wo. 3 aug 2022

MDxHealth zet een gedurfde stap en neemt de Oncotype DX GPS-test (Genomic Prostate Score) over van Exact Sciences, samen met het grootste deel van het commerciële team. De deal breidt de aanwezigheid van de groep verder uit in alle stappen van het traject van de prostaatkankerpatiënt, in ruil voor maximaal 100 miljoen dollar. Ondertussen steeg de omzet van MDXH trouwens met 21% op jaarbasis, terwijl de kaspositie 40 miljoen dollar sterk was en de omzetvooruitzichten voor 2022 werden opgetrokken. Meer dan een hele boterham, wat een hoger koersdoel oplevert bij KBC Securities-analist Thomas Vranken: van 1,2 naar 1,5 euro, met behoud van het “Kopen”-advies.
Overname van de Oncotype DX GPS-test
MDxHealth gaat de Oncotype DX GPS-test (Genomic Prostate Score) van Exact Sciences overnemen. De verkoper is geen onbekende voor MDxHealth én geen kleintje in de wereld van de moleculaire diagnostiek op het gebied van screening en oncologie. De groep draaide zo’n 1,77 miljard dollar omzet in 2021. Als onderdeel van de overname verkast ook het grootste deel van het team van verkopers en marketingprofessionals in het urologiesegment naar MDxHealth, wat het totale commerciële team van MDxHealth op 70 mensen brengt. De test zelf is reeds commercieel beschikbaar met een aantrekkelijke terugbetalingsregeling en is opgenomen in de NCCN-richtlijnen.
De totale aankoopprijs komt neer op maximum 100 miljoen dollar, waarvan 25 miljoen vooruitbetaaldwordt in cash en 5 miljoen dollar verrekend wordt in aandelen van MDxHealth. De resterende 70 miljoen dollar is afhankelijk van het al dan niet behalen van omzetmijlpalen tussen 2023 en 2025. Als dat zo is, heeft Exact Sciences de optie om uitbetaald te worden in cash of in aandelen MDxHealth.
De overname wordt gefinancierd door een leningsovereenkomst van 35 miljoen dollar met Innovatus Capital Partners, die tevens de bestaande schuldfaciliteit van 9 miljoen euro met Kreas Capital vervangt. De overeenkomst met Innovatus kan verder worden uitgebreid voor nog eens 35 miljoen dollar in 2024 en 2025. De leningen vervallen in augustus 2027 en hebben een vlottende rentevoet.
Halfjaarcijfers
Om de deal te flankeren met concrete, maar even zo goed voorlopige, cijfers, lichtte het management van MDxHealth al een tipje van de omzetsluiter op: de omzet zal in de eerste jaarhelft met 21% stijgen naar 13 miljoen dollar; terwijl de kaspositie op 40 miljoen dollar uitkwam. Veel meer details warden niet vrijgegeven, aangezien de publicatie van de volledige set van halfjaarcijfers ingepland stond en staat voor 25 augustus 2022.
MDxHealths vooruitzichten
De omzetvooruitzichten voor 2022 werden opgetrokken van 25 à 27 miljoen dollar naar 27 à 29 miljoen dollar voor de bestaande activiteiten. Dat zou inhouden dat de groei in 2022 kan landen op 21 à 30% op jaarbasis. Aangezien de omzet van de Oncotype DX GPS test voor de resterende 5 maanden van 2022 worden geraamd op 13 miljoen dollar, zou de totale omzet van MDxHealth in 2022 tussen 40 en 42 miljoen dollar moeten landen, wat een groei van 80 à 89% op jaarbasis impliceert. Analist Thomas Vranken mikt vandaag op een 42,1 miljoen euro omzet, wat een negatieve bedrijfswinst (EBIT) van 30,9 miljoen euro moet opleveren. De nettowinst kan landen rond 32,9 miljoen euro.
KBC Securities
De overname is een gedurfde stap in het streven naar leiderschap in de prostaatkanker- en urologiediagnostiek, vindt analist Thomas Vranken. Hij beschouwt de GPS-test als een aanvullende mogelijkheid voor actieve patiëntenbewaking, die concurreert in een markt met drie tests, die een vergelijkbare marktaandeel hebben: Prolaris (Myriad Genetics), Decipher Prostate (Veracyte) en Oncotype DX GPS (nu dus van MDxHealth).
Interessant is de financieringsstrategie voor de overname, omdat het schulden betreft met een vlottende rentevoet. Dat is niet erg gebruikelijk voor kleinere bedrijven die veel cash verbranden in onderzoek en ontwikkeling, maar het is wél aanvaardbaar in het licht van de onmiddellijke cashflows die de GPS-test kan opleveren. Een extrapolatie van de voorspelling door MDxHelath voor de resterende vijf maanden van 2022 (13 miljoen dollar) wijst op een omzetpotentieel van zo’n 31 miljoen dollar over 12 maanden.
Als analist Thomas Vranken deze cijfers in zijn DCF-waarderingsmodel inbrengt, naast de voorwaardelijke earn-outbetalingen en schuldpositie, stijgt het koersdoel van 1,2 naar 1,5 euro. Het “Kopen”-advies blijft behouden omdat de koers vandaag rond 0,75 euro per aandeel schommelt.
