do. 26 mrt 2020

IBA rapporteerde vandaag cijfers over het boekjaar 2019 en die ontlokten bij KBC Securities geen vreugdedans. Terwijl de omzet naar behoren was en ook het orderboek niet teleurstelde, bleven de marges wel ver onder de verwachtingen. En dat zou zo blijven, waardoor de hoop die reeds lang aangehouden werd, opgegeven werd. Het koersdoel wordt door KBCS-analist Lenny Van Steenhuyse fors verlaagd van 23,5 naar 10 euro, maar dat heeft omwille van de recente koersdaling weinig impact op de aandelenkoers. Een "Houden"-advies (eerder "Opbouwen") bevestigt het beperkte opwaartse potentieel.
Eerder dan verwachte margedruk
De totale omzet kwam het voorbije jaar uit op 282,5 miljoen euro, waarvan 150,3 miljoen in het protontherapie-segment (verwacht werd 172,1 miljoen euro) en 70,4 miljoen euro in het segment "Andere acceleratoren’" (verwacht werd 59,4 miljoen euro, dankzij 25 OA-systemen is, zodat de omzet in de tweede jaarhelft bijna gelijk is aan heel 2018. Dat is een geweldige prestatie. Daarbovenop bracht dosimetrie 53,8 miljoen euro in het laatje (perfect in lijn met de schattingen, zowel qua omzet als qua marge).
De brutowinst van 93,1 miljoen euro levert een marge van 33% op, terwijl op 35% werd gemikt. Daardoor daalt de recurrente bedrijfswinst (REBIT) tot een nauwelijks positieve 0,087 miljoen euro. De nettowinst stijgt wel tot 7,6 miljoen euro, maar die werd aangespekt door de verkoop van de RadioMed-activiteiten (eenmalige positieve impact van 14,6 miljoen euro). Onderliggend, echter, draaide de boîte dus verlies in 2019. En dat is teleurstellend.
Protontherapie met de rem op
De belangrijkste reden voor de zwakke financiële resultaten is te vinden in de protontherapiedivisie, waar ondanks een semester met een goed gevuld ordeboek niet alleen de omzet verzwakt op jaarbasis, maar ook de marge nauwelijks positief is: 1,8% voor de tweede jaarhelft.
Dividend en vooruitzichten
Er zal een dividend over 2019 worden uitgekeerd van 0,076 euro per aandeel, goed voor een totaal van 2,3 miljoen euro. Maar omwille van de uitbraak van COVID-19 geeft IBA geen doelstellingen voor 2020. De operationele PT-centra blijven wel online dankzij het onderhoud buiten de site, maar er wordt niettemin verwacht dat er vertragingen zullen optreden in sommige lopende projecten. Denk aan de moeilijkheden om ingenieurs naar de bouwplaatsen te krijgen, wat kan leiden tot vertragingen bij het kalibreren van de machines. Terwijl de bouw van de IBA-faciliteiten in België voorlopig gewoon doorgaat, kunnen er in de nabije toekomst problemen ontstaan met de toeleveringsketen, aangezien veel onderdelen afkomstig zijn van Europese leveranciers.
De visie van KBC Securities
Ondanks een tweede jaarhelft waarvan IBA beloofde dat het een orderboek zou omzetten in omzet aan een tempo dat nog nooit eerder in de geschiedenis van het bedrijf gerealiseerd werd, vertaalde dit zich niet in een sterk verbeterde financiële situatie. Naast de verwachte margedruk op de contracten die vanaf 2019 werden getekend (en die vanaf 2021 zichtbaar zouden worden in de resultaten), worstelt IBA duidelijk ook met lager dan verwachte marges op lopende projecten. Die trend zal waarschijnlijk aanhouden, onder meer omwille van de agressieve prijszetting van concurrenten. Daarnaast zal de COVID-19-crisis de situatie waarschijnlijk verergeren.
Onze analist heeft zijn waarderingsmodel drastisch herzien door de verwachte brutomarge voor de periode 2020 - 2022 te verlagen van 37 à 42% naar 31 à 36%. Ook werden de marges op langere termijn verlaagd van 42% naar 38%. De komende twee jaar wordt gemikt op een nieuw nettoverlies.
Het koersdoel daalt daarom van 23,5 naar 10 euro en het advies wordt verlaagd van "Opbouwen" naar "Houden". KBCS houdt vandaag extra rekening met de mogelijkheid dat de COVID-19-crisis de activiteiten van IBA verder beïnvloedt, wat een verdere herziening van de waardering noodzakelijk zou maken.