ma. 8 nov 2021

Na de investeerdersdag van Basic-Fit vorige week, waarop CEO René Moos aankondigde dat de fitnessketen het tempo van nieuwe fitnessclubopeningen zou opvoeren, sleutelde KBC Securities-analist Ruben Devos aan zijn waarderingsmodel. Dat resulteert vandaag in een hoger koersdoel: van 40 euro naar 52 euro. Het “Kopen”-advies blijft gevrijwaard.
Kostenbewuste prijsbreker
Als prijsbreker in de markt (de aanbiedingen van Basic-Fit zijn globaal gezien 40-45% goedkoper), moet Basic-Fit heel bewust met de kosten omgaan.
Vóór de uitbraak van de coronapandemie realiseerde het bedrijf hogere marges dan fitnessketens uit het middensegment of het topsegment en KBC Securities-analist Ruben Devos gaat ervan uit dat dat zal aanhouden. Het bedrijf staat immers bekend om zijn operationele efficiëntie:
- Het werkt met een slank personeelsbeleid (zo stelt Basic-Fit niet meer dan 3 voltijdse werknemers per club tewerk).
- Het besteedt niet-kerndiensten uit (website hosting, facilitaire diensten).
- Het trekt personal trainers en fysiotherapeuten als zelfstandigen aan.
- Het traject om klant te worden wordt maximaal geautomatiseerd en gestandaardiseerd (abonnement, toegang tot de club, reserveringssysteem, enz.).
Management wil meer leden
Doorgaans ligt het break-evenniveau voor een “mature” club op ongeveer 1.700 leden per maand. Op de investeerdersdag wees het management erop dat wanneer het gemiddelde van 3.300 groeit naar 3.400 à 3.500 per maand, dat een "grote opportuniteit voor de winst-en-verliesrekening" zou zijn.
Het waarderingsmodel van analist Ruben Devos gaat uit van 1% samengestelde jaarlijkse groei zodra het niveau van 3.300 wordt bereikt in 2023, dankzij de bevolkingsgroei en een hogere fitnesspenetratie. Elke stijging met 100 euro verhoogt door KBC Securities geschatte reële waarde met 2 euro per aandeel.
Hogere opbrengst per lid
De economische model van Basic-Fit blijft eenvoudig: elke mature club heeft gemiddeld 3.300 leden, elke club vergt 1,2 miljoen euro aan initiële investeringen en elk lid draagt gemiddeld 20 euro omzet per maand bij.
Hoewel het aantal clubopeningen de belangrijkste motor van het groeitraject blijft, ziet analist Ruben Devos de gemiddelde omzet per lid per maand gestaag stijgen tot 22 euro.
Aangezien Basic-Fit niet van plan is om de tarieven te verhogen, worden de hogere opbrengsten per lid gedreven door verkopen van bijkomende producten of diensten zoals de consumptie van Yanga-sportwater, verkoop van automaten, meer premium lidmaatschappen door het aanbod van extra diensten (massagestoelen, etc.), en de introductie van een nieuwe premium indoortrainingsfiets gekoppeld aan een vijfjarig premium fitnessabonnement voor het hele gezin (denk aan Peloton...).
Basic-Fit zal de commercialisering en het onderhoud van de app voor zijn rekening nemen. Alle andere stadia van het operationele proces worden uitbesteed aan de leverancier die, naast de productie, zal instaan voor het transport, het onderhoud, enz. Het waarderingsmodel van analist Ruben Devos houdt nog geen rekening met de toekomstige verkoop de fietsen.
KBC Securities over Basic-Fit
KBC Securities-analist Ruben Devos stipt aan dat het voor Basic-Fit een belangrijke stap voorwaarts is om 200 à 300 nieuwe clubs per jaar te openen, ten opzichte van het eerder vooropgestelde tempo van 150 clubs per jaar. Het plan om 2.000 clubs te runnen tegen 2025 en tussen 3.000 en 3.500 clubs tegen 2030 (hoewel dat volgens de CEO nog steeds conservatief is: "we kunnen veel meer dan 3.500") betekent dat het totale aantal clubs in de periode 2015-2030 met een factor 10 zal toenemen en dat het ledenaantal in dezelfde periode van 950.000 tot 11 miljoen zal stijgen.
Met een sterk verbeterde financiële positie in het afgelopen jaar en een bewezen commerciële en operationele staat van dienst, denkt KBC Securities dat de doelstellingen van Basic-Fit ambitieus maar haalbaar zijn.
De belangrijkste risico's van het schaalbare bedrijfsmodel zijn het vermogen om voldoende leden aan te trekken, de toenemende concurrentiedruk, vooral van fitnessketens die met een franchisemodel werken, en het tekort aan beschikbaar vastgoed/locaties waardoor een ROIC (rendement op geïnvesteerd kapitaal) van 30% niet langer een houdbare doelstelling is.
Met een WACC (gewogen gemiddelde kosten van kapitaal) van 8,3%, een langetermijngroeipercentage van 2,5% en een uiteindelijke EBIT-marge van 22% komt de nieuwe Discounted Cash Flow-analyse (waarderingsmethode) van KBCS uit op een reële waarde van 52 euro, 14% boven de slotkoers van vrijdag, wat meteen het nieuwe koersdoel wordt (eerder 40 euro). Het “Kopen”-advies blijft overeind.
