di. 27 sep 2022

In de aanloop naar de Capital Markets Day gisteren stuurde Telenet in de vroege ochtend een kaderend persbericht uit. Daarin werd een update gegeven van de strategische initiatieven en werden de eerste doelstellingen voor 2022 herbevestigd. Wie op nieuwe financiële doelstellingen voor de lange termijn zat te wachten kwam bedrogen uit, omdat het management pas met nieuwe details zal komen eens de grote Netco-deal met Fluvius effectief en helemaal in kannen en kruiken zal zijn. We spreken over begin 2023. Een pro-forma evenement dus, maar dan wel eentje met herbevestiging van de huidige doelen én 7% dividendrendement, leerde KBC Securities-analist Michiel Declercq.
Op het menu op de analistendag
Tijdens de analistendag ging het management in op vier verschillende onderwerpen waaronder
- Van connectiviteit naar klantgerichtheid
- Telenet omvormen van het toonaangevende breedband-, media- en entertainmentbedrijf in zijn footprint tot een toonaangevende klantgerichte leverancier van connectiviteit, entertainment en digitale diensten. En duurzame groei stimuleren.
- Onze business laten groeien
- Een zeer waardevolle toekomstbestendige Netco bouwen
- Naast haar investeringen in digitale en dataplatformen (0,2 miljard euro in de periode 2023 tot en met 2025) en investeringen in 5G (0,3 miljard euro in dezelfde periode), zal het merendeel van de investeringen gericht zijn op de upgrade van het HFC- naar FTTH-netwerk (Fiber To The Home) via het partnerschap met Fluvius, met inbegrip van een investeringsplan van 2,0 miljard euro.
- Investeren in winstgevende groei (inclusief meer details over de splitsing van Netco/Telenet).
Los van wat extra details hier en daar en een update rond de maatregelen die ze nemen om de efficiëntie verder te verbeteren, leverde dat alles erg weinig informatie op voor de analisten. Het aandeel reageerde daarom amper. Daarnaast verwacht Telenet dat de grootste groeiopportuniteiten zich op de B2B-markt en in het segment van video en entertainment bevinden. De focus ligt daarom nog steeds op eigen contentproductie.
NetCo
Onder de Netco-deal gaan Telenet en Fluvius hun eigen glasvezelnetwerk uitrollen. De joint-venture wil zo’n 78% van haar huidige Vlaamse voetafdruk bestrijken via glasvezel, zoals voorspeld. Hoewel dat doel pas tegen 2038 zal worden bereikt, zal het grootste deel van de 2 miljard euro worden uitgegeven in de volgende acht jaar.
Fluvius zal ook de langetermijnhuurovereenkomst inbrengen in NetCo, die zowat een derde van de Vlaamse dekking bestrijkt. De beëindiging van de huidige huurovereenkomst van dat netwerk zal de schuld van Telenet op nettobasis doen dalen met ongeveer 0,5 miljard euro. De totale schuldgraad zal daardoor naar verwachting dalen met 0,4x.
Netco zal een penetratiegraad hebben van bijna 60% en zal van bij de start inkomsten en cashflows genereren. Daarmee wordt het meteen de marktleider. Aangezien het vehikel zodanig opgezet is dat een meerpartijenpartnerschap mogelijk moet zijn, is NetCo goed gepositioneerd om strategische en/of financiële partners aan te trekken.
Herbevestiging van de vooruitzichten voor 2022
Deels doordat Telenets vroegere investeringen in IT hun vruchten afwerpen, wordt verwacht dat de operationele kosten met ongeveer 20 miljoen euro zullen dalen in 2022. Dat is een vermindering met 5% op jaarbasis. Maar Telenet verkoos vooral om momenteel geen voorspelling mee te geven over de langere termijn, aangezien de deal met Fluvius nog niet is afgerond. Eenmaal dat in orde is, zal er gecommuniceerd worden over de nieuwe doelstellingen op korte en waarschijnlijk ook lange termijn.
Meer kaviaar
Om één en ander alsnog wat op te leuken, werd gisteren gemeld dat het belang in de Caviar-groep werd opgetrokken van 49% tot 70%, waarbij de resterende aandelen in handen blijven van Bert Hamelinck (CEO), Mathias Coppens en Michael Sagol. De deal maakt dat Caviar volledig in de boeken zal worden opgenomen vanaf 1 oktober.
Het productiehuis Caviar werd in 2006 opgericht en is bekend van muziekvideo’s voor Stromae en Justin Timberlake tot commercials voor Studio Brussel, Jupiler en de Rode Duivels: in de fictie-afdeling prijken bekende films zoals Black, De Slag om de Schelde en Sprakeloos, naast populaire tv-reeksen Tabula Rasa, Amateurs, F*** You Very, Very Much, Professor T. UK en Clan. De groep zette in 2021 126,4 miljoen euro om, waaruit een bedrijfskasstroom van (EBITDA) 8,8 miljoen euro werd gepuurd. De overname zal geen invloed hebben op de vooruitzichten van Telenet voor 2022.
KBC Securities over Telenet
Veel katalysatoren om de koers vandaag dichter bij het koersdoel van 40 euro te brengen zijn er niet, meent Michiel Declercq. Wel een belangrijke mogelijke trigger, die ook in het verleden al was aangehaald, is het vinden van een 3de strategische partner in Netco, eventueel door de verkoop van een minderheidsbelang. De opbrengst hiervan zou dan gebruikt worden voor een buitengewoon dividend of de opstart van een aandeleninkoopprogramma. Maar het is weinig waarschijnlijk dat dat scenario zich snel zal manifesteren, meent Michiel Declercq. Als het al het geval is, zou dat pas na het sluiten van de transactie met Fluvius kunnen gebeuren.
Omdat de komende jaren erg “investeringsintensief” worden, onder meer door de uitrol van 5G, heeft Telenet het dividendbeleid enkele maanden geleden al gewijzigd van 2,5 euro naar een dividendbodem van 1 euro per jaar. Dat maakt dat het aandeel vandaag noteert aan een geschat dividendrendement van zo’n 7% voor 2022, 2023 en 2024.
Michiel Declercq heeft een “Kopen”-advies voor Telenet, vooral om waarderingsredenen. Niet alleen duidden verschillende transacties in de afgelopen kwartalen op een discrepantie tussen private en publieke waarderingen, maar ook de vooruitzichten op cash return, defensieve kwaliteiten en infrastructuurbezit van de onderneming rechtvaardigen volgens Wim Hoste een hogere waardering.
Hij meent ook dat de kans groter is dat een van de verschillende katalysatoren zich zal voordoen, zoals een gedeeltelijke monetisatie van mobiele zendmasten (ontsluiting van de waarde van de telecominfrastructuur), de uitkoop van minderheidsaandeelhouders door Liberty (lagere schuldgraad ten opzichte van zusterbedrijf, waarderingsverschil tussen publiek en privaat) of een fusie met VodafoneZiggo (opmerkelijke fiscale synergievoordelen).
Het Telenet-aandeel noteert momenteel aan een koers van 13,81 euro (-0,79%).
