di. 26 nov 2019

De Franse bouwgroep Saint-Gobain is lang uit de gratie van KBC Asset Management geweest. De aanbeveling voor het aandeel stond geruime tijd op "Verkopen" en eind april werd dat "Houden", omdat de waardering na de zwakke prestatie laag genoeg was. Nu gelooft sectoranalist Alex Martens dat voor het eerst in jaren de analistenverwachtingen dermate laag zijn dat Saint-Gobain wel eens positief kan verrassen. De markt verwacht in de tweede helft van het jaar geen winstgroei, terwijl dat bij sectorgenoten wel het geval is. Daarnaast ziet onze analist dat de (lange) reeks van negatieve winstbijstellingen ten einde loopt. Het advies wordt dan ook opgetrokken van "Houden" naar "Kopen".
Herstructureringsprogramma
Er is in 2019 veel veranderd bij Saint-Gobain. De bouwgroep was in het verleden erg gefocust op groei en weinig op rendement, maar het nieuwe management heeft het roer omgegooid. Sinds eind vorig jaar heeft de groep voor meer dan 3 miljard euro aan activiteiten met lage marges verkocht waardoor de groepsmarge aanzienlijk zal verbeteren. Daarnaast wil Saint-Gobain via een herstructureringsprogramma en een nieuwe organisatiestructuur de marges opkrikken. De nieuwe structuur is sterk vereenvoudigd met een organisatie volgens regio en niet langer op productniveau, business en regio. Hierdoor werden 3 managementlagen verwijderd.
KBC Asset Management was eerder sceptisch, maar het nieuwe management lost zijn beloftes in. De verkoop van activiteiten met lage marges verloopt een pak sneller en de verkoopprijzen liggen hoger dan verwacht. Hierdoor zouden de groepsmarges met zo’n 40 basispunten stijgen. Onze analist is van mening dat er nog een aantal onderdelen in de etalage staan waar de groepsmarges verder kunnen stijgen.
Afslanken
Het management gaf aan open te staan voor een verkoop van de “pipe-divisie” met een omzet van 1 miljard euro en ook de verkoop van de Lapeyre-divisie, een Franse bouwdistributeur, kwam tijdens de recente presentatie van de kwartaalresultaten aan bod. Saint-Gobain verkocht sinds 2018 voor meer dan 3 miljard euro omzet aan activiteiten met lage marges. Het kostenbesparingsplan dat in 2017 werd gelanceerd, zou tegen 2020 jaarlijks zo’n 300 miljoen euro kosten moeten besparen. Het bedrag van de kostenbesparingen voor 2019 werd al opgetrokken van 50 miljoen euro naar meer dan 80 miljoen euro. Daarnaast verwelkomt KBC AM de focus van het nieuwe management op de cashflowgeneratie van de groep. Tijdens de eerste helft van het jaar lag de kasstroomgeneratie zo’n 40% hoger dan vorig jaar.
Waardering
Het aandeel van Saint-Gobain heeft de jongste twee jaar een zwakke prestatie neergezet t.o.v. de sector. De waardering is ondertussen teruggevallen tot een historisch dieptepunt. Saint-Gobain noteert aan een verwachte koers-winstverhouding van 10x voor 2020 en een EV/EBITDA-verhouding van 6,4x, wat een korting is t.o.v. zijn historisch gemiddelde (7x EV/EBITDA) en sectorgenoten (8x EV/EBITDA).
Daarenboven heeft Saint Gobain ook nog een belang van 15% in het Zwitserse chemiebedrijf Sika. Het belang van Sika is bovendien 2 miljard euro waard, wat goed is voor 10% van de beurswaarde van Saint-Gobain. Wanneer men dat in rekening brengt, is de EV/EBITDA zelfs minder dan 6. Saint-Gobain is hiermee het goedkoopste aandeel dat opgevolgd wordt door KBC AM.
Economische groene scheuten
Sinds kort is er opnieuw meer aandacht voor achtergebleven cyclische waardeaandelen en dat zal het aandeel van Saint-Gobain volgens analist Alex Martens ten goede komen. Hogere marges en een hogere cashconversie zal volgens hem leiden tot een hogere waardering.
KBC AM gelooft bovendien dat het Europese ondernemersvertrouwen stilaan zijn bodem heeft bereikt. Er zijn ook tekenen dat de economische groei in Europa de komende kwartalen licht zal herstellen. Bovendien ondersteunt de lagerenteomgeving de Europese bouwmarkten.
Saint-Gobain heeft een grote blootstelling (40% van zijn winst) aan renovatiewerken, die volgens KBC AM minder zijn blootgesteld aan de economische cyclus. In Frankrijk zien we dat de renovatiemarkt in tegenstelling tot nieuwbouwmarkt opnieuw aantrekt. Volgens onze analist wordt Saint-Gobain ook teveel als een investering op de Europese bouwmarkt gezien, terwijl de helft van de winst buiten Europa wordt gerealiseerd en 30% van de winst uit de opkomende landen afkomstig is. SaintGobain wordt vandaag een pak lager gewaardeerd dan zijn globale sectorgenoten. Dit is volgens KBC AM onterecht.
Saint-Gobain heeft de jongste jaren bovendien zijn schuldgraad stevig afgebouwd en de balans behoort nu tot de sterkste van de sector. Dit maakt dat Saint-Gobain in een sterke positie zit om beleggers te verwennen via hogere dividenden of inkoop van eigen aandelen. Daarnaast kan Saint-Gobain ook via overnames zijn winstgroei ondersteunen.
Alles op een rijtje is volgens KBC AM de tijd gekomen om de aanbeveling te wijzigen van “Houden” naar “Kopen”. Het koersdoel van 44 euro wordt bevestigd.