioenkas werd gepompt. Het tekort verkleinde daardoor van 1 miljard tot minder dan 700 miljoen euro. Agfa zal jaarlijks nog 55 miljoen euro moeten ophoesten, een cijfer dat dalend is.
200 miljoen euro minder cash
Agfa slaagde er vorig kwartaal in om 59 miljoen euro vrije kasstroom te realiseren. Dat is heel wat minder dan normaal, maar zo’n daling komt niettemin niet onverwacht, aldus Guy Sips. Het werkkapitaal laat traditioneel immers een seizoensgebonden stijging zien in het tweede kwartaal. Daarnaast nam de groep Inca Digital Printers over en werd het programma voor de terugkoop van eigen aandelen afgerond. Alles bij elkaar evolueerde de netto financiële schuld van een nettokaspositie van 325 miljoen euro aan het eind van boekjaar 2021 naar een nettokaspositie van 120 miljoen euro.
Op naar verkoop van Offset-divisie
Agfa benadrukte wel dat de lopende transformatieacties goed op schema liggen en dat verwacht wordt dat ze zullen leiden tot “meer wendbaarheid en een verdere vereenvoudiging van Agfa’s activiteiten”. Tussen de lijnen door kan daaruit verstaan worden dat een mogelijke verkoop van de Offset-activiteiten zich in de komende 4 maanden moet materialiseren. Als dat het geval is, kan de omzet op jaarbasis terugvallen van 2,5 naar 1 miljard euro, weliswaar met die opsteker dat de groei dan voldoende op dieet is geweest om terug vooruit te kunnen blikken, met minder schulden, minder pensioenlasten en meer hogemargeactiviteiten, stelt Guy Sips.
KBC Securities over Agfa
Guy Sips behoudt het “Opbouwen”-advies en 4,9 euro koersdoel, ondanks dat de groep de komende kwartalen een aanhoudende impact verwacht van de stijgende kosten, problemen met de bevoorradingsketen en ondanks de onzekere geopolitieke en economische situatie. De prijzen zullen verder verhoogd (moeten) worden, met als hoopvolle stelling dat de onzekerheid in de meeste markten mogelijk niet meer zal toenemen. Daardoor moet de tweede jaarhelft beter worden, al is dat natuurlijk met twee woorden spreken. Of met drie.
Het aandeel van Agfa staat momenteel 7,3% lager in vergelijking met de eindkoers gisteren. De koers is 3,26 euro.
