do. 23 mei 2019

Een dodelijk virus hakt hard in op de varkenspopulatie in China en omstreken en dat blijft niet zonder gevolg voor de prijs van varkensvlees, die wereldwijd sterk zal stijgen. Tijd voor KBC Securities-analist Guy Sips om het waarderingsmodel van Ter Beke, een grote verbruiker van varkensvlees, bij te werken. Het resultaat is een onveranderd “Opbouwen”-advies, maar het koersdoel gaat wel fors lager.
China is de grootste verbruiker van varkensvlees ter wereld en was vóór de uitbraak van het virus de thuishaven van de helft van de wereldwijde varkenspopulatie. Varkens die met het virus besmet zijn, worden nu massaal geslacht en vernietigd in een poging om de besmetting in te dijken. Dat lot ondergingen al ruim 1 miljoen dieren sinds augustus vorig jaar. Daarop stegen de groothandelsprijzen met zo’n 20%.
De mening van KBC Securities
Dat blijft niet zonder gevolg voor de producent van vleeswaren en bereide gerechten Ter Beke, voor wie varkensvlees een van de belangrijkste grondstoffen is. Analist Guy Sips verlaagt bijgevolg de REBITDA-verwachtingen voor 2019 met 3,5 miljoen euro, tot 50,4 miljoen euro. Dat is het resultaat van nieuwe marges voor Vleeswaren van 3,8% en 12,6% voor Bereide Gerechten. Met deze nieuwe vooruitzichten bevindt KBC Securities zich wel nog steeds binnen de prognoses die het bedrijf bij de jaarcijfers zelf meegaf.
Voor de verwachte winst per aandeel wordt dit vertaald in een daling van 7,8 naar 6,4 euro bij KBC Securities, wat resulteert in een koersdoelverlaging van 190 naar 155 euro. Het advies blijft wel onveranderd op “Opbouwen”, omdat de markt voor kant-en-klare maaltijden in Europa goede vooruitzichten biedt voor Ter Beke