wo. 9 okt 2024

Equinor kondigde gisteren aan dat het een participatie van 9,8% in het Deense windenergiebedrijf Ørsted heeft gekocht. Equino bouwde deze participatie op via zowel markt- als blokaankopen. Vandaag is de participatie zo'n 2,5 miljard dollar waard, of 3% van Equinors beurswaarde, zegt KBC Securities-analist Benjamin Wolff.
Equinor?
Equinor (voorheen Statoil) is de Noorse nationale oliemaatschappij (67% overheid) met sterke focus op olie- en gaswinning in de Noorse wateren. Het is ook actief in de VS (in schalie), Angola, Canada, Brazilië, Nigeria en Azerbaijan. Equinor is de belangrijkste gasleverancier van Europa. Statoil wijzigde zijn naam in Equinor om de transitie te benadrukken van pure olie- en gasproducent naar een bredere energiegroep.
Geen zitje in de raad van bestuur
De participatie maakt van Equinor de tweede grootste aandeelhouder van Ørsted. De Deense staat is controlerend Ørsted-aandeelhouder met een belang van 50,10%
Equinor heeft de participatie gekocht omwille van het anti-cyclisch karakter en de kwaliteitsvolle offshorewindportfolio van Ørsted. Het is ook complementair aan Equinors eigen offshorewindportfolio.
Equinor meldde dat het geen actieve rol in de strategie of dagelijkse operaties wenst te spelen. Het zal dus geen zitje in de raad van bestuur opeisen. Als het bedrijf toestemming krijgt van de regulator, zal het zijn positie verhogen tot 10% van het aandelenkapitaal. Er zijn momenteel geen plannen voor aankopen boven de 10%.
KBC Securities over Equinor
Benjamin ziet de participatie als een opportunistische zet van Equinor. Zo kan Equinor 1,7 GigaWatt (GW) aan zijn eigen hernieuwbare portfolio toevoegen. Ter informatie, aan het einde van 2023 had Equinor een hernieuwbare portfolio van minder dan 1 GW.
Hierdoor vermijdt Equinor de zorgen van eigen infrastructuur te ontwikkelen. Ontwikkelingsprojecten in hernieuwbare energie bevinden zich momenteel in moeilijk vaarwater door de hoge grondstofinflatie en de hoge rentevoeten. Beide wegen op het rendement van zulke ontwikkelingsprojecten.
De participatie zou ook kunnen wijzen op een koopsignaal voor Ørsted, dat KBC Securities niet opvolgt. Het Ørsted-aandeel bevindt zich al enkele jaren in het verdomhoekje van de beurs.
Benjamin wijzigt zijn ‘Verkopen’-aanbeveling en koersdoel van 240 NOK niet.
