di. 26 mrt 2024

KBC Securities-analist Andrea Gabellone schuimde de aandelenmarkt af en vond met Kion in Duitsland nog een bedrijf dat volgens hem interessant én koopwaardig is. Hij keerde Kion binnenste buiten en deelt zijn bevindingen.
Kion Group?
Kion Group is een wereldleider in de material handling-industrie (het verhuizen van materialen en goederen van de ene plek naar de andere). Het is actief op zes continenten en biedt zijn oplossingen aan in meer dan 100 landen.
De portfolio van het bedrijf omvat vorkheftrucks (ITS-divisie), magazijnapparatuur en oplossingen voor de toeleveringsketen (SCS-divisie).
Het is de grootste fabrikant van industriële trucks in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) en een van 's werelds toonaangevende leveranciers van magazijnautomatisering. In 2023 had Kion meer dan 42.000 werknemers en waren meer dan 1,8 miljoen van hun industriële trucks en magazijninrichtingen in gebruik bij hun klanten.

Kions geschiedenis
- Kion werd in 2006 afgesplitst van het Amerikaanse Linde (producent van industriële gassen) en verkocht aan KKR en Goldman Sachs Capital Partners voor ongeveer 4 miljard euro.
- In 2009 vormde het een in China gevestigde joint venture voor de productie van vorkheftrucks, Kion Baoli, met Jiangsu Shangqi Group en Jingjiang Baoli Forklift.
- In 2012 ging het een partnerschap aan met Weichai Power, dat een belang van 25% in Kion en een belang van 70% in zijn Kions hydrauliekactiviteiten verwierf.
- In 2013 verkocht het bedrijf een aantal productrechten van het merk Linde aan Konecranes.
- In 2016 nam het Dematic over, een toonaangevende wereldwijde leverancier van geïntegreerde geautomatiseerde technologie, software en diensten.
- In 2019 vormde het een 50/50 joint venture met BMZ Holdings om lithium-ionbatterijen voor zijn vrachtwagens te produceren.
Twee divisies
Kion bestaat uit twee belangrijke segmenten: Industrial Trucks & Services (ITS), goed voor ongeveer 70% van de omzet in 2023, en Supply Chain Solutions (SCS), goed voor ongeveer 30% van de omzet in 2023.
Het ITS-segment richt zich op vorkheftrucks, magazijntechnologie en aanverwante diensten en streeft een multimerkenstrategie na met internationale en regionale merken.
Het SCS-segment biedt geïntegreerde technologie- en softwareoplossingen om toeleveringsketens te optimaliseren en biedt zowel handmatige als geautomatiseerde oplossingen voor verschillende functies in de supply chain. Het SCS-segment omvat het merk Dematic, dat een wereldleider is op het gebied van magazijnautomatisering.
Trends in de sector
Magazijnautomatisering is een snel evoluerend vakgebied, met verschillende belangrijke trends die de industrie vormgeven:
- opkomst van robots;
- modulaire oplossingen in opslagplaatsen die snel aangepast kunnen worden;
- Internet der Dingen, om data bij te houden en de efficiëntie te verhogen;
- het opvangen van een structureel tekort aan arbeidskrachten;
- RFID (identificatie van goederen via radiogolven) zit in de lift;
- trend om verschillende logistieke ketens draadloos aan elkaar te linken om ze beter op elkaar te laten inspelen;
- blockchain en software in ‘the cloud’ omwille van veiligheidsredenen en het schaalvergroting.
Deze trends vergroten de vraag naar efficiënte, schaalbare en technologisch geavanceerde oplossingen voor magazijnautomatisering, die Kion, via haar dochteronderneming Dematic, goed kan bieden.
De markt zal naar verwachting groeien met een CAGR (Een samengesteld jaarlijks groeipercentage) van 7% tot 2027, waarbij APAC (Azië en de gebieden in de grote Oceaan) de stijging stimuleert.
De vorkheftruckmarkt wordt ook ondersteund door sterke groeifactoren:
- de verschuiving naar elektrische vorkheftrucks;
- de groeiende e-commercesector zorg voor een boost van de vraag naar vorkheftrucks;
- de toegenomen implementatie van vorkheftrucks met tegengewicht (die zware gewichten kunnen verplaatsen).
Kion is ook goed gepositioneerd in deze markt, met zijn uitgebreide portfolio van vorkheftrucks en magazijntechnologie, en zijn beperkte blootstelling aan de dalende Amerikaanse markt.
Belangrijkste concurrenten
Kion heeft concurrentie van Jungheinrich , een Duits bedrijf, dat sterk de nadruk legt op energie-efficiëntie en intralogistieke oplossingen en biedt een breed scala aan elektrisch aangedreven heftrucks.
Kion concurreert ook met Hyster-Yale , een Amerikaans bedrijf dat een leverancier is van vorkheftrucks en een van de bekendste namen in de branche. Hyster-Yale is sterk vertegenwoordigd op de markt voor zware vorkheftrucks, met een focus op trucks met een grote capaciteit.
Kion onderscheidt zich van zijn concurrenten door zijn gevarieerde portfolio, zijn wereldwijde aanwezigheid en zijn leidende positie in het segment van de magazijnautomatisering.

KBC Securities over Kion
Andrea Gabellone verwacht een lichte omzetgroei in 2024 na recordcijfers tijdens en vlak na de COVID-19-periode, gedreven door hogereorderportefeuilles. Het segment magazijnautomatisering zou moeten verbeteren nu de PMI's (het vertrouwen van ondernemers in de economie) weer aantrekken en ook zakelijke klanten weer vertrouwen krijgen, terwijl het ITS-segment zou moeten profiteren van een vervangingsgolf van vorkheftrucks.
Een mogelijk neerwaarts risico is de trager dan verwachte economische groei, inflatie van de inputkosten en prijsdruk van de concurrentie. Aan de andere kant zou Kion kunnen profiteren van de toegenomen penetratie van vorkheftrucks, de groei van e-commerce en de optimalisatie van de toeleveringsketen, zegt Andrea.
Het bedrijf heeft een sterke blootstelling aan de markt van magazijnautomatisering, die gedreven wordt door de vraag naar snellere leveringen en efficiëntere logistiek. Het bedrijf heeft ook een concurrentievoordeel in de elektrificatie van de vorkheftruckmarkt, dankzij zijn lithium-ionbatterijtechnologie.
Kion wordt verhandeld tegen een koers/winst-verhouding van 14 voor de komende 12 maanden, wat in lijn ligt met het gemiddelde van de sector. Andrea trok het bedrijf door zijn modellen, wat resulteerde in een koersdoel van 59 euro en een ‘Kopen’-aanbeveling.