• NL
  • FR
BoleroPowered by KBC
menu

Orderdesk: 02 303 33 00

Word gratis klantJe gratis BeursintroClient login
  • Analyse en InzichtAnalyse en Inzicht
  • PlatformenPlatformen
    • Bolero
    • Mobile
  • Markten en ProductenAanbod
    • Markten
    • Producten
  • Events en OpleidingenEvents
    • Opleidingen
  • AcademyAcademy
    • Producten
    • Platformen
    • Strategie & Analyse
  • TarievenTarieven
  • SupportSupport
    • Documentcenter
    • Veelgestelde vragen
    • Lexicon
Word gratis klantJe gratis BeursintroClient login
  • Bolero blog

  • Topic

  • Topic

  • Meest verhandelde ETF's van 2024

  • De wereld van ETF's

  • Bolero Live

  • Onze analisten

  • Beursboeken in de kijker

Als belegger wilt u niets missen van het financiële nieuws en de beursactualiteit. In deze blog volgt u elke dag van dichtbij op wat er reilt en zeilt op de financiële markten en krijgt u meteen de nodige duiding. 

Bijdragen

Deze blog komt tot stand dankzij bijdragen van de analisten van KBC Asset Management, KBC Securities, KBC Market Research en de economen, contentmanagers van Bolero en aandelenstrategen van KBC Groep:

Allison Mandra, Andrea Gabellone, Benjamin Wolff, Bérangère Bivort, Bernard Keppenne, Cora Vandamme, Dieter Guffens, Dirk Thiels, Ellen Van Tongelen, Guy Sips, Hans Dewachter, Jacob Mekhael, Jens Meersman, Jo Elsocht, Johan Van Gompel, Joren De Mesmaeker, Joris Franck, Kurt Ruts, Kristof Samoy, Laurent Convent, Lieven Noppe, Lynn Hautekeete, Mathias Janssens, Mathias Van der Jeugt, Marion Geubel,Michiel Declercq, Peter Wuyts, Philippe Delfosse, Sharad Kumar Surendran Palani, Siegfried Top, Thibault Leneeuw, Thomas Couvreur, Thomas Vranken, Tom Noyens, Tom Simonts, Wim Hoste en Wim Lewi.

Disclaimer

Deze publicatie van KBC Bank N.V. (Bolero) wordt uitsluitend ter informatie verstrekt en is niet bedoeld als een specifiek en persoonlijk beleggingsadvies, een aanbieding of een uitnodiging tot een aanbieding, om de hierin vermelde financiële producten te kopen of te verkopen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied.

De dienstverlening die Bolero verschaft, is niet op beleggingsadvies gebaseerd. Bolero is het orderuitvoeringsplatform van KBC Bank N.V. waarmee transacties in ‘niet-complexe’ financiële producten (in de zin van MiFID II) doorgaan op basis van ‘loutere uitvoering’ (“execution only”). Bolero voert geen ‘passendheidstoetsing’ uit bij transacties in niet-complexe financiële producten. De belegger die van deze dienstverlening gebruik maakt, beschikt dus niet over de bescherming van de toepasselijke gedragsregels. Transacties in ‘complexe’ financiële producten (in de zin van MiFID II) kunnen pas uitgevoerd worden na een succesvolle passendheidstoetsing.  Transacties via Bolero gebeuren altijd op initiatief van de belegger. 

Bij het uitvoeren en/of doorgeven van transacties van beleggers houdt Bolero geen rekening met de daarmee verband houdende fiscale, juridische of boekhoudkundige aspecten van deze transacties, verstrekt zij geen advies met betrekking tot dergelijke aspecten en kan zij daarvoor derhalve niet aansprakelijk worden gesteld.

Beleggen in financiële producten houdt  risico’s in. Beleggers moeten in staat zijn om het economische risico van een belegging te dragen en het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk te verliezen.

Copyright © KBC Bank NV/Bolero. Alle rechten voorbehouden. Deze informatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm.

