vr. 22 okt 2021

De update van London Stock Exchange Group (LSE) over het derde kwartaal lag in lijn met de verwachtingen, waarbij sterke inkomsten uit de kapitaalmarkten werden gecompenseerd door meer gemengde inkomsten uit de divisie Data & Analytics en lagere netto-inkomsten uit Treasury.
De totale omzet (exclusief terugvorderingen) steeg met 7,6% op jaarbasis (op basis van aangepaste constante valuta) en lag in lijn met de consensusramingen.
Per divisie zien de resultaten er als volgt uit:
- Het grootste deel van de omzetgroei was voor rekening van de divisie Capital Markets, die een onderliggende groei van 17% op jaarbasis realiseerde, 3% boven de analistenverwachting. TradeWeb, een elektronisch handelsplatform voor vastrentende producten waarin LSE een meerderheidsbelang heeft, blijft daarbij een krachtpatser voor de groep en was de belangrijkste motor achter de indrukwekkende groei in dit segment.
- De post-trade divisie (waartoe voornamelijk London Clearing House behoort) boekte 2,3% groei op jaarbasis, maar bleef 2% onder de consensusverwachting. Dit was te wijten aan een 20%-daling van de inkomsten uit treasury. Hoewel negatief, kan deze zwakte van korte duur zijn, omdat stijgende rentetarieven de marge en het volume ten goede komen. Bovendien bleef de onderliggende groei (exclusief thesaurie-inkomsten) sterk, met ongeveer 10%.
- De Data & Analytics-divisie (goed voor 70% van de inkomsten) steeg op onderliggende basis met 6% tegenover dezelfde periode een jaar eerder, of 1% slechter dan de consensusverwachting. Binnen deze divisie waren zowel beleggingsoplossingen (waaronder de indexactiviteiten) als ondernemingsdata (realtimegegevens en nieuws) sterk, terwijl de activiteiten voorvermogensbeheerders eerderzwak waren. De desktopterminalactiviteiten die het bedrijf samen met Refinitiv overnam, vertoonden een vlakke groei. Beleggers zijn nogal achterdochtig over groei in deze activiteit, dus als LSE hier vooruitgang kan tonen, zou dat volgens KBC Asset Management een katalysator zijn voor het aandeel.
Vooruitzichten LSE
De groep bevestigde de omzetgroeiverwachting voor het volledige boekjaar; die zou moeten uitkomen tussen 4 en 5%.
LSE blijft naar eigen zeggen ook goed op schema om dit jaar 125 miljoen pond aankostensynergieën te realiseren uit de overname van Refinitiv (vorig kwartaal opgewaardeerd van 88 miljoen en tegenover de doelstelling van ruim 350 miljoen over een periode van vijf jaar), wat volgens KBC AM geruststellend is. De inkomstensynergieën zullen waarschijnlijk aan het einde van de rit worden gerealiseerd, maar LSE ziet al enkele eerste tekenen.
KBC Asset Management over London Stock Exchange Group
Het kwartaalresultaat is volgens analist Joris Dehaes oké, maar ook niet meer dan dat. Beleggers nemen een afwachtende houding aan rond LSE sinds de groep begin dit jaar extra investeringen aankondigde om de groei in enkele van de Refinitiv-divisies die het overnam te stimuleren.
KBC Asset Management-analist Joris Dehaes blijft positief over het aandeel. Hij gelooft dat het grote percentage recurrente inkomsten dat LSE sinds de overname van Refinitiv heeft en zijn positie als een van de grootste wereldwijde dataproviders tot een hogere waardering zouden moeten leiden. Die herwaardering kan echter enige tijd in beslag nemen, tenzij LSE de groei in de komende kwartalen kan opvoeren. Verbeterde synergievoordelen, investeringen die vruchten afwerpen, hogere rentevoeten, marktvolatiliteit en gunstige valutawind kunnen allemaal katalysatoren zijn om het aandeel hoger te waarderen, terwijl zijn defensieve kwaliteit ook beleggers in de huidige markt zou kunnen aantrekken. De aanbeveling blijft bij KBC AM “Kopen” met een koersdoel van 9.035 pence.