wo. 10 aug 2022

Het Nederlandse ABN Amro kon de verwachtingen moeiteloos kloppen, al werd de sprong over de lat vergemakkelijkt door het lijntje “Overige opbrengsten en voorzieningen”. Onderliggend ziet het plaatje er iets genuanceerder uit, omdat de netto-interestinkomsten wat laag waren en de operationele kosten wat hoog. Beide cijfers werden wel deels gecompenseerd door zeer sterke commissie-inkomsten. Op basis van de onderliggende resultaten daalt het koersdoel van KBC Securities-analist Thomas Couvreur vandaag van 14,75 naar 13,8 euro. Maar omdat de koers wat veel terugviel, stijgt het advies van “Opbouwen” naar “Kopen”.
Lagere netto-interestinkomsten, hogere kosten
Banken zijn onder meer gespecialiseerd in het opdienen van grote hoeveelheden cijfers bij de publicatie van het kwartaalrapport. Dat is bij ABN niet anders, zodat we ons in dit stukje proberen te beperken tot de essentie. De totale inkomsten stegen met 9% op jaarbasis tot 1,88 miljard euro, iets hoger dan de verhoopte 1,81 miljard euro.
De netto-interestinkomsten, zeg maar dé barometer voor de huidige en toekomstige winstgevendheid van een bank, landde op 1,27 miljard euro, wat duidelijk onder de lat van 1,3 miljard euro lag. Het cijfer was ook 3% lager dan een jaar eerder, omwille van hogere rentes en lagere boetes voor de vervroegde aflossing van leningen. De netto-interestmarge daalde van 128 naar 121 basispunten.
De inkomsten uit fees en commissies stegen met 12% op jaarbasis tot 448 miljoen euro, boven de lat van 426 miljoen euro. Dat is te danken aan hogere inkomsten uit betalingsdiensten en hogere clearingvolumes. Maar de grootste verrassing zat in de lijn “Overige inkomsten”, die 163 miljoen euro aan het resultaat bijdroeg. Analisten hadden slechts gemikt op 85 miljoen euro.
Aan de kostenkant onthouden we dat de kosten met 9% op jaarbasis stegen tot 1,32 miljard euro, boven de lat van 1,27 miljard euro. Het aandeel van personeelskosten bedroeg 619 miljoen euro, terwijl “eenmalige posten en overige kosten” 12% hoger schoten tot 697 miljoen euro, weliswaar in lijn met de verwachtingen. Het cijfer werd namelijk aangedikt door hogere wettelijk voorgeschreven heffingen. Er werd 62 miljoen euro resultaat geboekt door een terugname van eerder geboekte bijzondere waardeverminderingen. Dat vertaalt zich in een Cost/Income ratio van 70,1%, tegenover een eerdere 70,9%.
Al bij al kwam de nettowinst uit op 452 miljoen euro, terwijl analisten op 291 miljoen rekenden. Per aandeel bedraagt dat 0,50 euro, goed voor een rendement op eigen vermogen van 8,8%.
De balans bleef zoals vanouds erg sterk, met een CET1-kernkapitaalratio van 15,5%. Dat laat met gemak de uitbetaling van een interim-dividend toe van 0,32 euro per aandeel. Ook is een aandeleninkoop mogelijk, en wel eentje van 250 miljoen euro, tenminste als het tot een mogelijke verkoop komt van aandelen die op dit moment aangehouden worden door hoofdaandeelhouder NLFI (de Nederlandse regering).
ABN Amro’s vooruitzichten
Het netto-interestinkomen zal in 2022 naar verwachting landen rond 5,2 miljard euro, omdat het cijfer in het najaar zal uitbodemen. De operationele kosten zullen landen op zo’n 5,3 miljard dollar, uitzondering gemaakt voor uitzonderlijke kosten. Dat is het resultaat van kostenbesparingen die deels teniet zullen worden gedaan door hogere investeringen en reguleringsheffingen. De risicokost (CoR) zal naar verwachting onder het gemiddeld niveau van de hele economische cyclus van 20 basispunten blijven hangen, gezien de aanhoudend sterke kredietkwaliteit.
KBC Securities over ABN Amro
Over het geheel genomen blijkt het tweede kwartaal ietwat zwakjes geweest te zijn, tenminste op basis van de kwaliteit van de resultaten, ziet analist Thomas Couvreur. De inkomsten zijn an sich wel iets sterker dan verwacht, maar dat is vooral te danken aan zeer hoge “overige baten”. De netto-interestinkomsten stellen wat teleur, hoewel dat naar verwachting in de toekomst wel weer zal verbeteren.
De druk van de personeelskosten op de operationele kosten is ook geen complete verrassing, maar wel verrassend is de vrijval van 62 miljoen euro aan eerder geboekte afwaarderingen. Net zoals bij andere Europese banken, zoals ING, waren de COVID-19-buffers dus duidelijk voldoende om een groot deel, zo niet alles, van de negatieve macro-economische omgeving te compenseren.
Het koersdoel daalt vandaag van 14,75 naar 13,8 euro, maar omdat het aandeel té ver is teruggevallen, kan het advies wel van “Opbouwen” naar “Kopen” opgetrokken worden, aldus analist Thomas Couvreur. De huidige koers bedraagt 10,49 euro (+1,95%).
