do. 25 feb 2021

Voor de resultaten van Kinepolis (+2,3%) werd op een heuse thriller gerekend en met 70% lagere bezoekersaantallen en een 90% lagere bedrijfskasstroom kregen we die ook. Maar een echt bloedbad bleef uit. De werkelijke cash burn in 2020 bedroeg immers 'slechts' 32,1 miljoen euro en met een liquiditeitsreserve van 171,0 miljoen euro lijkt de groep de storm wel te kunnen uitzitten. Een geruststelling waar beleggers zichtbaar nood aan hadden. Nu is het wachten op de heropening van de bioscoopzalen én op het antwoord op de vraag of alle geplande blockbusters ook iedereen weer naar de zalen zal lokken.
Wachten tot de deuren open gaan
Het mag duidelijk zijn dat iedereen wacht op de heropening van de bioscopen. Zowel de Amerikaanse filmstudio's, die hun kassuccessen blijven uitstellen omwille van het belang van de bioscopen in de levenscyclus van een film, en de klanten van Kinepolis, die behoefte hebben aan ontspanning buitenshuis.
De impact van de langdurige sluitingen en de veiligheidsmaatregelen die werden opgelegd, in combinatie met het gebrek aan internationale releases, betekende dat Kinepolis in 2020 slechts 12,1 miljoen bezoekers over de vloer kreeg. Dat is een daling met 70,1% op jaarbasis. Kinepolis zag bezoekersdalingen van meer dan 70% in alle landen, behalve in Nederland (-55,7%) waar de bioscopen langer open waren en waar lokale content het gebrek aan het gebrek aan Hollywood-inhoud gedeeltelijk compenseerde.
Omzet en winst gedecimeerd
De omzet kwam in het boekjaar 2020 uit op 176,3 miljoen euro, boven de marktverwachting van 169,9 miljoen euro. De inkomsten daalden minder sterk dan de bezoekersaantallen, vooral dankzij de inkomsten uit B2B concessies en filmdistributie.
De bezoekersgerelateerde inkomsten daalden met 70,2%, in lijn met de evolutie van de bezoekersaantallen. De inkomsten uit de Box Office (BO) daalden met 70,0% en de inkomsten uit de verkoop van dranken en snacks (In-theatre verkoop, ITS) gingen 70,5% lager. De BO-inkomsten per bezoeker vertoonden een lichte stijging als gevolg van de toegenomen weging van Nederland, en de ITS-inkomsten per bezoeker daalde licht als gevolg van beperkingen op de verkoop in veel landen in het vierde kwartaal.
Dankzij de kostenmaatregelen was de bedrijfskasstroom positief, maar die daalde wel met 90,0% tot 17,2 miljoen euro. Dat was beter dan de marktverwachting van 14 miljoen euro. De bedrijfskasstroom gecorrigeerd voor leases (EBITDAL) bedroeg -14,0 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (EBIT) voor het boekjaar 2020 kwam uit op -65,7 miljoen euro en het verlies vóór belastingen bedroeg 91,7 miljoen euro. Netto dook de groep voor 69,1 miljoen euro in het rood.
De vrije kasstroom bedroeg -56,5 miljoen euro, tegenover 90,2 miljoen in 2019. Het cijfer werd negatief beïnvloed door het werkkapitaalverlies van 24,3 miljoen euro. De netto financiële schuld, exclusief leasingschulden, steeg met 96,3 miljoen euro. Eind 2020 steeg de bruto financiële schuld, exclusief leaseverplichtingen, met 56,9 miljoen euro tot 546,6 miljoen. Deze brutoschuld is exclusief het nieuwe krediet van 80,0 miljoen euro met een looptijd van 3 jaar, dat werd aangegaan begin januari 2021. Kinepolis benadrukte dat het bij de start van 2021 over 171,0 miljoen euro aan liquiditeiten beschikte, inclusief het nieuwe krediet.
De visie van KBC Securities
Financieel staat Kinepolis er volgens analist Guy Sips nog steeds zeer sterk voor.
De netto financiële schuld is slechts gestegen met 96,3 miljoen euro. Dit omvat bijna 40 miljoen euro aan investeringen in uitbreiding. Deze schuld omvat ook een verlies aan werkkapitaal van 24,3 miljoen ten gevolge van de stopzetting van de activiteiten, die Kinepolis zal recupereren eens de bioscopen opnieuw open gaan. Dit betekent dat de werkelijke cash burn in 2020 'slechts' 32,1 miljoen euro bedroeg.
Met een liquiditeitsreserve van 171,0 miljoen euro eind boekjaar 2020 kan Kinepolis dus nog een hele tijd standhouden en deze crisis overleven. KBC Securities handhaaft het “Houden”-advies met een koersdoel van 45 euro.