di. 6 jun 2023

Na een fantastische klim in 2021 is de koers van het D'Ieteren-aandeel tot stilstand gekomen. Ze staat op jaarbasis zelfs 10% lager. Onterecht volgens KBC Securities-analist Michiel Declercq, omdat de groep beter blijft presteren dan veracht en dus goed op weg is om zijn doelstellingen voor 2025, die tijdens de Capital Markets Day van 2022 werden uiteengezet, te overtreffen.
Omdat onze analist het gevoel heeft dat D'Ieteren vaak verkeerd begrepen wordt, vond hij het tijd om wat dieper in te gaan op het bedrijf (zie ook de videoblogpost door Michiel Declercq).
Familiebedrijf
D'Ieteren Groep is een familiebedrijf dat historisch gegroeid is als exclusief verdeler van het merk Volkswagen in België. De grootste positie van de groep is echter zijn participatie van 50% in Belron, de wereldleider in de herstelling en vervanging van voertuigbeglazing (VGRR) en bij ons bekend van Carglass. Daarnaast bezit de groep D'Ieteren een belang van 40% in TVH parts, een leverancier van onderdelen voor vorkheftrucks, een belang van 100% in het notitieboekjesbedrijf Moleskine en een belang van 100% inParts Holding Europe (PHE), een leverancier van onderdelen voor bedrijfsvoertuigen.
Belron
Michiel Declercq verwacht dat de marges van Belron tegen 2025 de verwachtingen zullen overtreffen. Met Belrons bedrijfswinstmarge die dit jaar naar verwachting net onder 20% zal uitkomen (bijna verviervoudigd sinds 2018), is de groep goed op weg om zijn doelstelling van een winstmarge van 23% in 2025 te halen.
Echter, met nog steeds een margeverbetering van 200 basispunten (2%) die wordt verwacht van het ‘fit for growth’-programma, vindt Michiel Declercq deze doelstelling te conservatief. Hij gaat daarom uit van een marge van ten minste 24%. Aangezien de penetratie van ADAS in 2025 slechts 45% zal bedragen, ziet hij bovendien nog genoeg ruimte voor een margeverbetering.
Ter info: ADAS staat voor Advanced Driver Assistance Systems, oftewel systemen die jou helpen bij het autorijden. Belron biedt kalibratie van de ADAS-Camera’s in de voorruit aan.
Oorlogskas
Belron is een vrijekasstroommachine omdat het een bedrijfsmodel met weinig activa hanteert dat profiteert van een structurele margegroei. Belron heeft ook een dominante positie met een sterk prijszettingsvermogen. Na de aankondiging van een dividenduitkering door Belron van 1,1 miljard euro voor 2022 verwacht Michiel Declercq nog twee uitbetalingen van respectievelijk 1,5 miljard en 1,8 miljard in 2024 en 2025. Samen met de geschatte 205 miljoen euro aan dividenden van D'Ieteren Auto, gelooft hij dat de nettokaspositie van de D'Ieteren Groep tegen 2025 zou kunnen groeien tot 1,7 miljard euro.
Dat is inclusief een dividendverhoging van 3,0 euro per aandeel in 2022 tot 7,9 in 2025. Zo zal de groep geleidelijk een oorlogskas opbouwen om nieuwe investeringsmogelijkheden na te streven, terwijl er nog steeds ruimte is om een nieuw inkoopprogrammaaan te kondigen.

Sterke punten
- Belron: dominante marktpositie met verbeterende productmixeffecten gevoed door toenemende ADAS-penetratie
- Sterk potentieel voor consolidatie en margeverbetering bij Belron, PHE & TVH Parts
- Premiumisering van het wagenpark & kostenbesparingen die de marges bij D'Ieteren Auto opdrijven
- Aanzienlijk verminderd herinvesteringsrisico
- Laag cyclisch karakter van sommige van de sleutelactiviteiten (Belron, TVH & PHE)
Zwakke punten
- Belron: prijsonderhandelingen met verzekeraars met vertragend effect
- Belron: arbeidsintensieve activiteit en stijgende glasprijzen (er wordt gas gebruikt voor het verwarmen van het glas)
- Chiptekort met impact op inschrijvingen bij Auto
- TVH Parts nieuwe groeimarkten met lagere marges op korte termijn
- Belron: verzekeraars zetten zich af tegen stijgende voorruitprijzen
KBC Securities over D’Ieteren
KBC Securities schat de waardering van D'Ieteren op basis van de som van de delen op 250 euro per aandeel (grotendeels gedragen door de 165 euro per aandeel voor Belron) hetzij meer dan de huidige marktkapitalisatie van D'Ieteren. Merk op dat dit in lijn is met de waardering betaald door Blackrock, GIC & H&F. Sinds de intrede van de PE-spelers heeft D'Ieteren echter al 900 miljoen euro of 17 euro per aandeel aan dividenden ontvangen van Belron.
Michiel Declercq heeft ook de waardering voor PHE verhoogd, boven de transactiewaarde die betaald werd door D'Ieteren, aangezien PHE de verwachtingen blijft overtreffen. Voor Moleskine zette hij de waardering op 0 euro, na alweer een teleurstellend kwartaal. Na toepassing van een korting van 10% op de waardering, wordt een koersdoel van 225 euro per aandeel bekomen. Het advies luidt ‘Kopen’.