wo. 31 mrt 2021
Koffiegroep Miko verkoopt afdeling kunststofverpakkingen aan Paccor

Miko gaat zijn afdeling kunststofverpakkingen verkopen aan de Duitse verpakkingsgroep Paccor. Na goedkeuring door de mededingingsautoriteiten kan de deal in het tweede kwartaal rond zijn. Met de verkoop wordt Miko een pure speler inzake koffiediensten, een positie die vorige week nog versterkt werd toen Miko een belang van 25% verwierf in MAAS, de Nederlandse specialist in koffieautomaten. Financiële details kregen we niet, maar KBC Securities-analist Guy Sips schat de verkoopprijs op 105 miljoen euro ondernemingswaarde, wat de nieuwe geschatte waarde per aandeel op 168 euro brengt. KBCS trekt het koersdoel op van 120 naar 145 euro en het advies stijgt van “Opbouwen” naar “Kopen”.
Miko wordt pure koffiespeler
Het zou wel eens een van de laatste keren kunnen zijn dat we Miko de “specialist in koffieservice en kunststofverpakking” noemen. Vandaag kondigde de groep immers aan dat de kunststofverpakkingsafdeling wordt verkocht aan de Duitse verpakkingsgroep Paccor. Na goedkeuring door de mededingingsautoriteiten moet de deal mogelijk tegen het tweede kwartaal van 2021 in kannen en kruiken zijn. Er werden geen concrete financiële details vrijgegeven, zodat het een beetje gissen blijft naar de daadwerkelijke impact.
Wél zeker is dat de Miko-groep vandaag nog uit twee afdelingen bestaat: koffieservice en kunststofverwerking. Historisch gezien is er een duidelijk verband. De éénkopskoffiefilter die Miko in het midden van de vorige eeuw op de markt bracht, bestond grotendeels uit kunststof. Hieruit groeide Miko Pac, dat kunststofverpakkingen voor voeding en huishoudelijke verzorging produceert. Beide afdelingen werken al een hele tijd volledig autonoom van elkaar en hebben elk hun eigen investeringsbehoeften.
Omdat Miko slechts over één investeringsportefeuille beschikt, is die onvoldoende geworden om beide divisies toe te laten hun eigen groeiambities waar te maken én correct in te kunnen blijven spelen op nieuwe markttrends. Voor de afdeling kunststofverpakkingen is dat met name schaalvergroting. En dat weet Paccor maar al te goed, want de Duitse groep realiseert een omzet van 600 miljoen euro, gespreid over 16 vestigingen en 3.000 medewerkers. Miko draaide in 2020 net geen 200 miljoen euro omzet in totaal.
Als de transactie doorgaat, zal Miko zich volledig kunnen toeleggen op de koffiedienstenactiviteit. Dat lijkt alvast te kloppen, want het bedrijf nam recent nog een minderheidsbelang van 25% in de Nederlandse koffiegroep MAAS over van investeringsfonds Nimbus en van het management. MAAS draaide vóór Covid-19 een omzet van zo’n 70 miljoen euro en bedient vooral grote bedrijven, openbare instellingen en universiteiten. De Nederlandse dochter van Miko, "Miko Koffie Service" blijft autonoom verder werken.
KBC Securities over de verkoop van Miko's afdeling kunststofverpakkingen
Volgens analist Guy Sips zal de verkoop de commerciële slagkracht van Miko Pac ten goede komen en zo kansen creëren om verder te groeien. Paccor is succesvol in hetzelfde marktsegment als Miko Pac, dus de goedkeuring door de mededingingsautoriteiten zou wel mogelijk nog een probleem kunnen vormen.
Miko geeft geen financiële details over de transactie, maar KBCS gebruikt voor zijn waardering een multiple van 7 keer de genormaliseerde EBITDA (die bedroeg 15 miljoen euro) voor de Plastic-divisie, om zo tot een ondernemingswaarde van 105 miljoen euro te komen. Daarbij worden geen schulden in rekening genomen.
Als het management van Miko een betere prijs heeft kunnen bedingen, zou dat volgens analist Guy Sips “een groot succes” zijn. Bij volledige voltooiing zou dat cijfer zich vertalen in hogere waardering. De op een DCF-methode (Discounted Cash Flow) gebaseerde waardering zou dan uitkomen op 168 euro per aandeel. Maar gezien de onzekerheid omtrent de mededingingsautoriteiten, verkiest KBCS om een zekere veiligheidsmarge in te bouwen.
Daardoor wordt het koersdoel ‘slechts’ opgetrokken van 120 naar 145 euro. Het advies stijgt van “Opbouwen” naar “Kopen”.