ma. 14 mrt 2022
KBCS: "Kopen"-advies voor Materialise met lager koersdoel van 32 dollar

KBC Securities-analist Guy Sips kroop in de pen om een nota te schrijven over 3D-printbedrijf Materialise. Met inbegrip van Link3D en enkele nieuwe trends in de Additive Manufacturing-industrie (de industrie van het 3D-printen) werd het waarderingsmodel bijgespijkerd. Analist Guy Sips verlaagde het koersdoel van 40 naar 32 dollar. Hij behoudt het “Kopen”-advies. Materialise behoudt ook zijn zitje in de Dynamic Top Pick List van KBC Securities. Het opwaartse potentieel blijft immers meer dan 75% bedragen, rekent KBC Securities-analist Guy Sips.
Hogere uitgaven in 2022
Materialise is een leverancier van Additive Manufacturing (AM)-softwareoplossingen en geavanceerde 3D-printingdiensten in een breed scala van industrieën, waaronder gezondheidszorg, automobiel, lucht- en ruimtevaart, kunst en design en consumentenproducten. Materialise speelt al sinds 1990 een actieve rol op het gebied van AM, door haar betrokkenheid bij AM voor industriële en medische toepassingen.
Na een sterk 2021 denkt Materialise dat zijn meer mature activiteiten zoals Software en Medical stevig moeten kunnen blijven groeien met een gezonde marge, aldus analist Guy Sips. Het bedrijf verhoogt haar uitgaven aanzienlijk om de ontwikkeling van haar nieuwe groeimarkten te versnellen, in het bijzonder haar softwarecloudplatform en haar medische en wearable verticals.
Overname Link3D
Op het einde van boekjaar 2021 telde de nettokaspositie van Materialise 96,9 miljoen euro. Daarvan gebruikte het begin 2022 33,5 miljoen dollar om 100% van Link3D over te nemen. Link3D is een softwarebedrijf voor additieve workflow en digitale productie, dat klanten in grote productiesectoren ondersteunt bij het opschalen en integreren van hun AM-activiteiten in complexe toeleveringsketens en IT-omgevingen. Analist Guy Sips werkte zijn model bij omdat Materialise voor boekjaar 2022 (dus inclusief Link3D) een groei van ten minste 10% op jaarbasis verwacht.
De modelupdate
- De overname van Link 3D past in het ambitieuze stappenplan van Materialise om zijn volledige softwaresuite te laten evolueren naar een SaaS-model (software as a service) en haar klanten cloudgebaseerde toegang te bieden tot een volledig platform van softwaretools om het 3D-printingproces efficiënter te beheren en te controleren. Het moet Materialise helpen om bedrijven controle te geven over hun productievloer bij de opschaling van de additive manufacturing (AM) capaciteit naar volumeproductie.
Daarnaast moet de deal toegang bieden tot haar geïntegreerde softwareplatform, wordt het industriële klantenbestand in Noord-Amerika, Europa en Azië-Pacific uitgebreid en krijgen Link3D-klanten een naadloze verbinding met de Magics 3D-printsuite van Materialise. Aangezien er echter een aanzienlijk deel van de groeiende EBITDA-marges van de mature divisies zal vloeien naar de nieuwere groei-activiteiten (in het bijzonder het Link3D productportfolio), kan de bedrijfskasstroom (EBTIDA) in 2022 met 10% dalen. - De wereldwijde pandemie bewees dat additive manufacturing (AM) en 3D-printtechnologieën een invloedrijke rol spelen in de productie. De verschuiving naar beweeglijkheid in de toeleveringsketen, naar snelheid en naar betrouwbaarheid zullen de hoekstenen zijn van een gedecentraliseerde productierevolutie, meent analist Guy Sips. 2022 en daarna worden de jaren na de ‘proof of concept’ voor AM en AM-bedrijven. Bedrijven zoeken oplossingen voor de problemen in de toeleveringsketens en zullen die ketens willen inkorten. Daar kunnen 3D-printbedrijven wel bij varen. Materialise is goed geplaatst om in 2022 en nadien centraal te staan in de overgang van AM-toepassingen van prototyping en R&D naar productie.
Impact van oorlog in Oekraïne
Ondanks dat er meer dan 400 software-ingenieurs van Materialise in Oekraïne leven, maakt het bedrijf zich sterk dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne weinig impact zal hebben op de verkoop. Materialise heeft zelf amper Russische of Oekraïense klanten en de Oekraïense ingenieurs focussen zich vooral op onderzoek en ontwikkeling.
