vr. 23 jun 2023

Verschillende media melden dat dienstverlener Deloitte terugtrad als de wettelijke auditor van BYJU's als gevolg van de vertraging van de financiële cijfers over boekjaar 2022. Het is niet de eerste keer dat BYJU's niet op tijd rapporteert. De cijfers over boekjaar 2021 verschenen met 12 maanden vertraging. De Belgische holding Sofina bezit 5% van BYJU’s, meldt KBC Securities-analist Sharad Kumar S.P.
BYJU’s?
BYJU’s is een Indisch multinationaal onderwijstechnologiebedrijf en maakt deel uit van de EdTech-sector. Edtech, of onderwijstechnologie (education technology), is de combinatie van IT-instrumenten en onderwijspraktijken die gericht zijn op het vergemakkelijken en verbeteren van het leren.
Ontslag met onmiddellijke ingang
De officiële verklaring van Deloitte luidt dat de opmaak van de financiële jaarrekeningen voor 2022 (eindigend op 31 maart 2022) nu veel vertraging opliep en moest worden voorgelegd aan de aandeelhouders op de Algemene Vergadering op 30 september 2022.
Als gevolg hiervan stelt Deloitte dat de vertraging een aanzienlijke impact zal hebben op haar planning van de controle, het ontwerpen, de uitvoering en het afronden, zoals de controlevoorschriften het voorzien. Daarom diende Deloitte haar ontslag in met onmiddellijke ingang. BYJU's heeft naar verluidt een andere management-consultant, BDO, aangesteld.
Ook suggereerden deze nieuwsartikelen dat drie bestuursleden (GV Ravishankar, Vivian Wu en Russell Dreisenstock) zijn afgetreden. BYJU's ontkent deze beweringen en noemt ze speculatief.
KBC Securities over Sofina
2022 was een moeilijk jaar voor Sofina om verschillende redenen: een aantal bedrijven in portefeuille die failliet gingen, veel negatieve pers rond BYJU's, Mr. Fraser Perring die publiekelijk zijn shortpositie bekendmaakte, enz.
Sharad Kumar gelooft echter dat de slechtste dagen voor het aandeel achter de rug zijn. De markt prijst momenteel veel ongerechtvaardigd pessimisme in. Terwijl ze geen rekening houdt met de diversificatie van de portefeuille, de kwaliteit van het management en het potentieel van de portefeuille om een stijgend aantal ‘unicorns’ (bedrijven die, zonder beursgenoteerd te zijn, een waarde hebben van meer dan 1 miljard dollar) te ontwikkelen.
Hij kende een, naar eigen zeggen, zeer conservatieve waarde toe aan elke investering (excl. Sofina Private Funds) en concludeert dat het Sofina-aandeel momenteel aanzienlijk ondergewaardeerd is. Het aandeel wordt momenteel verhandeld tegen een lagere prijsklasse dan wanneer de intrinsieke waarde van verschillende bedrijven (waaronder BYJU) volledig teniet zouden worden gedaan.
Sharad Kumar waardeert BYJU's momenteel op 6,3 miljard euro. Maar mochten de belangrijke leden van de raad van bestuur inderdaad zijn opgestapt, overweegt hij de waardering voor BYJU's verder te verlagen. Dat zou ook een effect hebben op het koersdoel van Sofina. Vooralsnog blijft hij bij zijn ‘Kopen’-advies met als koersdoel 300 euro.
