vr. 3 jul 2020

In zijn maandelijkse update rapporteerde Quest for Growth (QfG) een netto-actiefwaarde van 7,96 euro per aandeel voor eind juni. Dat is een stijging van bijna 11% op maandbasis en mee te danken aan de positieve impact van de verkoop van Bluebee. Ten opzichte van de slotkoers van 5,12 euro gisteren noteert de groep daarmee aan forse korting. Dat is volgens KBC Securities-analist Michiel Declercq overdreven, waardoor het advies wordt opgetrokken van "Opbouwen" naar "Kopen".
Wijzigingen in portfolio
Hoewel er in juni geen nieuwe bedrijven aan de portefeuille zijn toegevoegd, heeft QfG wel enkele extra aandelen in bestaande participaties verworven. Meer specifiek bouwde het de positie op in CEWE Stiftung, de onlangs toegevoegde LEM-holding, TKH Group, Varta, Stratec, Tubize en Gurit.
Aan de verkoopzijde bleef de holding zijn blootstelling aan Cenit, Nexus, Pharmagest Interactive, Technotrans, Kingspan en Umicore afbouwen. Het verkocht ook een deel van zijn belang in SAP en Aures Technologies. De positie in Aliaxis werd volledig uit de portefeuille verwijderd.
QfG voerde ook enkele herwaarderingen van de fondsenportefeuille uit, waardoor de waarde ervan steeg van 24,6 miljoen tot 27,9 miljoen euro.
De waarde van de niet-beursgenoteerde ondernemingen en co-beleggingen steeg licht van 11,1m naar 11,2 miljoen, zelfs zonder het belang in Bluebee, dat voorheen op ongeveer 1,5 miljoen werd gewaardeerd.
De mening van KBC Securities
In de maand juni steeg de netto-actiefwaarde van QfG met 10,7% ten opzichte van 1,8% voor de Stoxx Europe 600 index en een stabiele evolutie in de Stoxx Europe Small 200 index. Op jaarbasis is de netto-actiefwaarde van Quest slechts met 2% gedaald, terwijl de Stoxx600 en SCXP respectievelijk 13,2% en 14,1% lager staan.
Hoewel QfG het in de huidige markt uitstekend doet, heeft de koers van het aandeel hier niet van kunnen profiteren. Dit heeft geresulteerd in een toename van de holdingkorting tot 35,7% tegenover een 2-jaarsgemiddelde van 23,4%. Ondanks het feit dat QfG waarschijnlijk niet in staat zal zijn om volgend jaar dividend uit te keren, vindt analist Michiel Declercq de huidige korting overdreven, omdat de holding een sterk track record en een goed gediversifieerde portefeuille heeft. De beursgenoteerde participaties, goed voor bijna 60% van de portefeuille, zijn ook beperkt in omvang. QfG heeft bovendien een sterke kaspositie van 12,4 miljoen euro.
Investement case
Quest for Growth heeft een sterk track record en een sterke kasbalans, in combinatie met een gediversifieerde en liquide portefeuille. KBC Securities is daarom van mening dat de korting van 36% overdreven is en zien een korting van 20%, in lijn met het tweejaarsgemiddelde van 23%, als redelijker. Op basis van een korting van 20% op de door KBC Securities toekomstig geschatte waarde van 8,2 euro per aandeel wijzigt het huis zijn advies van "Opbouwen" naar "Kopen" en gaat het koersdoel van 5,9 naar 6,5 euro per aandeel.
Alles wat u als beleg-het-zelver moet weten over beleggen in holdings
Holdingaandelen zijn een uitstekende én goedkope manier om te investeren in een gediversifieerde portefeuille en ze bieden vaak een aantrekkelijk dividendrendement. Bovendien krijgt u via een holding ook als particuliere belegger toegang tot niet-beursgenoteerde bedrijven of durfkapitaal. Maar wat moet u als particuliere belegger weten vooraleer u hiermee aan de slag gaat?
In een recent dossier reikt KBC Securities enkele tips en tricks aan om in holdings te beleggen. Download gratis het dossier via onderstaande link en pik ook de favoriete holdingaandelen van onze expert uit eigen huis mee.