di. 2 mei 2023

Bpost, het Belgische postbedrijf, gaat een zware tijd tegemoet nadat uit het compliance-onderzoek is gebleken dat bpost te hoge marges aanrekende op diensten aan de Belgische staat. Dat zal een financiële impact hebben van 25 à 50 miljoen in 2023. KBC Securities-analist Michiel Declercq verwacht echter dat de impact ervan ook na 2023 nog gevolgen zal hebben, terwijl terugbetalingen en boetes waarschijnlijk zijn.
Impact op EBIT
Michiel Declercq houdt rekening met enkele scenario’s, waarbij hij enerzijds kijkt naar mogelijke terugbetalingen voor de te hoge kosten die in het verleden werden aangerekend en het risico van een boete in verband met de persconcessie. Anderzijds berekende hij voor elk scenario het toekomstige EBIT-verlies als gevolg van lagere persvergoedingen en het dalen van de (te hoog aangerekende) marges.
Ter info: EBIT staat voor: Earnings (opbrengsten) Before Interest (rente) and Taxes (belastingen). EBIT meet de operationele prestaties van een bedrijf. Immers de rente en de belastingen hebben niet rechtstreeks te maken met de kosten die een bedrijf moet maken om omzet te halen.
Pakjes van Pandora
De doos van Pandora is geopend, nu de regering van plan is een onderzoek te starten naar alle diensten die aan de Belgische staat worden geleverd. Het was al duidelijk dat bpost alle, in het verleden, teveel aangerekende kosten zal moeten terugbetalen.
Dat kan leiden tot zowel terugbetalingen als tot een boete. In zijn basisscenario verwacht Michiel Declercq dat bpost 350 miljoen euro aan terugbetalingen en boetes zal moeten betalen. Dat stijgt tot 550 miljoen euro in zijn slechtste scenario en is ‘slechts’ 112 miljoen euro in zijn meest optimistische scenario.
De terugbetalingen en boetes hebben uiteraard ook een aanzienlijke impact op de toekomstige winst. Rekening houdend met de lagere persvergoedingen, het wegvallen van de overtollige marges en het verlies van andere overheidsgerelateerde diensten in de toekomst, verwacht Michiel Declercq een negatieve EBIT-impact van 37,5 miljoen euro in 2023, oplopend tot 57 miljoen euro op lange termijn. In het slechtste geval verwacht hij een negatieve EBIT-impact van 50 miljoen euro in 2023, oplopend tot 70 miljoen euro op lange termijn, met pieken van ongeveer 100 miljoen euro in 2024 en 2025. In zijn hoopvolste scenario verwacht hij een negatieve EBIT-impact van 25 miljoen euro vanaf 2023.
Schulden: ok, maar wat met dividend?
Bpost heeft de vuurkracht om zijn schuld terug te betalen, maar het dividend zou in gevaar kunnen komen. Met een hefboom van 0,8x en een bruto kaspositie van ca. 1 miljard euro zit bpost in een gezonde financiële positie om zijn schuld terug te betalen. Dat zal echter een prijs hebben, de schuldgraad stijgt tot 1,5x in Michiel Declercqs basisscenario. Hij denkt dat grote voorzieningen ertoe kunnen leiden dat bpost zijn voorgestelde dividend van 0,40 euro per aandeel verlaagt.
Bovendien is bpost een schip zonder kapitein. Hoewel Michiel Declercq geen nieuwe CEO verwacht voor de zomer van 2023 denkt hij dat de recente gebeurtenissen tot verdere vertragingen zullen leiden. Hij vermoedt ook dat de positie van voorzitster Audrey Hanard in gevaar kan komen.
KBC Securities over bpost
Michiel Declercq verlaagt zijn koersdoel 7,4 naar 4,0 euro en wijzigt de ‘Kopen’-aanbeveling naar ‘Afbouwen’-advies. Hoewel de waardering van bpost aantrekkelijk blijft tegen 2,6x EV/EBITDA, verwachten hij geen concrete uitkomst van het onderzoek in 2023. Dat draagt bij tot onzekerheid, met waarschijnlijk meer slecht nieuws op korte termijn. Het recente schandaal is de laatste toevoeging aan een lange lijst van bestuurskwesties en zal waarschijnlijk beleggers in de nabije toekomst weghouden.
Het bpost-aandeel noteert momenteel aan een koers van 4,20 euro (-5,88%).