ma. 14 nov 2022

KBC Securities-analist Jeroen Van den Bossche opteerde voor een update van Fagrons bedrijfsmodel, in plaats van een lentewandeling door het herfstbos. Hij bekeek de huidige status het bedrijf vanuit de geografische segmentatie. Ondanks dat de recente kwartaalcijfers wat bezorgdheid opleveren over deregio Noord-Amerika, zal dat de belangrijkste groeimotor blijven. Wel werd de gemiddelde kapitaalskost (WACC) verhoogd tot 8,6%, zodat het koersdoel mechanisch werd verlaagd van 19,5 tot 18,5 euro. Hij behoudt wel het “Kopen”-advies.
‘Fagron Trifecta: Noord-Amerika, EMEA en LATAM’
Voor de goede verstaander geven we eerst en vooral graag duiding bij het woord “Trifecta”. Dat verwijst vrij vertaalt naar een vorm van wedden waarbij de gokker de eerste drie plaatsen in een paardenrace in de juiste volgorde probeert te selecteren. Jeroen Van den Bossche denkt dus dat Noord-Amerika de groeimotor zal blijven en dat Latijns-Amerika (LATAM) achter zal hinken op Europa (EMEA). Dat verdient een woordje uitleg.
Fagron levert grondstoffen voor geneeskundige bereidingen en is uniek gepositioneerd: als enige in deze sector is het wereldwijd actief. Het is actief in de segmenten Brands and Essentials (B&E), onder meer (half)afgewerkte producten en materialen en ruwe grondstoffen, en Compounding Services (CS), onder meer (niet-)steriele verbanden.
Terwijl Fagron een enkele kwartalen geleden een somber beeld moest schetsen over de gang van zaken in 2021, werd 2022 een nieuwe springplank voor de groei van het bedrijf.
Geografische groei toegelicht
- De Noord-Amerikaanseregio moet in de toekomst de groeimotor van Fagron worden en blijven, voornamelijk gevoed door de Wichita-fabriek, ondanks enkele tegenslagen die tijdens het laatste gesprek over de derde kwartaalresultaten aan het licht kwamen (problemen met de toeleveringsketen m.b.t. steriele spuiten). Gelukkig voor Fagron worden deze tegenslagen gecompenseerd door een zwakke euro en de overname van LETCO, waardoor de geografische regio nog steeds een 39,5% groei op jaarbasis (18,6% organische groei).
- EMEA was het historische bolwerk van het bedrijf. Terwijl die positie leed onder registraties van enkele van de belangrijkste Nederlandse producten door concurrenten (waardoor de mogelijkheid voor magistrale bereidingen wegvalt), komt de regio is nu langzaam weer op gang. Hierbij moet worden gewezen op het belang van de Poolse productiefaciliteit, die toekomstige margegroei mogelijk maakt.
- LATAM wordt vooral aangedreven door Fagrons activiteiten in Brazilië, maar ook door de activiteiten in Colombia en Mexico. Hoewel de groeipercentages, zowel qua inkomsten als qua marge in het verleden indrukwekkend zijn geweest, denkt Jeroen Van den Bossche dat dat zal vertragen in de komende jaren tot een gemiddelde groei (CAGR) over vijf jaar met hoge cijfers.
Op zoek naar groei
Fagron moet de komende jaren blijven groeien aan een gemiddelde tempo (CAGR) van 9,5%, door een combinatie van organische groei en fusies en overnames in EMEA en Noord-Amerika. Ook mogen beleggers zich verwachten aan fusies en overnames in de regio's EMEA en Noord-Amerika. Operationeel gezien zijn er dus maar weinig obstakels in zicht.
KBC Securities over Fagron
De huidige marktomstandigheden spelen een rol in de waardering, want door de gestegen rentes verhoogde Jeroen Van den Bossche de gemiddelde kapitaalskost (WACC) tot 8,9%, onder meer door een verhoging van de risicovrije rente tot 2,5%. Bovendien werd het Fagron-model herzien met nieuwe verwachtingen, wat uiteindelijk leidt tot een koersdoelverlaging van 19,5 euro naar 18,5 euro. Aangezien het aandeel vandaag verhandeld wordt aan zo’n 12,4 euro is het duidelijk dat Fagron momenteel zeer ondergewaardeerd is. Het “Kopen”-advies blijft daarom op de tabellen staan.
De beleggingsmogelijkheden in Fagron zijn veelvoudig; ten eerste is het een defensieve speler op een groeiende markt van farmaceutische bereidingen. Deze laatste zal blijven groeien als gevolg van de toegenomen belangstelling en wens van de medische gemeenschap om over te stappen op patiëntspecifieke zorg.
Aangezien de standaard farmaceutische industrie nooit in staat zal zijn de behoeften van alle patiënten, zullen de mogelijkheden voor Fagron toenemen. Een belangrijk element is de toenemende vergrijzing van de bevolking in de westerse wereld, een van de belangrijkste doelgroepen van de bereidingsindustrie. Voorts verwacht Jeroen Van den Bossche dat Fagron in de toekomst dankzij een stabiele gemiddelde groei van zo’n 9,4% en dankzij blijvend hoge bedrijfskasstromen (EBITDA) een sterk cash genererend bedrijf zal blijven.
De recente toeleveringsproblemen zoals de situatie rond injectiespuiten in de VS en de mogelijke registratie van producten in belangrijke markten dat tot omzetverlies kan leiden in Nederland, moeten beleggers er wel bij nemen. Dat geldt ook voor potentiële veranderingen in de regelgeving, vooral in de Noord-Amerikaanse regio, waar kwaliteitsproblemen in faciliteiten mogelijk kunnen leiden tot waarschuwingsbrieven van de FDA en in het ergste geval sluiting van die faciliteiten.
Het Fagron-aandeel noteert momenteel aan een koers van 12,43 euro (+0,16%).
