ma. 12 feb 2024

Het Amerikaanse PepsiCo meldt over 2023 verkochte volumes die, voornamelijk in Noord-Amerika tegenvielen, vindt KBC Securities-analist Tom Noyens. Maar dat werd gecompenseerd door betere winstmarges, waardoor de winst per aandeel hoger uitkomt dan verwacht. De omzetvooruitzichten voor 2024 werden wat meer afgevlakt, maar de winstgroei oogt nog steeds zeer goed, aldus Tom.
PepsiCo?
PepsiCo produceert en verkoopt (niet-) koolzuurhoudende dranken, alsmede snacks in de vorm van chips. De bedrijfssegmenten zijn Pepsi-Cola, Frito-Lay, Tropicana en Quaker Foods. Hun frisdrankdivisie vertegenwoordigt 32% van de frisdrankindustrie in de VS, en hun producten zoals Lays, Ruffles Potato Chips, Tostitos en Fritos hebben een aandeel van ongeveer 58% in de snackchipsindustrie in de VS.
Grotere efficiëntie
De winst per aandeel van 1,78 USD lag boven de gemiddelde analistenverwachting (gav) van 1,71 USD, dankzij de hogere marges waaraan de producten werden verkocht.
De brutomarges in afgelopen kwartaal kwamen uit op 53,5%, een groei met bijna 1% op jaarbasis. Indrukwekkend, vindt Tom. Dat toont aan dat de organisatie efficiënter werkt. De verkochte volumes waren wel teleurstellend, aldus Tom. De totale omzet groeide organisch met 4,5%, waarbij gemikt werd op 6,4%. Maar de groei was volledig gedreven door prijsverhogingen/mix met een stijging van 8,5%. De volumes daalden dus met 4%.
Hogere marges dankzij shrinkflation
De daling van volumes kan voor een deel verklaard worden door het ‘shrinkflation’-effect. Waarbij PepsiCo bv minder chips in een zakje Lays steekt. Hierdoor daalt het volume verkochte chips, maar hogere prijzen per gram chips vangen dat op, met hogere marges als gevolg. Toch kan ‘shrinkflation’ niet de enige verklaring zijn voor de omzetdaling, meent Tom. Hij kijkt nauwgezet toe hoe de omzet in de komende maanden evolueert.
Noord-Amerika valt uit de toon
In Europa groeide PepsiCo met 10%, in Latijns-Amerika met 8% en in de AMESA-regio (Afrika, Midden-Oosten en Zuid-Azië) met 11%. De Aziatische regio daalde met 1%.
De omzet in de belangrijkste markt, Noord-Amerika, viel tegen, vindt Tom, en dat in alle divisies:
- Frisdranken (3% i.p.v. verwachte 3,6%);
- Frito-Lays (3% i.p.v. verwachte 5%);
- Quaker foods (-10% i.p.v. verwachte 2.3%). Er was impact door een terugroepactie bij enkele Quaker-repen, met een omzetdaling met ongeveer 5% als gevolg.
Licht omzetalarm voor 2024
Bij de derdekwartaalresultaten van 2023 mikte het bedrijf nog op een operationele omzetgroei in ’24 aan de bovenkant van de 4 à 6% groeivork. Er wordt nu gesproken van “op zijn minst 4%”. De winstgroei per aandeel blijft wel “minstens 8%”.
Ook kijkt de CEO vol vertrouwen naar 2024. Het consumentengedrag keert terug naar prepandemische toestanden. De consument is meer begaan met zijn budget en maakt doordachtere keuzes. Het doorrekenen van de inflatie, die nu een pak lager is, aan de klant neemt ook af. Dat zorgt voor lagere omzetgroeicijfers, maar komt ook de marges ten goede.
Aandeelhouders krijgen in totaal 8,2 miljard USD terug van PepsiCo: 7,2 miljard USD in de vorm van dividenden en 1 miljard USD in de vorm van aandeleninkopen.
KBC Securities over PepsiCo
Analisten hadden veel aandacht voor de lagere volumeverkopen in voornamelijk Noord-Amerika. Tom Noyens ziet in die lagere omzet de hand van de strategische aanpak. Zelf focust hij liever op het positieve winstcijfer. En dat cijfer kan nog mooi groeien, meent hij.
PepsiCo’s waardering is historisch gezien aan de lage kant is. Tom vindt dat het aandeel meer liefde verdient dan dat het krijgt, omwille van de nog steeds mooie winstgroeivooruitzichten en omwille van het defensieve model.
Hij blijft bij de ‘Kopen’-aanbeveling met een ongewijzigd koersdoel van 215USD. Het PepsiCo-aandeel noteert momenteel tegen een koers van 167,73 USD (+0,04%).
