di. 11 okt 2022

KBC besluit na een rondje modelleren dat Bekaert té goedkoop is om te negeren, gelet op structurele onderliggende verbeteringen. De waarderingsmultiples zijn historisch laag, zelfs al wordt er rekening gehouden met een moeilijker macroklimaat. Via de sterke balans kan er bovendien geprofiteerd worden van de huidige zwakte van de aandelenkoers, omdat het aandeleninkoopprogramma van 120 naar 200 miljoen euro jaarlijks kan worden opgetrokken. Het advies stijgt vandaag van “Opbouwen” naar “Kopen”, bij gelijkblijvend koersdoel van 47 euro, meldt KBC Securities-analist Wim Hoste.
22% verlies in 2022
Met een koersverlies van 35% sinds de start van het jaar doen de Bekaert-aandelen het nog een stuk slechter dan de Bel20 die over dezelfde periode zo’n 22% lager staat. De staaldraadverwerker noteert daarmee aan een historisch lage waardering, zelfs tegen de achtergrond van het huidige macro-economische klimaat, en dat zette Wim Hoste aan het werk.
Het nieuwe Bekaert is niet het oude Bekaert.
Het nieuwe managementteam schudde stevig aan de Bekaert-boom. Er werden voetafdruk- en kostenoptimalisaties doorgevoerd, via een kleiner aantal activiteiten en producten, naast scherpere doelstellingen én opvolging van prijsdiscipline. Dat stuwde de bedrijfswinstmarge van 4,9% in 2018 tot 10,6% in 2021. Over de eerste helft van 2022 bedroeg de marge 9,9%, met als doel de marge op middellange termijn tussen 9 en 11% te houden.
Beleggers lijken echter nog steeds voorzichtig.
Rekening houdend met de volatiele beursparcours in de afgelopen decennia en ook te oordelen naar de feedback van beleggers, tonen beleggers zich echter sceptischover de houdbaarheid van de recente margeontwikkeling. Die stoelt namelijk deels op tijdelijke meevallers zoals de leveringsproblemen van vorig jaar bij voornamelijk lokale Latijns-Amerikaanse concurrenten.
Lagere ramingen op korte termijn door een moeilijker macro-economisch klimaat.
De moeilijkere macro-economische context heeft Wim Hoste ertoe aangezet de bedrijfswinstprognoses voor de tweede helft van 2022 en voor 2023 te verlagen.
- Rubber reinforcement: hoewel uit marktdata blijkt dat de bandenmarkt in juli/augustus redelijk goed stand heeft gehouden, verlaagt Wim Hoste de prognoses en verwacht dat de volumes ook in de tweede helft van het jaar zullen dalen. Er wordt rekening gehouden met een daling van 10% (ipv van de eerder 5%).
- SteelWireSolutions: Bekaert sprak bij de halfjaarcijfers de verwachting uit dat de vraag sterk zou blijven in de energie- en nutssectoren, terwijl het geen verbetering verwachtte in Latijns-Amerikaanse markten, waar er een aanzienlijke blootstelling is aan landbouw en bouw. Wim Hoste neemt een iets voorzichtiger standpunt in en verwacht dat de volumetrends zullen verzwakken van -12% op jaarbasis in het tweede kwartaal tot -15% in de tweede helft van 2022 (ipv van eerder -12,5%).
- Specialty Business: De vooruitzichten van de Bekaert-divisie bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers vermeldde de verwachting van een aanhoudend sterke verkoop voor de rest van het jaar voor Dramix, terwijl Fiber Technologies zou profiteren van groei in waterstof elektrolyse technologieën. Wim Hoste gaat uit van 5% volumegroei voor de divisie in de tweede helft van het jaar. Op langere termijn ziet Bekaert een aanzienlijk groeipotentieel in groene waterstof 5fiber Technologies), met een omzetpotentieel van 100 miljoen euro tegen 2025/26 en enkele honderden miljoenen tegen het einde van het decennium.
- BBRG: Bekaert zag het orderboek bijna verdubbelen in 2021 en verwacht nu dat zowel touwen als de A-koorden in het najaar van 2022 kunnen profiteren van een hogere vraag. Wim Hoste heeft hier een iets conservatiever standpunt ingenomen, rekening houdend met enkele projectvertragingen, en voorspellen een volumedaling van 2,5% voor de tweede jaarhelft. Een potentieel groeigebied voor de langere termijn zijn de aanmeerlijnen voor offshore windparken. Bekaert heeft in dit verband recent investering in aandelen en een commercieel partnerschap met TFI Marine aangekondigd. Bekaert zelf voorspelt een markt voor afmeren van minstens 1,4 miljard euro vóór 2030, met een exponentiële groei daarna.
Alles bij elkaar verlaagde Wim Hoste de winstverwachting voor de tweede jaarhelft met 12% en voor 2023 met 14%. De nieuwe prognoses impliceren een EBIT-marge van 6,7% in de tweede jaarhelft , 8,4% in heel 2022 en 7,7% in 2023. In 2024 kan de marge herstellen tot 8,8%, nipt onder de onderkant van de middellangetermijndoelstelling van 9 à 11%.
Aantrekkelijke waardering met ruimte op de balans voor aandeelhoudersrendement.
Ondanks de nieuwe verwachtingen van Wim Hoste onder de officiële doelstellingen liggen, ziet de waardering er volgens hem op korte termijn zeer aantrekkelijk uit. Ze ligt bijvoorbeeld ruim onder historische niveaus en die van vergelijkbare groepen.
Bovendien zou de sterke balans Bekaert in staat moeten stellen aanzienlijk voordeel te halen uit haar lage waardering. Bekaert hanteert een vrij voorzichtige en modulaire aanpak met betrekking tot de inkoop van eigen aandelen, via een inkoopprogramma van 120 miljoen euro per jaar.
Maar Bekaert kan in elk van de volgende vijf jaar beter 200 miljoen euro besteden aan de inkoop van eigen aandelen, bovenop een groeiend dividend (momenteel 1,5 euro per er aandeel, goed voor een dividendrendement van 5,7%). Zelfs in zo’n scenario blijft de schuldgraad ruim onder 1x houden over die hele periode. Samen zouden deze uitkeringen de komende vijf jaar 1,4 miljard euro bedragen, of meer dan 85% van de huidige beurswaarde van Bekaert.
KBC Securities over Bekaert
Wim Hoste kan niet langer voorbijgaan aan de zeer aantrekkelijke waardering op verschillende niveaus (DCF, sectorgenoten en historische waardering). Er werd weliswaar gesleuteld aan de verwachtingen op korte termijn door de economische uitdagingen, maar de veranderingen van het nieuwe management en de sterke balans laten ruimte voor extra aandeelhoudersbeloningen en een adviesverhoging van “Opbouwen” naar “Kopen”. Het koersdoel blijft onveranderd op 47 euro.
Het Bekaert-aandeel noteert momenteel aan een koers van 26,6 euro (-0,3%).
