wo. 17 apr 2024

De LVMH-resultaten kunnen vanuit verschillende ooghoeken bekeken worden. De pessimist zal zeggen dat de groei vertraagt en dat de belangrijke divisie, “de lederwaren”, licht onder de verwachtingen uitkwam. De optimist zal de resultaten zien als 'sterk' in een luxemarkt die een normalisering kent na sterke jaren. KBC Securities-analist Tom Noyens bevindt zich in het tweede kamp. Deze cijfers moeten de vrees verjagen, die er toch was ingeslopen na Kerings (voornamelijk Gucci’s) winstwaarschuwing.
LVMH?
LVMH is de wereldmarktleider voor luxegoederen met een ruim gamma van producten zoals lederwaren, modeartikelen, juwelen, horloges, cosmetica, champagne en sterke dranken. De productenportefeuille bevat onder meer Louis Vuitton, Givenchy, Dior, Moët & Chandon, Dom Perignon, Hennessy, Bulgari, Tag Heuer en Sephora.
Ter info: Tom besprak de luxesector, en LVMH in het bijzonder, nog begin januari in het Topic ‘Luxe in 2024’. Vraag hier aan.
Van ‘uitzonderlijke’ naar ‘normale’ groei
In het eerste kwartaal van 2024 kende LVMH een omzetgroei met 3% (wisselkoerseffecten buiten beschouwing). De omzet kwam zo uit op 20,7 miljard euro. Dat is een pak minder dan de groeicijfers met meer dan 10% die we sinds de covidpandemie gewoon waren. Investeerders beseffen dat die groeicijfers uitzonderlijk waren en kijken altijd vooruit, geeft Tom mee.
Die 3%-groei komt niet uit de lucht vallen en ligt in lijn met Toms verwachtingen. De vrees voor minder groei na de winstwaarschuwing van Kering, die een negatief beeld over de Chinese consument schetste, was dus onterecht.
Leer blijft aantrekkelijk
De “lederwaren”-divisie, waarbij het merk Louis Vuitton de grote naam is, kwam een tikkeltje onder verwachtingen uit. Maar Tom ziet geen grote verschillen. De divisie tekende nog steeds een omzetgroei met 2% op. Louis Vuitton deed het zelfs licht beter deed dan LVMH’s andere bekende merk, Dior.
De minst positieve divisie was de “juwelen en horloge”-divisie, denk hierbij aan Hublot, Bulgari, Tiffany,… Voornamelijk deze laatste naam zorgde ervoor dat de divisie een kleinere groei dan verwacht moest optekenen. LVMH probeert sinds Tiffany’s overname het merk beter in de markt te zetten. Ook de grote blootstelling aan de VS doet Tiffany momenteel geen goed.
Chinezen trekken stilaan weer de grens over
In de Verenigde Staten ziet LVMH een dubbel beeld. De rijke klant ondervindt geen druk van de gestegen inflatie en is nog steeds een zeer trouwe klant. De “aspirational buyer” -zij die rijk willen zijn- haken wel af door de doorgedreven inflatie van de voorbije jaren.
In Azië doet de Chinese consument het niet slecht, stelt Tom. Stapsgewijs gaat de consument er weer buiten de grenzen shoppen. Zo is er een omzetgroei met 32% in Japan, voornamelijk door Chinese toeristen, die koopjes in Japan hopen te doen dankzij de zwakke Yen. Momenteel zijn LVMH’s artikelen in Japan gemiddeld ‘maar’ 10% duurder dan in Europa, terwijl ze in China 20% duurder zijn.
Voor LVMH maakt het momenteel niet uit waar de consument zijn geld spendeert, als die maar LVMH-producten koopt. Tom denkt wel dat een reizende Chinese consument positief is voor LVMH, want die durft op vakantietrips toch stevig de portefeuille te openen.
Qua vooruitzichten en winstgevendheid werd Tom niet veel wijzer. Traditioneel blijft LVMH redelijk stil rond deze onderwerpen tijdens de kwartaalupdates en wordt er enkel vooruitgekeken tijdens de jaarlijkse en halfjaarlijkse besprekingen. We moeten het dus houden op de positievere toon die we hoorden van CEO Arnault een 3-tal maanden geleden.
KBC Securities over LVMH
Voor Tom Noyens zijn deze resultaten eerder positief dan negatief. Hoewel je zou kunnen zeggen dat de groei op een laag pitje staat, laat LVMH nog steeds een groei optekenen. Dat ondanks de zeer sterke stijging in de voorbije jaren. Het wordt daarom ieder jaar ietsje moeilijker om te blijven groeien, zegt Tom.
Hij beschouwt de cijfers als robuust, in een markt die enkele schokken te verduren kreeg de voorbije weken, na de winstwaarschuwing van onder meer Kering en Ulta Beauty. Tom blijft bij een ‘Kopen’-aanbeveling, maar trekt het koersdoel op van 830 euro naar 850 euro.
