wo. 21 feb 2024

KBC Securities-analist Thibault Leneeuw bekeek het Nederlandse ASM International (ASMI) nog eens vanuit alle mogelijke hoeken en lette daarbij vooral op de toeleveringsketen die voor de WFE (Wafer fab equipment of apparatuur om chips te maken)-inkomsten zorgt. Hij concludeert dat alles momenteel meezit voor ASMI, maar dat toekomstige groei in de WFE-markt minder rugwind zal kennen.
ASM International?
ASMI is een toonaangevende fabrikant van front-end halfgeleiderapparatuur. Het is marktleider op het gebied van atomaire laagafzettingsapparatuur (ALD) en met plasma versterkte ALD (PEALD). Onder zijn concurrenten bevinden zich bedrijven als AppliedMaterials, Lam Research en TokyoElectron. Het ook epitaxy-systemen en verticale ovens aan.
ASMI’s systeemassemblageactiviteiten zijn voornamelijk in Azië gevestigd. Zo bezit het een belang van 25% in het in Hongkong genoteerde ASM PaciXc Technology, 's werelds nummer één op het gebied van back-end apparatuur.
Even uitleggen:
- ALD: de meest geavanceerde methode om halfgeleiders of chips te maken. De methode maakt gebruik van ultradunne films van hoge kwaliteit, die laag na laag op de chips kunnen worden gelegd en waardoor de chips in reliëf (3D) kunnen ontwikkeld worden.
- PEALD: maakt gebruik van plasma zodat de temperatuur tijdens het productieproces een pak lager kan en zodat de noodzakelijke chemische reacties meer gecontroleerd gebeuren.
- Epitaxy: proces aan een zeer hoge temperatuur om een op silicium gebaseerde dunne film op de chips te leggen, waardoor de elektrische karakteristieken van het oppervlak verbetert. Epitaxy wordt gebruikt voor het creëren van geavanceerde transitoren, microprocessoren en geheugenchips.
Hoe zit de chipwereld in elkaar?
Nvidia, Apple, AMD en andere technologiebedrijven ontwerpen chips en laten die maken door grote chipfabrikanten als Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), Samsung, United Microelectronics Corporation (UMC), GlobalFoundries, Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC),…. Die chipfabrikanten halen hun apparatuur bij de WFE-makers, zoals ASM Interantional en ASML.
ASMI groeit sneller dan de markt
De chipmarkt zou in zijn geheel een jaarlijks samengesteld groeipercentage van 3% kennen voor de periode 2022 – 2025. Dat ligt aanzienlijk lager dan de jaarlijks samengestelde omzetgroei met 9,8% tijdens de periode 2018-2022, stelt Thibault. Bovendien concentreerde 93% van de groei zich bij Nvidia en AMD.
Thibault is ervan overtuigd dat ASMI beter zal presteren dan de globale WFE-markt. Hij stelt een jaarlijks samengesteld groeipercentage met 12,3% (2022-2027) in ’t verschiet. De gemiddelde analistenverwachting ligt op 13% (2022-2027).
ASMI’s prognoses matchen niet met uitgaven van chipmakers
De capex (capital expenditures of geld dat wordt gebruikt voor nieuwe investeringen) bij halfgeleiderproducenten (denk aan TSMC) laten een krimp zien voor de jaren 2022 tot 2025 en
toont de laagste groei over een periode van 4 jaar (2021-2025) sinds 2009.
Thibault geeft aan dat er historisch gezien een grote correlatie zit tussen de omzet van ASMIen de investeringen (capex) van de chipmakers. Daarom stelt hij dat voor de jaren tot 2025 ofwel de investeringen bij halfgeleider fabrikanten een stuk hoger moeten dan momenteel voorspeld, of de prognoses van de chipapparatuurmakers naar beneden moeten.
Daarnaast zou de geschatte voorraad aan chips die in 2023 bij halfgeleiderfabrikanten in de kast ligt, goed zijn voor 76 dagen productie. Dat is ver boven het gemiddelde van 40 dagen tijdens de afgelopen twee decennia.
KBC Securities over ASMI
Thibault Leneeuw erkent het sterke momentum voor het ASMI-aandeel op korte termijn, maar wijst erop dat er meerdere risico’s opduiken.
Als Thibault met al die gegevens rekening houdt, komt hij op een koersdoel voor ASMI van 432 euro per aandeel. Het aandeel noteert momenteel tegen 540,20 euro, wat ook een lagere aanbeveling met zich meebrengt. Zijn “bull case”-scenario, waarbij alle elementen positief uitdraaien en met cijfers die aan de bovenkant van de voorspelde vork liggen, komt neer op een koersdoel van 549 euro.
Daarom verlaagt Thibault de aanbeveling voor ASMI van ‘Houden’ naar ‘Afbouwen’. Het koersdoel stijgt van 350 naar 432 euro.
