wo. 17 feb 2021

Deze ochtend rapporteerde luxegroep Kering voor het vierde kwartaal van 2020 een zwakker dan verwachte omzet van 4 miljard euro. De vergelijkbare omzetkrimp bedroeg -5%, terwijl analisten uitgingen van een daling met slechts 0,8%.
Het grootste merk in de portefeuille, Gucci, realiseerde een kwartaalomzet van 2,28 miljard euro, waarmee het onder de verwachte 2,36 miljard euro uitkwam. De vergelijkbare omzet van Gucci daalde met 10,3%, tegenover een verwachte daling van 7,2%. De kwartaalomzet werd negatief beïnvloed door de nieuwe lockdowns in Europa en door de strategische afbouw van het wholesalekanaal.
Ook Yves Saint Laurent kon met een omzet van 552,6 miljoen euro de verwachtingen niet inlossen. De vergelijkbare omzetgroei bedroeg 0,5% tegenover 3,1% verwacht. Ondanks een sterke vergelijkbare omzetgroei van 16% miste ook Bottega Veneta de verwachtingen.
Over het volledige boekjaar 2020 klokte de omzet af op 13,10 miljard euro en de nettowinst op 2,15 miljard euro. De recurrente operationele winst kwam uit op 3,14 miljard euro, terwijl analisten op 3,08 miljard hadden gerekend. Het dividend per aandeel bedraagt 8 euro, 60 cent meer dan de consensusverwachting.
De visie van KBC Asset Management
De coronacrisis heeft er het voorbije jaar stevig ingehakt bij Kering, met name tijdens de eerste jaarhelft. In de tweede jaarhelft werd er een duidelijk herstel opgetekend binnen de sector.
In het vierde kwartaal werd Kering geteisterd door enerzijds nieuwe winkelsluitingen, maar anderzijds ook deels door de strategische afbouw van het wholesale verkoopkanaal. Hoewel dat laatste op de korte termijn een negatieve impact heeft, is het naar de toekomst toe de juiste keuze om meer op retail in te zetten. Dat verhoogt immers de controle over het merk en de prijszetting.
De grootste bezorgdheid bij de resultaten van Kering, is volgens analiste Nathalie Bally de zwakker dan verwachte prestatie van het voornaamste merk Gucci. Na jaren van ijzersterke groei voor Gucci wordt gevreesd dat de trend aan het keren is. KBC AM gelooft dat een normalisering van de groei zeker te verwachten is, maar dat de terugval in 2020 ook een gevolg is van de sterke kostenbesparingen op vlak van onder meer marketing, om de operationele marges zoveel mogelijk te vrijwaren. De groep zal in 2021 dan ook opnieuw meer moeten investeringen in het merk.
Hoewel de coronapandemie nog een tijdje invloed zal hebben op de prestaties van de sector, gelooft analiste Nathalie Bally dat deze crisis de structurele groeivooruitzichten voor de sector niet onderuit zal halen. Ze verwacht dat de sterke vraag vanuit China naar luxegoederen op de langere termijn overeind zal blijven. Ook in de VS hield de vraag naar luxegoederen zich de voorbije maanden sterk. Als gevolg van de vele lockdowns kreeg Europa het het zwaarst te verduren, maar ook het stilvallen van het internationale reisverkeer speelde daarin een rol.
KBC AM verwacht dat Kering in 2021, net als de globale sector, een herstel zal kunnen optekenen. De huidige waardering prijst al een fikse korting tegenover de sector in en lijkt volgens KBC AM voldoende rekening te houden met de bezorgdheden omtrent Gucci.
Bovendien wordt verwacht dat de groep actief op zoek gaat naar opportuniteiten op vlak van M&A (fusies en overnames, nvdr.), wat het aandeel extra kan ondersteunen. De "Kopen"-aanbeveling voor het aandeel blijft overeind, maar op basis van verlaagde groei-assumpties voor Gucci verlaagt KBC AM het koersdoel van 675 euro naar 620 euro.