vr. 4 dec 2020

Filmproducenten gaan op hun eigen manier om met covid-19. Deels gebeurt dat door de release van blockbusters zoals de nieuwe James Bond uit te stellen, maar deels wordt resoluut gekozen om nieuwe films niet in de cinema, maar via de streamingdiensten vrij te geven. Warner Bros, één van Hollywoods grootste studio's en een onderdeel van telecombedrijf AT&T, liet vannacht weten dat het alle 17 nieuwe films in 2021 tegelijkertijd in de cinema en op HBO Max uit gaat brengen. Kinepolis verliest kort na de opening 9% en de Amerikaanse bioscoopaandelen AMC Entertainment (-16%) en Cinemark (-22%) kregen gisteren al een stevige tik.
Dramatische verandering
Warner Bros is dus van plan om al zijn grote films volgend jaar in de theaters en op HBO Max tegelijkertijd uit te brengen. Dat is een redelijk dramatische verandering die aantoont in welke mate Covid-19 en streaming de industrie hebben verstoord. De 17 films die door de verschuiving worden beïnvloed omvatten de nieuwe aflevering van de "Matrix"-franchise, de Lin-Manuel Miranda musical "In the Heights," en de DC Comics superheldeneigenschap "The Suicide Squad". Elke film draait op het HBO Max streaming platform voor een maand zonder extra kosten. Een aanpak die ze al plannen voor het debuut van "Wonder Woman 1984" op eerste kerstdag. De concurrentie met Netflix en Disney+ woedt hevig, waardoor de aandelen van cinema-uitbaters opnieuw onder druk komen te staan.
Winstverwachtingen
In het midden van de coronacrisis verlaagde KBC Securities het koersdoel naar 30 euro voor Kinepolis, terwijl dat in februari na puike jaarcijfers nog 66 euro bedroeg. Dat koersdoel reflecteerde behoorlijk wat onzekerheden, al bleef de overtuiging dat de bioscoopgroep in normale tijden nog steeds behoorlijk populair is. Groepen zoals Kinepolis zouden in de nabije toekomst dan ook het meest positief reageren op nieuws over een vaccin. En dat was ook, want de koersreactie na de aankondiging van het Pfizer- en Moderna-vaccin loog er allerminst om. Vandaag verhoogt KBCS zijn koersdoel van 30 naar 40 euro om het in lijn te brengen met de uitkomst van het DCF-waarderingsmodel. Het advies wordt echter verlaagd van “Opbouwen” naar “Houden”, omdat de aandelenkoers van gisteren aan dat niveau verhandeld werd.
De visie van KBC Securities
De beslissing van Warner Bros is tegenwoordig ‘normaal’, maar zou een jaar geleden ondenkbaar geweest zijn. Covid-19 zorgt niet enkel voor een forse verschuiving van kantoor- naar thuiswerk, maar dus ook van een verschuiving van films van cinema’s naar de thuistheaters. Bioscoopgroepen hebben van oudsher exclusieve rechten op films voor een paar maanden, een regeling die ze met verve verdedigden. Met Covid-19 nemen de studio’s echter steeds grotere stappen om hun investeringen in potentiële blockbusters te beschermen en dus liggen de stappen van de studio’s om hun blockbusters naar de streamingplatformen te duwen daar helemaal mee in lijn.
KBC Securities maakt zich geen zorgen en blijft van mening dat het publiek klaar is voor een bezoek aan de bioscoop eens de grote films naar het witte doek terugkeren. Geschat wordt dat midden 2021 dankzij de vaccins een 'nieuw normaal' kan aanbreken. Dat zal niet zonder beperkingen zijn, maar op zijn minst zal het grote publiek zich weer meer sociaal mogen gedragen. De vooruitgang en het potentieel van nieuwe formaten (zoals premium video-on-demand (PVOD) staat niettemin wél onder druk in het waarderingsmodel van Kinepolis.
Bijna alle grote films die ingepland stonden om vrijgegeven te worden in de tweede jaarhelft van 2020 zijn naar volgend jaar verhuisd. Sommige van hen - zoals Fast & Furious 9 – zullen pas in de zomer van 2022 het daglicht zien. In totaal staan er zo’n 40-tal films in de wachtrij voor 2021, dus mogelijk komen er nog verdere vertragingen. De eerste in de rij was de nieuwe Bond-film "No Time To Die", die van november 2020 verschoven werd naar ‘ergens in 2021’.
“De vraag is én blijft hoe de studio's hun films zullen uitbrengen als er te veel bioscopen sluiten”, klinkt het bij KBCS. Via streaming platformen, lijkt een op zijn minst geloofwaardig antwoord te zijn. Niettemin verwacht analist Guy Sips geen grote problemen voor Kinepolis, aangezien de beschikbare financiële middelen voldoende zijn om de verplichtingen in de komende 11 tot 12 maanden na te komen, zonder aanvullende maatregelen te moeten nemen. De volgende grote obligatie-aflossing zal pas in 2022 plaatsvinden en bovendien heeft Kinepolis een gezonde balans met een aanzienlijke vastgoedportefeuille. “Zullen de Oscars van april het begin zijn van een nieuw normaal?”, is de vraag.
