di. 11 jan 2022

Fastned bewijst dat de groei blijvend is, gesteund door een toename van het aantal laadstations, van het aantal laadpalen in gebruik én van het aantal gebruikers, concludeert financieel econoom Tom Simonts uit Fastneds vierdekwartaalcijfers. En dat ondanks de wereldwijde leveringsproblemen die druk zetten op de productieketting. De omzet gerelateerd aan opladen, steeg in het vierde kwartaal van 2021 met 154% naar 4,9 miljoen euro. In dezelfde periode een jaar eerder werd er nog “maar” 1,9 miljoen euro omgezet.
Laadstations worden meer gebruikt
De stijgende omzet is onder meer te danken aan een hogere bezettingsgraad van de bestaande laadstations, wat op zichzelf een rechtstreeks gevolg is van de toenemende verkoop van elektrische voertuigen in alle markten waarin Fastned actief is. Het aantal geregistreerde elektrische voertuigen op batterijen (BEV’s) steeg op jaarbasis in Nederland (40%), in het VK (+95%) en verdubbelde in Duitsland (+105%).
De bezetting van het netwerk werd in het vierde kwartaal van 2021 opgekrikt van 7,6% per einde 2020 tot 10,4% op het einde van 2021. Dat wordt exclusief aangedreven door een stijgend aantal laadsessies, want door het openen van nieuwe stations en het uitbreiden van bestaande stations wordt de bezettingsgraad natuurlijk altijd opnieuw gedrukt (een nieuw station heeft 0% bezetting). Fastned heeft dus nog heel wat beschikbare capaciteit, dankzij het blijvend anticiperen op een stijging van de vraag in de komende jaren.
Stijgend aantal laadstations
Ook steeg het aantal laadstations dat in gebruik is met zo’n 40% op jaarbasis. In het vierde kwartaal voegde Fastned 24 stations toe aan haar netwerk: zeven in Nederland, zes in Duitsland, vijf in België en zes in Frankrijk. Het beheert vandaag 188 laadstations in zes landen. Daarnaast verwierf de groep in 2021 44 locaties om nieuwe stations te bouwen, waarmee het totaal aantal verworven locaties op 331 uitkomt.
Stijgend aantal snelladers
Vorig kwartaal werden in totaal 137 snelladers met een capaciteit van 150 tot 300 kW geïnstalleerd als onderdeel van de bouw van nieuwe stations en het upgraden van bestaande stations. Daardoor steeg het totaal aantal snelladers in het netwerk tot 759. Het gemiddelde aantal laders per station bedraagt vier, tegenover drieënhalf eind 2020.
Stijgende elektriciteitsprijzen
Als reactie op de stijgende groothandelsprijzen voor energie in heel Europa werd half november de basisprijs voor klanten in de meeste landen opgetrokken van 0,59 euro/kWh naar 0,69 euro/kWh. Dat toont duidelijk aan dat de groep niet rechtstreeks worstelt met prijsdruk. Hoogstens kan de duurdere elektriciteit de consumenten er van weerhouden om de elektrische wagen op te laden aan de snelladers van Fastned, om in de plaats daarvan aan het tragere-maar-niettemin-voldoende-snelle thuisstation op te laden.
Expansie naar Frankrijk
Fastned zette nog maar recent een eerste stap in Frankrijk, wat daarmee het zesde land in het operationele netwerk werd. Sinds november wordt op vier van de negen stations op APRR -locaties energie geleverd aan klanten. APRR is een grote tolwegconcessiehouder in Frankrijk. In december werden nog eens twee stations langs de APRR-snelwegen geopend, waarmee het totale Franse netwerk op zes operationele stations uitkomt.
Belangrijk in Frankrijk is de samenwerking met Banque des Territoires (BdT) die in december werd aangekondigd. Die gaat Fastneds ambities op het Franse snelwegennet ondersteunen, door tot 49% van de investeringen te financieren, met een maximum van 50 miljoen euro. En dat is nodig, want Fastned won drie aanbestedingen van Vinci voor de ontwikkeling en exploitatie van evenveel snellaadstations langs belangrijke tolwegen in Frankrijk.
Financiering
De groep heeft massa’s geld nodig om zijn droom om een Europees laadpalennetwerk uit te bouwen te kunnen financieren, weet financieel econoom Tom Simonts. In het eerste kwartaal van 2021 werd bijvoorbeeld nog 150 miljoen euro vers eigen vermogen getankt. In december 2021 gaf de groep voor 2,8 miljoen euro aan nieuwe vijfjaarsobligaties met een couponrente van 4,5% uit. De nieuwe obligatie-uitgifte was een verlenging en herfinanciering, aangeboden aan investeerders met obligaties die vervallen in 2021 en 2022.
Die operaties laten toe om sneller nieuwe stations te openen en zo de groei een stevige duw in de rug te geven. In het vierde kwartaal van 2021 werden er zelfs meer laadstations dan in heel 2020 geopend en dat in meer landen. Het verse geld wordt ook deels gebruikt om de loonmassa te bekostigen, want extra groei vereist extra handen. Het personeelsbestand van de groep verdubbelde in de loop van 2021 tot 109 mensen.
Fastned op de beurs
De groep wordt vandaag door beleggers gewaardeerd op 870 miljoen euro, vlot 270% meer dan twee jaar geleden. Beleggers en fondsen die tuk zijn op “groene” aandelen hebben niet erg veel keuze, vooral niet als het gaat om bedrijven die rechtstreeks inspelen op de energiewende en de effecten daarvan op de mobiliteitsmarkt. Dat wordt duidelijk gereflecteerd in de waarderingsmultiples: het aandeel noteert vandaag aan een koerswinstverhouding van 55x voor 2024, wat het eerste jaar is dat de groep winst zal draaien.
De verhouding tussen aandelenkoers en boekwaarde loopt op tot zo’n 10x, terwijl het rendement op eigen vermogen in 2021 op een negatieve -41% uitkwam. Dat kan in 2022 “verbeteren” tot -16% en pas in 2023 de neus boven de nullijn steken (tot 3%). Het mag dus duidelijk zijn dat Fastned hoge beloftes combineert met een dito waardering.
Beleggers die in het verhaal geloven, rekenen er dus op dat er pas vanaf 2024 op een soort winst kan worden gemikt, maar op uitkeringen richting aandeelhouders zal het wachten zijn tot dicht bij 2030, meent financieel econoom Tom Simonts. Beleggers moeten dus niet meteen rekenen op dividenden of inkoopprogramma's. Een groeiverhaal pur sang, dat geduld van de beleggers vraagt, maar dat wel inspeelt op een robuuste trend die niet zal omkeren in de komende jaren.