Deze blog bevat publicaties van KBC Securities NV (https://research.kbcsecurities.com/portal/portal.html#!/disclosures), KBC Asset Management NV (https://www.kbc.be/particulieren/nl/juridische-info/documentatie-beleggen.html#aandelen) en KBC Economics (https://www.kbc.com/nl/economics.html). Voor de externe bronnen raadpleegt Bolero verschillende nieuwssites. De bijdragen worden geselecteerd op basis van recente, concrete gebeurtenissen en publicaties. De redactie wordt verzorgd door Tom Simonts (KBC Securities) en door Jo Elsocht, Joren De Mesmaeker, Jens Meersman, Ellen Van Tongelen en Philippe Delfosse (marketing team Bolero, KBC Bank NV). KBC Bank staat onder toezicht van de FSMA.

do. 14 jul 2022

14:03

Kwartaalresultaten in teken van marges en verwachtingen

Deel deze pagina:

  • Tweet
  • Share
  • Share

De komende weken komen veel beursgenoteerde bedrijven naar buiten met hun tweedekwartaalresultaten. Normaal de ideale gelegenheid voor bedrijven om beleggers aan te tonen dat ze hun jaardoelstellingen qua omzet- en winstgroei zullen kunnen realiseren. Verwacht wordt dat de resultaten over het tweede kwartaal nog vrij goed zullen zijn. Maar dit jaar lijkt de focus echter meer dan anders te liggen op wat tussen de regels te lezen valt.

De hoog oplopende energieprijzen en inflatie, hogere rentes, verstoringen van de voorraadketens en de snel vertragende economische groei zetten zowel bedrijven als beleggers op een rollercoaster. Er zal dan ook met argusogen gekeken worden hoe bedrijven erin slagen hun winstmarges op peil te houden. Grote vraag daarbij is welke sectoren de prijszettingsmacht hebben om de hogere inputprijzen door te rekenen naar de eindklant? En welke bedrijven voelen al in hun (verwachte) omzet de economische vertraging? Veel voer voor analisten dus, die de voorbije maanden al bij al weinig bijknipten aan de verwachtingen. Al kan daar natuurlijk snel verandering in komen

Positieve winstgroei in VS, maar cijfers verhullen onderliggende zwakte

Analisten gaan uit van een omzetgroei van 11% en een winstgroei van zo'n 5% tegenover een jaar geleden voor de Amerikaanse S&P500 bedrijven. Op het eerste gezicht vrij degelijke cijfers – zeker na de bijzonder hoge winstgroei van vorig jaar – maar hierbij zijn heel wat nuanceringen te plaatsen. De grootste bijdrage tot de winsten komt immers van de energiesector, die dankzij de hoge olieprijzen zijn winsten zo'n 2,5 keer (250%) hoger ziet uitkomen dan vorig jaar. Zonder deze positieve uitschieter wordt daardoor zelfs een daling van de winsten verwacht met 5% tegenover het tweede kwartaal vorig jaar. Andere sectoren die het al bij al vrij goed deden in het tweede kwartaal zijn de basismaterialen (+18%), dankzij de hogere grondstoffenprijzen, en de industriële bedrijven (+30%), al lag de winstgroei daar vooral bij de luchtvaartbedrijven en de wapenindustrie, mede door de oorlog in Oekraïne. Bij de defensieve bedrijven blinkt de industriegroep Farma uit (+20%).

De lijst met sectoren die al winstdalingen zien wordt intussen langer. De 'coronawinnaars', bedrijven die hun omzet- en winstgroei sterk ondersteund zagen de voorbije twee jaren, lijken de grote verliezers te worden. Internetretailers zoals Amazon lijken terug te vallen op slechts een kwart van de winst van vorig jaar. Ook de FAANG, de grote internetreuzen zoals Meta (Facebook), Alphabet (Google), Microsoft e.a., zullen allicht zo'n 20% van hun winsten moeten prijsgeven. Daarmee komt toch een eerste barstje in hun bijzonder hoge winstmarges. Tenslotte zullen ook de Amerikaanse financials allicht zo'n 20% lager uitkomen in vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar, al was dat toen een uitzonderlijk sterk kwartaal en dus een moeilijke vergelijkingsbasis.

