di. 30 jul 2019

Proximus (-1,35%) kan na de publicatie van zijn kwartaalcijfers geen vervolg breien aan de indrukwekkende winstreeks op de beurs. De cijfers konden niet overtuigen, deels omwille van een zwakke binnenlandse omzet en deels omdat de instroom van abonnees bleef afnemen in de divisies Consumenten en Ondernemingen. Wel worden de jaarvooruitzichten voorzichtig bevestigd, al zullen nieuwe regeltjes wel voor een verlaging van de inkomsten met 20 miljoen euro zorgen. KBC Securities behoudt het advies en koersdoel en schijnt zijn licht.
Cijferdans
Tussentijdse rapporteringen zorgen bij telecombedrijven altijd voor een lawine aan data en cijfers. Wat telt is dat er zoveel mogelijk klanten bijkomen, of zo weinig mogelijk vertrekken, en dat die klanten liefst meer blijven spenderen dan de kosten toenemen. Bij Proximus verliepen die processen in tweede kwartaal redelijk, maar niet spectaculair
- De kwartaalomzet klokte af op 1,41 miljard euro omzet en de bedrijfskasstroom (EBITDA) op 484 miljoen euro, terwijl gemikt werd op 1,43 miljard en 492 miljoen euro. De binnenlandse omzet (zonder rekening te houden met terminals) hield met 1,02 miljard euro (-1,8% op jaarbasis) gelijke tred met de KBCS-schattingen.
- De winstgevendheid (EBITDA marge) deed het beter, aangezien dat cijfer “slechts” met 1% daalde op jaarbasis, tegenover een gevreesde krimp met 1,5% à 2,5%.
- De nettowinst lag zelfs 2% à 5% hoger dan de consensusprognose en kwam uit op 0,43 euro per aandeel.
Per divisie
- Consumenten: de omzet van 706 miljoen euro lag in lijn met de schattingen en 2,5% lager op jaarbasis. Dat is een gevolg van de lagere verkoop van mobiele toestellen, lagere opbrengsten uit de kosten voor aanmaningen en het effect van de regelgeving.
- Vaste diensten: de omzet daalde 0,8% op jaarbasis en de bedrijfsopbrengsten gingen 0,9% lager tot 348 miljoen euro, tegenover 353 miljoen euro verwacht.
Per segment
- Televisie: er werden 5.000 nieuwe TV-abonnees aangesloten (+6.000 verwacht), 7.000 nieuwe internetklanten (7.000 verwacht), terwijl er 25.000 telefonieklanten verhuisden (verwacht: -19.000)
- Postpaid: er kwam 19.000 nieuwe klanten bij, wat 9.000 meer is dan verwacht
- Prepaid: er zijn 25.000 prepaid-klanten minder dan eerder gemeld.
Vooruitzichten
De vooruitzichten voor 2019 bleven ongewijzigd: de groep mikt op een stabiele omzet (kleine versnelling in de tweede jaarhelft) en een EBITDA-groei, al zullen nieuwe regels wel zo’n 20 miljoen euro opeten.
De mening van KBC Securities
Het kwartaalrapport bevatte voor analist Ruben Devos geen grote verrassingen. De iets beter dan verwachte bedrijfswinst (EBITDA) blijft nazinderen, terwijl ook de afnemende instroom van abonnees in de afdelingen Consumenten en Ondernemingen niet zomaar vergeten kan worden. Positief is dan weer dat er een pak meer postpaid-klanten bijkwamen (+9000 stuks).
Gezien de nogal grillige evolutie van de belangrijkste cijfers in de eerste helft van 2019 is het niet verwonderlijk dat het management haar vooruitzichten voor 2019 bevestigde. Anders dan in 2018 (toen de EBITDA er in de eerste zes maanden met 3,6% op vooruitging) heeft Proximus wel minder bewegingsruimte om van die doelstelling af te wijken.
Tot de individuele factoren die meldenswaardig zijn behoren de goede tractie van het nieuwe triple play aanbod dat in april werd gelanceerd (‘Epic Combo’). Dat abonnement combineert 4 GB aan mobiele data en “een oneindige hoeveelheid” data voor diverse populaire apps met een breedbanddienst zonder datalimiet en online TV. Tractie, dat wel, maar er werden wel slechts 8.000 klanten overtuigd om over te stappen, terwijl de klantenbasis voor de vaste triple play verder erodeerde.
Omwille van al deze redenen en factoren blijft het 28 euro koersdoel en “Houden”-advies overind. De voorkeur van KBC Securities gaat nog steeds uit naar Orange Belgium.