wo. 10 mei 2023

L’Oréal vs Estée Lauder. Of hoe twee bedrijven, in dezelfde sector, toch een heel ander beeld kunnen geven. KBC Securities-analist Tom Noyens belicht eerst de goede kant van het verhaal:
L’Oréal
Die goede kant is L’Oréal, in de kwartaalresultaten die 's werelds grootste cosmeticagroep eind april publiceerde viel er veel positiefs te noteren. L’Oréal mocht in haar verkoopcijfers een jaargroei optekenen met 13%. Dat was hoger dan de analistenverwachtingen.
De groei werd gedreven door elke regio, al kwam Noord-Azië als kleinste bijdrager uit de bus. Dat kon volledig toegeschreven worden aan de maand Januari, die zeer zwak was met een jaargroeivertraging van -20% tov januari 2022. De maanden februari en maart konden er wel voor zorgen dat het kwartaal toch nog positief afgesloten kon worden.
Ook interessant: de terugkeer van Make-up. Deze divisie zorgt nu terug voor 70% van L’Oréals winst en kon mooie groeicijfers voorleggen. Zeker Derma/active costmetics verbaasde Tom Noyens met een groei met 31%. Het zoveelste bewijs dat iedereen na de coronapandemie mooi en verzorgd uit het kot wil komen.
Estée Lauder
Sinds de start van het jaar staat de koers van L’Oréal 25% hoger. Dat is een hemelsbreed verschil met het koersverloop Estée Lauder: -20%. Hoe kan het dat twee gelijkaardige bedrijven, zo verschillend kunnen zijn? Tom Noyens legt uit:
Een eerste verklaring is het verschil in verkoopcijfers in China. Waar L’Oréal al verbeterde cijfers mocht optekenen is dit verre van de waarheid bij Estée Lauder. Estée Lauder liet een totale verkoopdaling op jaarbasis optekenen met -8%, waarbij huidverzorging een belangrijke uitschieter was met een daling van … 17%. Zie je het verschil met L’Oréals cijfers?
Daarnaast is er een verschil in vooruitzichten voor deze regio, waarbij L’Oréal positief was over de Chinese heropening, noteerde het management van Estée Lauder dat de Chinese heropeningsrally meer gradueel verloopt dan het in andere markten had gezien..
De cijfers geven ook aan dat Estée Lauder achterloopt op L’Oréal wat betreft de heropleving van schoonheidsproducten. Deze producten zorgen voor de hoogste marges. Maar Estée Lauder grijpt deels naast de heropleving na corona.
Vanwaar het verschil in cijfers?
- Estée Lauder is relatief gezien afhankelijker van het reizen. Een groter deel van hun omzet komt uit de verkopen bij luchthavens. Er mag dan al sprake zijn van een heropening van China, het internationaal reizen in China staat nog op een heel laag niveau.
- L’Oréal staat verder in de opbouw van hun digitaal platform. Estée Lauder komt nog niet in de buurt van L’Oréals e-commercecapaciteiten en digitale marketing.
- Estée Lauder kende problemen met de toeleveringsketen, die overigens nog niet volledig van de baan zijn. Zo heeft de cosmeticareus een fabriek in China, die door de coronapandemie grotendeels stillag. Er kon dus veel minder lokaal geproduceerd worden voor de belangrijke Chinese markt met gevolgen aan zowel de kost- als de opbrengstenkant.
KBC Securities over L’Oréal en Estée Lauder
Het is interessant om zo twee verschillende bedrijven ten opzichte van elkaar te kunnen zetten. Het ene staat al veel verder in zijn heropleving na corona dan de andere. En die laatste wordt hier geweldig voor afgestraft, zegt Tom Noyens.
Intrinsiek is hij voorstander van L’Oréal dat volgens hem beter gemanaged wordt en een betere productenportefeuille weet voor te leggen, die bovendien via een veel beter digitaal platform verkocht kan worden. Maar de waardering op de beurs biedt maar weinig ruimte tot grote stijgingen op korte termijn.
Estée Lauder daarentegen zit in de hoek waar de klappen vallen. Tom Noyens vindt deze overdreven, al was een inzinking van de koers niet onterecht. Estée Lauder blijft marktaandeel verliezen en zal ook volatieler bewegen in een macro-economische situatie. Er vallen nog veel praktische problemen op te lossen en dat een snelle oplossing zit er niet meteen aan te komen. Vandaar dat hij voorzichtig blijft ten opzichte van Estée Lauder. Hij heeft niet veel hoop op een grote heropleving van het aandeel.
Na de kwartaalcijfers en een update van Tom Noyens’ modellen trekt hij het koersdoel voor L’Oréal van 290 naar 415 EUR met een nieuw “Houden”-advies (komt van “Verkopen”). Hij vindt het een uitstekend bedrijf met nog veel langetermijnpotentieel, maar het noteert aan een hoge waardering. Het koersdoel van Estée Lauder verlaagt hij van 270 naar 220 USDmet een “Houden”-advies.