do. 13 jun 2019

Sipef hield gisteren zijn aandeelhoudersvergadering en gaf inzicht in wat er de rest van het jaar nog te wachten staat. De voorzitter wijst onder meer op de hoge palmolievoorraden, waardoor de prijzen onder druk zullen blijven staan. De sterker dan verwachte productie in Maleisië en Kalimantan (Indonesië) is daar debet aan, maar ook de forse regenval. KBC Securities verlaagt het koersdoel.
Hoogtepunten
- Ondanks de toenemende vraag waren de voorraden niet snel genoeg uitgeput. De vraag naar sojabonen bijvoorbeeld, werd beïnvloed door de handelsoorlog tussen de VS en China.
- De politieke situatie in Indonesië is stabiel met de herverkiezing van de huidige president, die het mengen van biodiesel zou moeten ondersteunen (op korte termijn zal een doelstelling van 30% worden ingevoerd).
- De beslissingen van de EU om het verbruik van palmolie geleidelijk te verminderen zal niet meteen een invloed hebben op volumes of prijzen.
Palmolieprijzen
De palmolieprijzen staan sinds het vierde kwartaal van 2018 op het laagste punt, maar zijn bij 510 à 550 dollar per ton in de eerste maanden van dit jaar stabiel gebleven, door het nieuwe evenwicht tussen vraag en aanbod. Sipef verwacht evenwel geen directe verbetering van de prijzen voor de volgende maanden. Tot dusver werd 46% van de volumes verkocht aan 578 dollar per ton en 54% aan 736 dollar per ton.
Wat bepaalt de palmolieprijs?
- Vraag en aanbod van palmolie
- China, India en Europa behoren tot de grootste importeurs van palmolie. Elke crisis die zich voordoet - zoals de wereldwijde economische groevertraging, de schuldencrisis in de eurozone en de afnemende vraag naar voedsel in India en China - zal leiden tot een daling van de vraag naar palmolie. Minder vraag zal de prijs van ruwe palmolie doen dalen, omdat het leidt tot een overschot van palmolie in producentenlanden zoals Maleisië en Indonesië.
- Prijs van concurrerende plantaardige oliën
- De prijs en de vraag van onder meer sojaolie, zonnebloemolie, raapzaadolie en maïsolie kunnen de prijs van ruwe palmolie ook beïnvloeden. Slecht weer, bijv. droogte in sojaproducerende landen zoals VS, Brazilië en Argentinië, kan de productie van sojaolie doen dalen, waardoor de palmolieprijzen zullen stijgen.
- Prijs van ruwe olie
- De evolutie van de palmolieprijs is nauw verbonden met die van ruwe olie. Als WTI en Brent op de wereldmarkten duurder worden, stijgt ook de productie van biodiesel.
- Weersomstandigheden
- Aangezien palmolieplantages vooral in tropische landen als Maleisië en Indonesië liggen, kan zware regenval de plantages overspoelen en de oogst bemoeilijken. Een droge periode kan de palmolieproductie verlagen.
- Importbeleid van invoerende landen
- Het importbeleid en de wetten van importerende landen kunnen de prijs van ruwe palmolie beïnvloeden.
- Wijzigingen in belastingen en invoerrechten
- Om eigen producenten te beschermen, worden invoorheffingen geheven op palmolie.
Sombere verwachtingen
Sipef geloofde eerder dit jaar al niet langer in een productiestijging met 8% in 2019, maar houdt het op een "positieve groei". Het bevestigt zijn investeringsprogramma en houdt de mogelijkheid open om niet-kernactiviteiten te verkopen. Door al deze elementen verwacht Sipef dat het netto recurrent resultaat "aanzienlijk lager" zal zijn dan in boekjaar 2018 (22,7 miljoen dollar).
De visie van KBC Securities
Analist Alan Vandenberghe paste zijn schattingen bijgevolg aan om rekening te houden met de lagere productie en prijzen en verwacht een groei van de eigen palmolieproductie met resp. 3,7% en 5,8% in 2019 en 2020 (eerder 6,7% en 7,3%). De prognose voor de palmolieprijs werd verlaagd naar resp. 555 en 625 dollar per ton in 2019 en 2020.
De verwachte nettowinst voor 2019 daalt daardoor naar 11,1 miljoen dollar. KBCS gaat wel uit van een prijsherstel en een versnelde productiegroei in 2020, zodat het winstherstel zich daar bevindt. Op basis van de nieuwe schattingen wordt de waarde van Sipef op getaxeerd op 57 euro per aandeel: dat is een gemiddelde waardering op basis van multiples (55,3 euro), een discounted cashflow model (56,7 euro) en een som-der-delen model (60,5 euro).
Conclusie
De boodschap was zeker niet positief voor het sentiment op korte termijn, al is onze analist van mening dat er al veel verdisconteerd is in de koers van het aandeel. KBC Securities blijft Sipef waarderen omwille van de kwaliteit van zijn activa en het solide management track record. Sipef is zeker een topspeler in de palmoliesector, die op dit moment een moeilijke periode doormaakt. Op langere termijn gelooft KBCS dat de vooruitzichten voor palmolie goed zijn en dat Sipef het beter zou moeten doen dan de sector. Op basis van de herziene schattingen wordt het koersdoel verlaagd van 60 euro naar 57 euro, bij een ongewijzigd "Kopen"-advies.