vr. 24 jun 2022

UCB gaf deze ochtend een stand van zaken over het te formuleren antwoord op de vermaledijde complete response letter (CRL) van de Amerikaanse Food and Drug Administration. Daarnaast sleutelde de farmagroep ook aan de financiële verwachtingen. De omzet ligt weliswaar op koers, maar op het niveau van de winstgevendheid legt de groep de lat een stuk lager. KBC Securities-analist Jeroen Van den Bossche ging aan het rekenen en blijft positief over de aandelen met een onveranderd “Kopen”-advies, maar verlaagt wel het koersdoel naar 115 euro.
CRL
Vanochtend bracht UCB duidelijkheid met betrekking tot de CRL-reactie. De onderneming zal reageren op de CRL tegen eind 2022. Zo is de commercialisering van Bimzelx in de VS in de eerste helft van 2023 nog steeds realistisch. Als de FDA oordeelt dat het een klasse I-product is, zou dit resulteren in een reviewcyclus van twee maanden van de FDA, als het een Klasse II is, kunnen we een herzieningscyclus van zes maanden verwachten.
Financials
UCB werkte ook zijn financiële vooruitzichten voor 2022 en de lange termijnvooruitzichten voor 2025 bij. Voor dit jaar verbetert het bedrijf zijn vooruitzichten met betrekking tot de omzet van 5,14 à 5,4 miljard euro naar 5,3 à 5,4 miljard euro. Het bedrijf geeft wel een stevige tik aan zowel de bedrijfskasstroom als de winst per aandeel. Voor de eerste wordt 21 à 22% nu 26 à 27% en voor de tweede wordt 4,80 à 5,30 euro nu 3,70 à 4,00 euro. Het bedrijf meldt dat de kosten worden beïnvloed door een combinatie van de Fintepla-acquisitie, inflatiekosten (energie en personeelslonen) en problemen in de toeleveringsketen met het Oekraïense conflict.
Voor de langere termijn herhaalt de onderneming haar voorspelling: een omzet van ten minste 6,0 miljard euro en REBITDA-marges van laag tot midden de dertig.
KBC Securities over UCB
Wat de CRL betreft, had analist Jeroen Van den Bossche eerder een vertraging van twaalf maanden voor de commercialisering in de VS voorspeld. Als de onderneming het huidige schema aanhoudt, lijkt dit een correcte veronderstelling te zijn, met, in het geval van een Klasse I-antwoord zelfs een kans dat de commercialisering iets eerder kan beginnen. De problemen die door de FDA werden gemeld, lijken (zeer) oplosbaar.
Analist Jeroen Van den Bossche meent dat een Klasse I-antwoord een realistisch scenario is. Maar de FDA werkt op mysterieuze manieren, dus houdt hij vast aan het scenario van 12 maanden vertraging tot de commercialisering.
Hoewel de nieuwe omzetvoorspelling iets beter is dan verwacht, kwam de grootste verrassing van de grote daling van zowel de winst per aandeel als de EBITDA, die lager waren dan de eerdere analistenramingen. De belangrijkste oorzaak van deze verandering zijn een stijging van de kosten, die voor een groot deel buiten de handen van UCB lijken te liggen en een indicatie van de macro-economische omgeving waarmee we vandaag worden geconfronteerd.
Aangezien UCB een grote werknemersbasis in België heeft, heeft zij te maken met automatische indexering van lonen. Verder zijn gestegen elektriciteitskosten, problemen met de toeleveringsketen enz. gemeld als oorzaak. Ten slotte wordt verwezen naar de verkoop- en marketingkosten bij de Fintepla-introductie. Dit laatste zou veranderen in 2023, wanneer Fintepla naar verwachting een bijdrage zal leveren tot de winst.
Op langere termijn gelooft analist Jeroen Van den Bossche in de visie en de marktbenadering van UCB. Hij blijft erop vertrouwen dat het bedrijf zijn momentum zal herwinnen. Daarom herhaalt hij het “Kopen”-aanbeveling, maar verlaagt hij het koersdoel van 125 naar 115 euro.
