wo. 13 nov 2019

Kiadis verloor deze ochtend maar liefst 34,3% door de stopzetting van ATIR101. De reden hiervoor is dat de standaard begeleidende behandeling bij stamceltransplantatie effectiever is dan verwacht. Het programma gaat overboord en dus moet het management (noodgedwongen) inzetten op de ontwikkeling van het NK-platform. Een sof voor aandeelhouders, die het aandeel verder zien kelderen. Maar ook voor het personeel, want zo’n 50% zal gevraagd worden om te vertrekken. Per einde september had de onderneming een kaspositie van 47 miljoen euro en daar zal het nog een tijdje mee verder moeten.
ATIR101
ATIR101 is een T-celgebaseerd product dat ontworpen werd om afstotingsverschijnselen bij stamceltransplantatie (HSCT) tegen te gaan. De lopende fase III HATCY-studie die ATIR101 vergelijkt met een klassieke behandeling na transplantatie (PTCy) wordt stopgezet, omdat het PTCy-protocol betere resultaten oplevert dan wat in de literatuur werd beschreven. Overgaan naar een veel grotere studie in een poging om de meerwaarde van ATIR101 alsnog te bewijzen blijkt geen optie.
Over naar het NK-platform
Kiadis zet al zijn middelen nu in op de ontwikkeling van het NK-celplatform, dat door de overname van CytoSen Therapeutics aan het Kiadis-arsenaal is toegevoegd. De pijplijn omvat daardoor nu ook K-NK002 en K-NK003:
- K-NK002 wordt gepositioneerd als een aanvullende therapie voor HSCT bovenop PTCy, op basis van een verkennende studie bij 25 patiënten. Die toonde een dramatisch lager terugvalpercentage. Voor K-NK002 zal in 2020 een eerste studie FaseI/II starten bij 63-patiënten.
- K-NK003 wordt dan weer gepositioneerd als therapie in een bepaald type AML (hervallen patiënten die niet meer reageren op bestaande therapieën).
Daarnaast zet het bedrijf meerdere preklinische programma's met zijn NK-celplatform in de verf. Die onderzoeken de werkzaamheid in vaste tumortypes.
De visie van KBC Securities
De strategische wijziging noopt KBC Securities tot een herziening van het model. In het licht van deze ontwikkelingen herziet het zijn waarderingsmodel. Het koersdoel staat voorlopig op 3,5 euro en het advies staat op ‘Verkopen’.