vr. 27 dec 2019

Tom Mermuys, hoofd beleggingsstrategie bij KBC Asset Management, neemt de bedrijfswinsten van het afgelopen jaar onder de loep en geeft zijn visie op 2020.
Waar blijven de bedrijfswinsten?
2019 was een zeer matig jaar wat bedrijfswinsten betreft. In de VS bleven ze quasi stabiel tegenover 2018, een topjaar waarin zowat 25% winstgroei werd geboekt. In Europa zagen we zelfs enkele kwartalen van (licht) negatieve cijfers, een winstrecessie zowaar.
Gaan de winsten in 2020 verder omlaag, of is er licht aan het einde van de tunnel? Analistenverwachten alvast een winstgroei die wereldwijd 10% hoger gaat in 2020. Een eerste vraag die we ons moeten stellen is waar de winstgroei vandaan kan komen. Vooreerst wordt hiervoor gekeken richting omzetgroei, waarvan we weten dat ze dit jaar onder druk stond.
Kentering omzetgroei in zicht
De wereldgroei vertraagde door o.a. het handelsconflict tussen de VS en China en de brexit-onzekerheid. Deze leidde tot een daling van de investeringsgroei en van de wereldhandel, wat buitenlandse inkomsten fors onder druk zette.
Vooral industriële bedrijven werden hierdoor getroffen, waardoor de omzetgroei nagenoeg stilviel. In de sectoren basismaterialen en energie was zelfs een forse omzetdaling (resp. -20% en -8%). Voor 2020 lijken de sterren wat gunstiger te staan. De vertrouwensindicatoren voor de industrie bodemen stilaan uit. De orderboekjes lijken opnieuw wat meer gevuld en de grondstoffenprijzen stabiliseren. Een staakt-het-vuren in de handelsoorlog en een zachte brexit zijn wel noodzakelijk om deze groene scheuten niet te zien vertrappeld worden.
Inflatie
Naast een herstel van de reële economie speelt ook de inflatie een belangrijke rol voor de bedrijfsinkomsten. Deze daalde de voorbije 12 maanden, onder meer door lagere grondstoffenprijzen en grotere concurrentie tussen bedrijven (met daardoor ook flink lagere omzetgroei in de consumenten- en dienstengerichte sectoren). Voor 2020 lijkt de inflatie wat te stabiliseren (rond de 2% in de VS en 1,2% in de eurozone), wat de omzetgroei wat kan ondersteunen.
Daarnaast speelt nog een dollar-effect. Historisch gezien zijn de globale bedrijfsomzet en -winsten hoger naarmate de dollar zwakker is. De sterke dollar in 2018-19 speelde vooral Amerikaanse bedrijven parten: hun buitenlandse inkomsten (en winsten) daalden fors. Voor 2020 verwacht KBC Asset Management een lichte verzwakking van de dollar, wat goed nieuws kan zijn voor de VS.
Eenmalige effecten komen en gaan
De forse daling van de winstgroei in de VS ten opzichte van 2018 kwam door het verdwijnen van de belastingverlagingen van president Trump uit de cijfers. Verdere belastingverlagingen lijken er niet aan te komen, maar het negatieve effect gaat er volgend jaar wel uit. Een stabilisering van de grondstoffenprijzen resulteert in een gelijkaardige optische verbetering. De hoogst verwachte omzet- en winstgroei ligt door dat 'basiseffect' bij de basismaterialen en energiesector. Aangezien we stabiele olieprijzen (en licht stijgende grondstoffenprijzen) verwachten zullen we voor duurzame winstgroei dus uit een ander vaatje moeten tappen.
Stabilisering winstmarges?
Tom Mermuys poneert dat we vooral moeten kijken naar de winstmarges, die in de VS al een tijdje op vrij hoge niveaus staan. De geleidelijke stijging van de lonen verhoogt de druk op de marges, al lijkt de Amerikaanse loongroei niet al te fors verder te stijgen. In Europa zien we nog minder loondruk, zodat de iets hogere groei en inflatie bedrijven toelaat om hun prijszettingsmacht wat te verhogen. Lagere rentevoeten zijn voor bedrijven eveneens voordelig, vooral deze met een hogere schuldgraad. Al deze effecten zouden de winstmarges dus stabiel moeten houden en een positieve winstgroei voor 2020 moeten ondersteunen.