do. 18 aug 2022
KBC Securities: 'Kinepolis misschien wel beste bioscoopuitbater ter wereld'

Het werd een sterke eerste jaarhelft voor Kinepolis, met cijfers die over de hele lijn boven de lat liggen. De groep telde 13,7 miljoen bezoekers, wat 77,2% van het niveau van 2019 uitmaakt. De omzet steeg door de heropening met 520% tot 228 miljoen euro, terwijl de bedrijfskasstroom op 68,2 miljoen euro landde en de nettowinst 9,1 miljoen euro bedroeg. Dankzij 25,7 miljoen euro vrije kasstroom daalde de nettoschuld ietsje tot 450 miljoen euro, weliswaar zonder leaseverplichtingen. De gemiddelde omzet per bezoeker bleef hoog, vernam KBC Securities-analist Guy Sips. Een totaal ander verhaal dan bij “grote broer” Cineworld, dat gisteren 60% van zijn waarde verloor.
Einde pandemie: Hoera!
Kinepolis kon in de eerste jaarhelft progressief herstellen van de implosie van het bioscoopbezoek in zowat alle landen wereldwijd. Het einde van de coronapandemie lokt opnieuw bezoekers naar de zalen, nu ook in landen die aanvankelijk achterbleven. De zomervakantie begon veelbelovend, maar werd nadien wel getroffen door de hittegolf in Europa. Niettemin groeiden de inkomsten uit ticketverkoop (Box Office) en ‘in-theatre’-sales sneller dan de omzet, want de omzet per bezoeker steeg tot 16,68 euro.
De groep telde 5,2 keer meer bezoekers dan in de eerste helft van 2021, namelijk 13,7 miljoen stuks. Dat is 77,2% van het totaal dat werd opgetekend in de eerste helft van 2019, toen er van COVID-19 nog geen sprake was. Dat leverde 228 miljoen euro omzet op, 93,5% van wat er in de eerste helft van 2021 binnen werd gefietst. De bedrijfskasstroom (EBITDA) steeg tot 68,2 miljoen euro, wat na correctie voor leases op 50,4 miljoen euro landde. De nettowinst van 9,1 miljoen euro werd gedrukt door hogere financiële lasten en een stijgende inkomstenbelasting (van 25,1% naar 26,3%).
Cash flow is king
In tegenstelling tot bij grote broer Cineworld is er bij Kinepolis geen probleem met kasstromen. De vrije kasstroom, dus na kosten allerhande, bedroeg in de eerste jaarhelft 25,7 miljoen euro. Dat cijfer impliceert 3,9 miljoen euro investeringen in zowel interne en externe expansie. Hierdoor daalde de nettoschuld, exclusief leaseverplichtingen, van 474 per einde 2021 naar 450 miljoen euro. Inclusief leaseverplichtingen stond de teller op 852,9 miljoen euro, goed voor een schuldratio die volgens analist Guy Sips tegen het einde van 2022 naar 3,72x kan evolueren. Alle analisten samen mikken op een ratio van 3,17x, dat in 2023 naar 2,17x kan dalen.
Nieuwe CFO
Kinepolis Group kondigde ook aan dat het de heer Jeroen Mouton aanstelde als nieuwe CFO. Hij is op dit moment CFO van Roularta en was daarvoor aan de slag bij Sioen, Electrawinds en Daikin Europe.
KBC Securities over Kinepolis
De uitvoering van het ondernemingsplan droeg sterk bij aan het herstel van het bedrijfsresultaat en aan de ontwikkeling van het productaanbod, ziet analist Guy Sips. Centraal staat een stijgende gemiddelde omzet per bezoeker. De vrije kasstroomgeneratie die daaruit volgt, voedt de financiële slagkracht van het bedrijf, waardoor niet enkel de schuldgraad daalde, maar waardoor vooral ook de poort naar externe expansie openstaat.
Onderliggend zou de groei zich moeten doorzetten in de tweede jaarhelft, ondanks dat de hete zomer op de bezoekersaantallen zal wegen. Maar dat kan gecompenseerd worden door een “veelbelovende lijst van topfilms tegen het vierde kwartaal”, alsook dankzij middelgrote en lokale films. Analist Guy Sips blijft bij het koersdoel van 73,5 euro en het “Kopen”-advies. De Belgische cinemagroep komt, als een van de beste bioscoopexploitanten ter wereld, sterker uit de COVID-19-crisis.
Het aandeel van Kinepolis noteert momenteel rond 48,6 euro (+0,7%). De vijf analisten die Kinepolis volgen, geven het allemaal een “Kopen”-aanbeveling met als gemiddeld koersdoel 71,50 euro.
