vr. 5 mei 2023

Er is al heel veel geschreven omtrent de breuk tussen adidas en de Amerikaanse ondernemer en muziekartist Kanye West (of Ye tegenwoordig). Het was dan ook uitkijken naar de kwartaalcijfers van adidas, nu zonder hun best winstgevende divisie van Yeezy’s (modemerk dat voortvloeide uit de samenwerking tussen adidas en Ye). Grote vraag is en blijft wat het sportkledingbedrijf nu met deze grote voorraad aan schoenen zal doen, vindt KBC Securities-analist Tom Noyens.
Lagere kosten, hoger dan verwachte verkoop
Adidas’ winstcijfer was beter dan gevreesd, door beter dan verwachte verkoopcijfers en lagere marketingkosten. Zo klom het EBIT-cijfer boven analistenverwachting. Vooral Latijns Amerika presteerde sterk.
(Ter info: EBIT staat voor: Earnings (opbrengsten) Before Interest (rente) and Taxes (belastingen). EBIT meet de operationele prestaties van een bedrijf. Immers de rente en de belastingen hebben niet rechtstreeks te maken met de kosten die een bedrijf moet maken om omzet te halen.)
Hoewel het verkoopcijfer, aan constante wisselkoersen, bleef steken op een gelijkaardige cijfer als vorig jaar, ziet Tom Noyens dat als positief. Vooral omdat de lat toch wel beduidend lager lag. Als hij deze verkoopcijfers verder opsplitst, merkt hij een aantal dingen op:
- Een EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika)- groei met 4%;
- Een groei in China met 9%;
- Latijns-Amerika groeide met een vette 49%;
- Noord Amerika verpest het feestje met een daling van 20%;
- Er is vooral ook een daling in verkoop via eCommerce met 23%, waarbij de Yeezy-impact als hoofdreden naar voren wordt geschoven.
Nog een berg schoenen in de garage
Belangrijk aandachtspunt blijf natuurlijk de voorraden: nog steeds hoog. En dat is uiteraard slecht nieuws voor de winstgevendheid. De voorraden zijn nog goed voor 25,2% van de verkoop in de laatste 12 maanden. Dat is echt nog een belangrijk aandachtspunt voor het adidas-management, vindt Tom Noyens.
Langs de andere kant wijst dat erop dat er nog veel marge is om de efficiëntie te verbeteren, al vreest Tom Noyens dat een deel van die voorraad al gevoelig in waarde gedaald is. Goed nieuws hier is dat de voorraad met 300 miljoen euro is gedaald ten opzichte van vorig jaar. Adidas kuist de boel dus wel op.
KBC Securities over adidas
Adidas sprong over de zeer lage lat, wat leidt tot een tijdelijke opluchting na de vrees voor desastreuze cijfers. Maar echt warm wordt Tom Noyens niet van de update. Hij ziet nog veel obstakels in het verschiet en het ontbreekt adidas momenteel aan grote groeikatalysatoren.
Hij voorspelt dat 2023 nog een volatiel jaar wordt, met veel moeilijkheden in de nasleep van de Yeezy-scheiding. Daarom blijft hij nog voorzichtig en wil hij eerst meer geruststellende cijfers zien. Hij blijft bij het “Houden”-advies maar trekt, na de aanpassingen in zijn model, het koersdoel wel op van 130 naar 147,5 euro.
Het adidas-aandeel noteert momenteel tegen een koers van 168,56 euro (+7,76%).