do. 22 aug 2024

Stroomlijning van het aandelenkapitaal verhoogt transparantie
Tessenderlo heeft (eindelijk) 23,24 miljoen eigen aandelen geannuleerd (27,5 % van het totaal uitstaande aandelen), die het bedrijf voornamelijk verwierf als gevolg van de combinatie met Picanol (alsook via recentere aandeleninkoopactiviteiten). De verwachte annulering stroomlijnt het aandelenkapitaal en verhoogt de zichtbaarheid, waarbij Luc Tack (rechtstreeks & via Oostiep) nu 58,1% van de het totaal aantal uitstaande aandelen (61,15 miljoen) controleert.
Verdere aandeleninkopen?
Kapitaalallocatie blijft een belangrijk element, stelt Wim Hoste. Hij acht een verdere inkoop van eigen aandelen waarschijnlijk. Sinds de combinatie met Picanol heeft Tessenderlo een dividendbeleid ingevoerd (momenteel 0,75 euro per aandeel). De combinatie van dividend en voortdurende aandeleninkoop heeft Tessenderlo er niet van weerhouden om verder te verschuiven naar een nettokaspositie (32,6 miljoen euro op het 30 juni 2024).
Wim gaat ervan uit dat de vrijekasstroomgeneratie, waarvan hij verwacht dat ze de komende jaren gemiddeld ongeveer 150 miljoen euro zal bedragen, gedeeltelijk zal worden besteed aan dividenden (ongeveer 45 miljoen euro per jaar) en verdere inkoop van eigen aandelen (aan een vermoedelijk tempo van ongeveer 50 miljoen euro per jaar), terwijl de rest zal worden besteed aan verdere accumulatie van liquide middelen (of uiteindelijk ook aan fusies en overnames).
KBC Securities over Tessenderlo
Wim Hoste heeft zijn aangepaste EBITDA-prognoses voor boekjaren 2024 tot 2026 met 8 % verlaagd, nadat Tessenderlo gisteren de eigen prognose voor boekjaar 24 van een “vlak resultaat” verlaagde naar “een daling met 5 à 10 %”.
Hoewel de bedrijfsomstandigheden in een aantal eindmarkten duidelijk uitdagend zijn, genereert Tessenderlo nog steeds een aanzienlijke vrijekasstroom (bijna 100 miljoen euro in de eerste helft van het jaar). Uitgaande van een zeer solide balans is kapitaalallocatie dus een cruciaal thema in het aandelenverhaal.
Wim Hoste ziet een aandeleninkoop als een uitstekende manier om aandeelhouderswaarde te creëren en verwelkomt de verwachte vereenvoudiging van de aandeelhoudersstructuur door de annulering van de voormalige Verbrugge-aandelen. Ondanks het moeilijke winstmomentum vindt hij de waardering van het aandeel aantrekkelijk. Daarom handhaaft hij de “Opbouwen”-aanbeveling, zij het met een verlaagd koersdoel: van 34 naar 32 euro
