di. 14 jun 2022

Voorafgaand aan de kwartaalcijfers van Colruyt vanavond, herzag KBC Securities-analist Michiel Declercq de korte- en langetermijnramingen voor het bedrijf. Volgens hem onderschatten analisten de doorrekening van de inflatie in de omzet, maar overschatten ze het vermogen van Colruyt om de marges op korte termijn te herstellen. Bijgevolg ziet hij de brutomarges in 22/23 en 23/24 niet verbeteren. Colruyt krijgt bovendien te maken met fors hogere loonkosten die de marges verder onder druk zullen zetten. Het koersdoel daalt van 41 naar 29 euro, met behoud van het “Houden”-advies.
Belgische foodretaillandschap
De aandelenkoersen van foodretailers zijn de voorbije weken sterk gedaald. De daling is het gevolg van winstwaarschuwingen van Sainsbury en Tesco, maar vooral ook van het Amerikaanse discountbedrijf Target. Ondertussen bleven ook de EU-marges van Ahold Delhaize in het eerste kwartaal van 2022 achter bij de verwachtingen. Al deze bedrijven brachten dezelfde boodschap, namelijk dat de omzet boven de verwachtingen zal uitkomen maar dat de stijgende kosten op de marges wegen. Analist Michiel Declercq verwacht dat hetzelfde zal gebeuren bij Colruyt.
De situatie in het Belgische foodretaillandschap lijkt verder te zijn verslechterd als gevolg van de aanhoudende concurrentie, maar vooral ook door de forse stijging van de inflatie na de Oekraïnecrisis.
Als gevolg daarvan is ook de koopkracht van de Belgische consument gedaald, waarbij verschillende supermarkten al hebben aangegeven dat ze een prijsbewustere klant zien en als gevolg een aanpassing in hun aankopen. Een recente studie van Aldi vermeldde zelfs dat zeven op de tien Belgische consumenten overschakelen op huismerken na de aantrekkende inflatie. Volgens Testaankoop zijn huishoudmerken gemiddeld 45 à 66% goedkoper dan merkproducten. Dit zou dus betekenen dat de gemiddelde boodschappenmand van de consument bij duurder retailers zou dalen, terwijl discounters zoals Colruyt, Aldi en Lidl aan marktaandeel zouden winnen. Colruyt meldde zelfs dat ze in vergelijking met enkele maanden geleden geen daling van de waarde van het consumentenmandje hebben vastgesteld.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek daalde de supermarktomzet in Nederland in het vierde kwartaal van 2021 met -2,6%, terwijl de omzet van Ahold BENE slechts met -0,4% daalde, dankzij een sterke stijging van het marktaandeel in Nederland, maar ook in België. Vermeldenswaardig is de aanzienlijke daling van de omzet van Carrefour België in het vierde kwartaal van 2021, met een omzetdaling van 6,8%. Hoewel dit deels te wijten is aan de lagere vergelijkbare basis, meldde Carrefour wel dat de Belgische omzet sterk werd beïnvloed door de toegenomen concurrentie.
Inflatie
Na bijna een jaar deflatie is de Belgische voedselinflatie eindelijk aan het inlopen, eind mei bedroeg ze 6,6%. Dit is echter nog steeds minder dan het EU-gemiddelde van 8,6% eind april, terwijl het ook duidelijk lager is dan het totale Belgische CPI-cijfer van 9,0% eind mei. Deze trend wordt bevestigd door Testaankoop, dat meer dan 3000 prijzen van Albert Heijn, Carrefour, Colruyt, Cora, Delhaize, Aldi en Lidl volgt. In 2022 steeg de gemiddelde prijs van deze producten van 2,2% op jaarbasis in januari tot 7,4% op jaarbasis in mei. Aangezien de levensmiddelenproducenten de prijsverhogingen snel doorvoeren en Albert Heijn druk blijft uitoefenen op zijn promoties, verwacht analist Michiel Declercq niet dat de brutomarges van Colruyt op korte tot middellange termijn significant zullen verbeteren.
In tegenstelling tot andere retailers verhindert de laagste prijspolitiek van Colruyt dat de groep de inflatie volledig kan doorrekenen aan zijn klanten. Colruyt garandeert de laagste prijs op regionaal niveau, en zelfs op nationaal niveau als concurrerende kruidenierszaken in het hele land dezelfde prijzen hanteren voor een product. Dezelfde methode geldt voor Collect & Go.
Arbeidskosten
Met arbeidskosten die bijna 15% van de omzet en meer dan 50% van de operationele kosten bedragen, wordt Colruyt geconfronteerd met een aantal belangrijke tegenwindeffecten van de arbeidsindexering. Zo schat analist Michiel Declercq dat de gemiddelde kost per werknemer 12% hoger zal liggen tegen begin 2023 in vergelijking met januari 2021.
KBC Securities over Colruyt
Er zijn momenteel verschillende factoren die het voedingsdistributielandschap in België beïnvloeden, waaronder de moeilijk vergelijkbare basis door COVID-19, de toegenomen concurrentie en het dalende consumentenvertrouwen waardoor klanten minder kopen. Bovendien blijft de visibiliteit op de vooruitzichten van Colruyt zeer beperkt, waarbij de groep enkel stelt dat de geconsolideerde nettoresultaten voor boekjaar ‘21/’22 gevoelig lager zullen liggen dan vorig jaar (exclusief meerwaarde op Eoly). In de aanloop naar de resultaten herzag analist Michiel Declercq zijn ramingen, zowel op korte als op langere termijn.
Analist Michiel Declercq verwacht nu dat de omzet in boekjaar ‘21/’22 met 1,4% zal stijgen tot 10,1 miljard euro, maar dat de bedrijfswinst met 25% zal dalen tot 388 miljoen euro, om zich vervolgens te stabiliseren op 384 en 376 miljoen euro in respectievelijk boekjaar ‘22/’23 en ‘23/’24. Analist Michiel Declercq ziet namelijk niet in hoe Colruyt de stijging van de arbeidskosten zal compenseren.
Virya Energy
Hoewel er volgens analist Michiel Declercq enige waarde verborgen kan zitten in Virya Energy, blijft de zichtbaarheid beperkt. Gezien de aanhoudende tegenwind en de onduidelijke langetermijnstrategie verwacht hij bovendien niet dat het sentiment op korte termijn zal omslaan. Daarom wordt het “Houden”-advies herhaald, maar het koersdoel verlaagd naar 29 euro.
Verder uitkijken dus naar de resultaten die vanavond zullen worden gepubliceerd, maar analist Michiel Declercq denkt dat de situatie eerst slechter zal worden vooraleer ze beter wordt.
