wo. 20 mrt 2019

Bpost CEO Van Gerven mag weer lachten, want het aandeel van bpost krijgt na de publicatie van kwartaalcijfers eens geen klappen. Het Amerikaanse zorgenkind Radial heeft er een goede kerstperiode opzitten, de postvolumes in België daalden minder sterk dan verwacht en de vooruitzichten voor 2019 zijn voorzichtig, maar voldoende. KBC Securities-analist Ruben Devos hield het koersdoel deze ochtend stabiel, maar kon - net zoals de rest van de markt - een zucht van opluchting waarschijnlijk niet onderdrukken. Een analyse van de cijfers.
Afdoend vierde kwartaal
De omzet en de bedrijfskasstroom (EBITDA) lagen zo’n 6% hoger dan wat analisten verwacht hadden. Maar dat cijfer moet wel genuanceerd worden, aangezien het zo’n 37 miljoen euro aan “positieve, maar eenmalige elementen” impliceert (7,9 miljoen euro winst op de verkoop van gebouwen, een terugboeking van 18,2 miljoen euro en 10,9 miljoen boekhoudeffecten). Na correctie liggen de gerapporteerde cijfers netjes in lijn met de schattingen. De operationele winst lag met 1,13 miljard euro zo’n 5% à 6% hoger dan de consensusverwachting.
- Post: de Belgische postvolumes lagen 2% hoger dan verwacht, dankzij transactionele mail (die afdeling liet trouwens al voor het derde achtereenvolgende kwartaal groei optekenen). Exclusief het effect van de lokale verkiezingen (+0,4% op het totale binnenlandse postvolume) daalden de binnenlandse postvolumes met 5,8% in 2018. Dat is aanzienlijk beter dan de officiële verwachting van een daling met 7%. Qua omzet vertaalde zich dat in een krimp met 0,5% in 2018.
- Pakketten: De binnenlandse pakketactiviteiten werden negatief beïnvloed door de grote staking (geschatte volume-impact: - 5,3%), omdat heel wat onlinewinkels hun pakketten via concurrenten verscheepten. Maar het totaal dikte wel met 12,1% op jaarbasis aan, zodat de totale omzet van de verscheepte pakketten in het vierde kwartaal met 36,2% aansterkte (tot 501,2 miljoen euro).
- Radial deed beter dan verwacht. De omzet klom 3% boven de schattingen uit, terwijl er 12 miljoen euro meer bedrijfskasstroom (EBITDA) werd binnengehaald dan gedacht. Dat is sterk, want bpost had eerder aangekondigd dat het aanzienlijke maatregelen trof om het personeel adequaat ingezet te krijgen voor de drukke eindejaarspiek. Met succes, zo blijkt nu.
Nettowinst en dividend
De nettowinst - die rekening houdt met de Belgische BGAAP-boekhoudnormen (en dat vormt de basis voor de hoogte van het dividend) - kwam in het vierde kwartaal uit op 78 miljoen euro, vs. 68 miljoen een jaar eerder en de door KBC Securities verwachte 84 miljoen euro. Dat brengt de jaarwinst in 2018 op 262 miljoen euro, in lijn met de verwachtingen. Dat geldt ook voor het voorgestelde dividend van 1,31 euro. Noteer in dit kader dat de nettoschuldpositie in 2018 klom van 292 naar 345 miljoen euro.
Vooruitzichten voor 2019
In 2019 zal bpost voor het eerst cijfers rapporteren die in het verlengde liggen van de nieuwe groepsstructuur. We lijsten de vooruitzichten kort op:
- Mail & Retail: het binnenlandse postvolume kan 7% dalen (KBCS mikt op -7,5%), terwijl de omzet met niet meer dan 10% moet dalen en de EBIT-marge rond de 11% à 13% kan uitkomen. Die marge lag in 2018 nog op 15,8%.
- PaLo EU en Azië (PaLo= Parcels & Logistics): Voor de pakketjes in EU en Azië wordt een omzetgroei richting 10% verwacht (“hoge eencijferige groei”) en een EBIT-marge van 6% à 8% (vs. 4,9% in 2018).
- PaLo NA: In de VS rekent de groep op een omzetdaling met ‘enkele procenten’ en een nulresultaat op het niveau van de bedrijfswinst (EBIT).
Alles bij elkaar rekent bpost voor 2019 op een stabiele omzet, wat in lijn ligt met de analistenverwachtingen, terwijl de bedrijfswinst (EBIT) op iets meer dan 300 miljoen euro zou moeten uitkomen (verwacht werd 323 miljoen euro). Bpost is bovendien van plan om 150 miljoen euro kapitaalinvesteringen te doen. Het dividend zou minstens 85% moet bedragen van de nettowinst, wat wil zeggen dat KBC Securities nu rekent op een coupon van 0,83 euro in plaats van 0,90 euro. Een beetje lager, maar niet rampzalig veel.
De visie van KBC Securities
2018 is al bij al nog een redelijk jaar geweest. Redelijk, in vergelijking met de meest recente schattingen, natuurlijk, want de groep heeft in 2018 behoorlijk wat kliffen genomen en tegenslagen geïncasseerd. Maar het resultaat over het vierde kwartaal hoort daar niet bij, met dank aan stabiele post- en pakketvolumes en omdat de Amerikaanse Radial-groep naar behoren presteerde.
De vooruitzichten voor 2019 blinken vooral uit in voorzichtigheid, al suggereert analist Ruben Devos dat de bedrijfswinst (EBIT) wel eens behoorlijk boven de vooropgestelde 300 miljoen euro zou kunnen uitkomen. Misschien zelfs in lijn met de tot nog toe verhoopte 323 miljoen euro die analisten verwachten. Zelfs als onze analist uitgaat van de onderkant van de vooruitzichten, moet een EBIT-cijfer van 318 miljoen euro mogelijk zijn. Mogelijk is dat verschil in visie te verklaren door veronderstellingen van bpost die niet duidelijk meegegeven zijn in het persbericht. Maar wat telt is een broodnodige opsteker in het vierde kwartaal.
Voor beleggers wil dat in eerste instantie zeggen dat 20 maart een goede dag wordt (het aandeel wint zo’n 5,5%), terwijl de uitdagingen voor de rest van 2019 en 2020 natuurlijk niet verdwenen zijn. Bpost moet werk blijven maken van kostenbeheersing en moet de groei van e-commerce (lees: pakketjes) in winst kunnen omzetten. Maar daar maakt de CEO Van Gerven naar eigen zeggen werk van.
In afwachting blijft KBC Securities bij zijn “Houden”-advies en koersdoel van 9,5 euro.