Europa houdt goed stand

De Europese bedrijven hebben wat langer dan de Amerikaanse te lijden gehad onder de coronamaatregelen, wat mee verklaart waarom een omzetgroei van zo'n 24% verwacht wordt tegenover een jaar geleden en een winstgroei van zo'n 12%, beter dan de VS dus. Gecorrigeerd voor de sterke winsten in de energiesector komt Europa allicht ook licht negatief uit, iets beter dus wel dan in de VS. Ook bij ons doen de cyclische consumentensectoren, communicatiediensten en banken het wat minder goed. Europese producenten van basisproducten (voeding, drank en huishoudelijke producten) lijken wel goed om te kunnen met de margedruk. Een extra factor die de Europese winsten wat hoger helpt is de zwakke euro (of sterke dollar). Internationaal gerichte bedrijven worden daardoor concurrentiëler tegenover Amerikaanse, en zien bovendien hun omzet en winsten uit het buitenland, in dollar, meer waard worden in de boeken. Een effect dat ook de komende kwartalen nog kan spelen.

Sombere vooruitzichten?

Naast de huidige stand van zaken bij de bedrijven is het dus vooral uitkijken naar de 'guidance'. Wat gaan de bedrijven aankondigen voor de tweede jaarhelft? Vermoedelijk zullen heel wat cyclische bedrijven in het licht van het dalende producentenvertrouwen wat terughoudender worden. Zeker in Europa speelt de (nakende) energiecrisis een grote rol. De inflatie loopt ook verder op, wat zich steeds meer in hogere lonen en extra druk op de marges vertaalt. Technologiebedrijven, waar de war for talent en de lonen sowieso al hoger is, kunnen hier meer onder lijden. Bij de financials zien we op dit moment nog weinig donkere wolken. De werkgelegenheid zit nog steeds snor, het aantal faillissementen blijft nog laag, en de hogere rentes zijn op zich geen slecht nieuws. De energiesector zal wellicht als enige nog verder zijn verwachtingen kunnen verhogen, al zagen we recent toch een afkoeling van de olieprijzen.

De aandelenmarkten verrekenden in de eerste jaarhelft duidelijk al wat toegenomen risico's en de hogere rentes. Naar de huidige en verwachte winstgroei zijn de beurzen daardoor duidelijk goedkoper geworden, zowat in lijn met het historische gemiddelde. Als het economische plaatje echter verder versombert, zullen analisten wellicht hun winstverwachtingen negatief bijstellen voor de rest van het jaar en voor 2023. Dat kan ook het neerwaarts potentieel van de beurzen de komende maanden onderstrepen. We blijven dan ook voorzichtig gepositioneerd in de strategie, met binnen het aandelenluik een duidelijke overweging in defensieve sectoren. 

Naar overzicht
Beleg online met inzicht
Word gratis klantJe gratis BeursintroClient login
Analyse en Inzicht
  • Analisten
  • Bolero Blog
Platformen
  • Bolero
  • Mobile
Markten en Producten
  • Markten
  • Producten
Events en Opleidingen
  • Events
  • Opleidingen
Academy
  • Producten
  • Platformen
  • Strategy & Analyse
Tarieven
  • Tarieven
Support
  • Algemene voorwaarden
  • Documentcenter
  • Lexicon
  • Veelgestelde vragen
  • Klachten
  • FAQ: MiFID II
Over Bolero
  • Bolero vandaag
  • Relatie KBC & Bolero
  • Nieuws
  • Werken bij Bolero
Award

Ontdek ook:

Bolero Crowdfunding

  •   Home
  • Analyse en Inzicht
  • Platformen
  • Markten en Producten
  • Events en Opleidingen
  • Academy
  • Tarieven
  • Support
Powered by KBC }}

Powered by KBC

  • © Bolero 2025
  • Privacy statement
  • Juridische voorwaarden
  • Sitemap