wo. 29 jan 2020

Ondanks het feit dat KPN (-6,5%) in het vierde kwartaal van 2019 omzetcijfers produceerde die binnen de verwachting lagen, krijgt het aandeel toch een stevige pandoering. De winstcijfers bleven immers 1% onder de verwachting, omdat de consumentenpoot niet de commerciële verbetering van de eerste negen maanden van 2019 kon doortrekken. Ook bleven de vooruitzichten voor de vrije cash flow voor 2020 wat ondermaats, omwille van hogere investeringen in werkkapitaal.
Cijfers
De winstevolutie wordt duidelijk nog steeds beïnvloed door de integratie van het merk Telfort en de toenemende concurrentie in het consumentensegment. Ook veranderden de trends in het bedrijfssegment niet veel. Het vierde kwartaal leverde wel weer goede groeicijfers op van de IT-activiteiten. De omzet van 5,49 miljard euro lag pal op de verwachtingen van KBC Securities, terwijl de bedrijfskasstroom (EBITDA) na huurcontracten met 2,32 miljard euro licht onder de schattingen uitkwam. De hoeveelheid vrije kasstroom lag met 726 miljoen euro wel op de verwachtingen, aangezien analisten niet verbaasd zijn over de daling met 9% op jaarbasis.
In Nederland bedroeg de consumentenomzet 734 miljoen euro, inclusief daling van 6,4% van de mobiele poot, terwijl de groei van de vaste telefonie stabiliseerde rond het nulpunt. De opbrengsten uit de groothandel daalden met 8% op jaarbasis omwille van de verkoop van NLDC (dat haalt 12 miljoen euro weg). In het segment Business ging de omzet 3,7% lager, wat alvast een verbetering was ten opzichte van de trend in de eerste negen maanden van 2019
De nettowinst verdubbelde ten opzichte van 2018 tot 614 miljoen euro en dat was zelfs iets meer dan verwacht. Exclusief eenmalige effecten zou de nettowinst 9% op jaarbasis gestegen zijn. De cijfers werden ondersteund door het eerste jaar van het nieuwe besparingsprogramma, dat tussen 2019 en 2021 moet zorgen voor 350 miljoen minder uitgaven. Daarvan werd in 2019 141 miljoen euro gerealiseerd (waarvan 38 miljoen euro in het vierde kwartaal).
Vooruitzichten
In tegenstelling tot de voorgaande jaren, waarin KPN zich richtte op een stabiele en gecorrigeerde EBITDA op jaarbasis, verwacht de groep nu een "stabiele tot lichte groeiende EBITDA". Analisten mikten al op een groei met 2%.
- Niet onbelangrijk is dat KPN verwacht om 1,1 miljard euro te investeren, waardoor het minstens rekent op een groei van de vrije cash flow met zo’n 5%. Dat lijkt veel, maar dat is het niet. KBC Securities rekende op een groei met 19%, terwijl de rest van de analisten hoopten op een groei met 12%.
- Over 2019 zal een gewoon dividend betaald worden van 0,13 euro per aandeel. Er wordt nog steeds gemikt op een progressief groeiend dividend.
- De aangepaste bedrijfskasstroom zal (op organische basis) vergelijkbaar zijn met de consensusverwachting van respectievelijk 2,1% en 1,5%.
De mening van KBC Securities
Gecorrigeerd voor diverse desinvesteringen zijn de vooruitzichten van KPN voor 2020 in overeenstemming met de verwachting, behalve voor wat betreft de aangepaste vrije kasstroom (FCF). Omwille van aanzienlijke investeringen in werkkapitaal (5G, glasvezel, etc..) is dat de reden waarom de markt zo teleurgesteld reageert. De vooruitzichten op middellange termijn werden immers gehandhaafd, zodat die op zichzelf geen reden moeten zijn om de winstramingen bij te stellen. Geen sterk rapport, maar voor KBC Securities ook geen reden om het koersdoel van 2,9 euro en ”Houden”-advies aan te passen