ma. 3 mei 2021

De voorbije weken en maanden gonsde het van de geruchten rond een overname van KPN. De Nederlandse telecomgroep liet in een persbericht weten twee biedingen te hebben ontvangen: een ongevraagd overnamebod van een private-equityconsortium bestaande uit EQT en Stonepeak Infrastructure Partners (ter waarde van 18 miljard euro, zo’n 50% boven de slotkoers van vrijdag) en eentje van de Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR. Volgens KBC Securities-analist Ruben Devos laat EQT het hier mogelijk niet bij, wat opnieuw bewijst dat de waardering van de telecomsector meer aandacht krijgt.
Meerdere overnamebiedingen op KPN
De Financial Times bond gisteren de kat de bel aan en meldde dat KPN een overnamebod ter waarde van ongeveer 18 miljard euro of zo’n 3 euro per aandeel van EQT/Stonepeak had afgewezen. Begin april maakte de Wall Street Journal al bekend dat EQT en Stonepeak de krachten zouden bundelen voor een bod dat KPN zou kunnen waarderen op meer dan 3 euro per aandeel en vermeldde dat de investeringsfondsen dit voorjaar een formeel bod zouden uitbrengen en een andere partner zich mogelijk bij het consortium zou aansluiten.
KPN zegt nu dat het voorstel van EQT/Stonepeak geen biedprijs bevatte en voegt eraan toe dat het onlangs ook een ongevraagd verzoek om een overname van KPN door KKR heeft afgewezen. De raad van bestuur van KPN besloot beide ongevraagde benaderingen af te wijzen omdat die "geen tastbare en wezenlijke toegevoegde waarde aan KPN's breed gesteunde nieuwe strategie" bieden. Verder zegt KPN dat er geen gesprekken of onderhandelingen met één van de genoemde overnamekandidaten zijn gevoerd.
Struikelblokken
KBC Securities-analist Ruben Devos merkt op dat er voor een mogelijke overname van KPN sowieso verschillende struikelblokken zijn, waarbij deze twee de belangrijkste zijn:
- De Stichting KPN; die kan een call-optie op preferente aandelen gebruiken om een blokkerend belang te verwerven.
- De afkeer van de Nederlandse regering voor buitenlands controle van strategisch belangrijke activa. Vorig jaar heeft het Nederlandse parlement de Wet tegen ongewenste zeggenschap in de telecomsector aangenomen. Daarin is opgenomen dat als een zeggenschapsbelang kan leiden tot een "bedreiging van het algemeen belang", de Nederlandse minister van Economische Zaken en Klimaat het verwerven of houden van een dergelijk zeggenschapsbelang verbiedt of onder opschortende voorwaarden verbiedt. Veel hangt af van hoe een deal gestructureerd zou worden, de mening van het onafhankelijke vijfkoppige bestuur van de Stichting en de visie van de Nederlandse regering op buitenlands eigendom van 's lands grootste telecomaanbieder.
Glasvezelnetwerkdeal
Eind maart speelde KPN ook al stoorzender in het verhaal van overnamespeculatie. De groep gooide de plannen om zelf een glasvezelnetwerk versneld uit te rollen overboord en kondigde aan samen met het pensioenfonds ABP ruim 1 miljard euro te investeren in de aanleg van glasvezel waardoor de uitrol kan worden versneld. Dat betekent concreet de versnelde aansluiting van 700.000 huishoudens en 200.000 bedrijven, bovenop de reeds geplande 2 ,5 miljoen. Als gevolg hiervan zal het Fiber-to-the-Home-netwerk van KPN en de joint-venture in 2026 samen ongeveer 80% van de Nederlandse huishoudens bestrijken. Een doelstelling die KPN op standalone basis pas in 2028 zou bereiken.
Voor die samenwerking zetten KPN en ABP een 50/50 joint venture op die een open netwerk zal bouwen, exploiteren en onderhouden. KPN en andere telecomaanbieders moeten gebruik kunnen maken van het netwerk om hun diensten aan klanten te leveren. De joint venture zal naar verwachting in het tweede kwartaal van start gaan, na goedkeuring van de toezichthouder. APG hoest voor de deal 440 miljoen euro op.
De mening van KBC Securities
De afgelopen twee jaar is er veel gespeculeerd dat partijen als Brookfield AM, América Móvil, EQT, en Deutsche Telekom hun oog lieten vallen op KPN. Maar verder dan een spelletje namen noemen kwam het niet. Vandaag is de eerste keer dat KPN publiekelijk de interesse van een potentiële overnemer toegeeft en zelfs de interesse bevestigt van een ander investeringsfonds (KKR), waarvan de naam niet eerder in de pers is verschenen.
Hoewel er een aantal belangrijke hordes te nemen zijn vooraleer een succesvolle deal tot stand kan komen, is de belangstelling van meerdere partijen voor KPN, samen met de reeks deals die de afgelopen twee jaar in de sector zijn aangekondigd, een signaal dat de waardering van telecombedrijven, en vooral hun netwerken, steeds meer aandacht krijgt. KBC Securities is van mening dat het glasvezelnetwerk van KPN alleen al bijna 13 miljard euro waard kan zijn, of ongeveer 1.700 euro per lijn.
Wat EQT/Stonepeak betreft, is KBC Securities-analist Ruben Devos van mening dat het misschien niet hun laatste poging is om een overname na te streven. KBC Securities is van mening dat de interesse van het consortium in KPN geloofwaardig is, gezien de investeringsfocus van de buy-outfirma's, de omvang en de gerealiseerde transacties in diverse aanbieders van telecomnetwerken (EQT scoorde Delta Fiber, Glasfaser, etc. / Stonepeak lijfde Astound Broadband in).
KPN beschikt over een netwerk van hoge kwaliteit (grootste glasvezelnetwerk in Nederland, waar het de beste mobiele provider is) dat de interesse van het consortium kan aanwakkeren. Beide groepen zijn gekend voor hun interesse in infrastructuurbedrijven die recessiebestendig zijn, een zekere cashflow hebben en idealiter enige inflatiebescherming bieden. EQT heeft met Delta Fiber het tweede grootste glasvezelnetwerk in Nederland. KPN is de grootste omdat het nu al zo’n 2,8 miljoen huishoudens bereikt.
Verwacht wordt dat een groot deel van de waarde van de transactie zou worden gegenereerd door de afsplitsing van het netwerk van de consumenten/B2B-activiteiten. Op die manier kan het consortium de netwerkinvesteringen opvoeren en het gebruik door derden verhogen, terwijl het KPN enkele jaren later opnieuw naar de beurs kan brengen of geleidelijk zijn belang in het retailgedeelte kan verkopen.
KBC Securities bevestigt de "Opbouwen"-aanbeveling en het koersdoel van 2,90 euro voor KPN.