• NL
  • FR
BoleroPowered by KBC
menu

Orderdesk: 02 303 33 00

Word gratis klantJe gratis BeursintroClient login
  • Analyse en InzichtAnalyse en Inzicht
  • PlatformenPlatformen
    • Bolero
    • Mobile
  • Markten en ProductenAanbod
    • Markten
    • Producten
  • Events en OpleidingenEvents
    • Opleidingen
  • AcademyAcademy
    • Producten
    • Platformen
    • Strategie & Analyse
  • TarievenTarieven
  • SupportSupport
    • Documentcenter
    • Veelgestelde vragen
    • Lexicon
Word gratis klantJe gratis BeursintroClient login
  • Bolero blog

  • Topic

  • Topic

  • Meest verhandelde ETF's van 2024

  • De wereld van ETF's

  • Bolero Live

  • Onze analisten

  • Beursboeken in de kijker

Als belegger wilt u niets missen van het financiële nieuws en de beursactualiteit. In deze blog volgt u elke dag van dichtbij op wat er reilt en zeilt op de financiële markten en krijgt u meteen de nodige duiding. 

Bijdragen

Deze blog komt tot stand dankzij bijdragen van de analisten van KBC Asset Management, KBC Securities, KBC Market Research en de economen, contentmanagers van Bolero en aandelenstrategen van KBC Groep:

Allison Mandra, Andrea Gabellone, Benjamin Wolff, Bérangère Bivort, Bernard Keppenne, Cora Vandamme, Dieter Guffens, Dirk Thiels, Ellen Van Tongelen, Guy Sips, Hans Dewachter, Jacob Mekhael, Jens Meersman, Jo Elsocht, Johan Van Gompel, Joren De Mesmaeker, Joris Franck, Kurt Ruts, Kristof Samoy, Laurent Convent, Lieven Noppe, Lynn Hautekeete, Mathias Janssens, Mathias Van der Jeugt, Marion Geubel,Michiel Declercq, Peter Wuyts, Philippe Delfosse, Sharad Kumar Surendran Palani, Siegfried Top, Thibault Leneeuw, Thomas Couvreur, Thomas Vranken, Tom Noyens, Tom Simonts, Wim Hoste en Wim Lewi.

Disclaimer

Deze publicatie van KBC Bank N.V. (Bolero) wordt uitsluitend ter informatie verstrekt en is niet bedoeld als een specifiek en persoonlijk beleggingsadvies, een aanbieding of een uitnodiging tot een aanbieding, om de hierin vermelde financiële producten te kopen of te verkopen, noch onafhankelijk onderzoek op beleggingsgebied.

De dienstverlening die Bolero verschaft, is niet op beleggingsadvies gebaseerd. Bolero is het orderuitvoeringsplatform van KBC Bank N.V. waarmee transacties in ‘niet-complexe’ financiële producten (in de zin van MiFID II) doorgaan op basis van ‘loutere uitvoering’ (“execution only”). Bolero voert geen ‘passendheidstoetsing’ uit bij transacties in niet-complexe financiële producten. De belegger die van deze dienstverlening gebruik maakt, beschikt dus niet over de bescherming van de toepasselijke gedragsregels. Transacties in ‘complexe’ financiële producten (in de zin van MiFID II) kunnen pas uitgevoerd worden na een succesvolle passendheidstoetsing.  Transacties via Bolero gebeuren altijd op initiatief van de belegger. 

Bij het uitvoeren en/of doorgeven van transacties van beleggers houdt Bolero geen rekening met de daarmee verband houdende fiscale, juridische of boekhoudkundige aspecten van deze transacties, verstrekt zij geen advies met betrekking tot dergelijke aspecten en kan zij daarvoor derhalve niet aansprakelijk worden gesteld.

Beleggen in financiële producten houdt  risico’s in. Beleggers moeten in staat zijn om het economische risico van een belegging te dragen en het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk te verliezen.

Copyright © KBC Bank NV/Bolero. Alle rechten voorbehouden. Deze informatie mag op geen enkele manier gepubliceerd, herschreven of heruitgegeven worden in eender welke vorm.

Deze blog bevat publicaties van KBC Securities NV (https://research.kbcsecurities.com/portal/portal.html#!/disclosures), KBC Asset Management NV (https://www.kbc.be/particulieren/nl/juridische-info/documentatie-beleggen.html#aandelen) en KBC Economics (https://www.kbc.com/nl/economics.html). Voor de externe bronnen raadpleegt Bolero verschillende nieuwssites. De bijdragen worden geselecteerd op basis van recente, concrete gebeurtenissen en publicaties. De redactie wordt verzorgd door Tom Simonts (KBC Securities) en door Jo Elsocht, Joren De Mesmaeker, Jens Meersman, Ellen Van Tongelen en Philippe Delfosse (marketing team Bolero, KBC Bank NV). KBC Bank staat onder toezicht van de FSMA.

ma. 27 mei 2019

13:55

Lange, bitsige technologie-oorlog in aantocht

Deel deze pagina:

  • Tweet
  • Share
  • Share

De verkettering van Huawei door Donald Trump staat symbool voor de escalatie van de Amerikaans-Chinese handelsoorlog tot een technologie-oorlog tussen beide grootmachten. President Trump verantwoordt zijn drastische ingreep door te verwijzen naar China’s oneerlijke praktijken, in het bijzonder China’s marktverstorende handelsbeleid en schending van intellectuele eigendomsrechten. De Chinese transitie naar een door technologie gedreven economie steunt echter op effectieve investeringen in innovatie en valorisatie, waarbij China in sneltempo de westerse landen achter zich laat. In tegenstelling tot het handelsconflict, waarvoor een oplossing op korte termijn mogelijk is, zal de technologische strijd volgens KBC Economics nog lang aanslepen. Een leidende rol voor China in de wereldeconomie staat in de sterren geschreven. Samenwerking in plaats van confrontatie biedt de beste garantie om onze welvaart op lange termijn veilig te stellen. Maar een assertievere Amerikaanse én Europese houding is nodig om een evenwicht te bewaren. Deze keer luisteren we dus best even naar Donald Trump. Dat zegt KBC-hoofdeconoom Jan Vanhove in volgend opiniestuk.

La nouvelle Chine est arrivée

De steile opmars van China op het wereldtoneel doorliep een aantal fases. De uitbouw van een exportgeoriënteerde industrie deed China uitgroeien tot de ‘fabriek van de wereld’. Het land maakte daarbij gretig gebruik van westerse kennis, verworven zowel via joint ventures als via de directe import van westerse technologie en machines. De Chinese opmars creëerde grote opportuniteiten voor westerse bedrijven die enerzijds hun producten en diensten konden leveren aan de Chinese markt, en anderzijds hun productiekosten konden drukken door delokalisatie van hun productie. Weinig bedrijven maakten zich zorgen over deze gang van zaken, wellicht verblind door de grote winstopportuniteiten op korte termijn. Op langere termijn stellen we nu vast dat China zich hierdoor heeft kunnen opwerken tot een toonaangevende speler in hoogtechnologische sectoren met een hogere toegevoegde waarde, conform de officiële Chinese doelstellingen. De Chinese technologische opmars is dus geen eendagsvlieg, maar een structurele trend die een wereldwijde marktverstoring veroorzaakt. Dat werd recent pijnlijk duidelijk toen bleek dat naast Huawei geen enkel ander bedrijf ter wereld op een even kwantitatieve (naar productievolume en snelheid) en kwalitatieve (naar technologische standaarden) manier het 5G-netwerk kan uitrollen. Die vaststelling veroorzaakte een schok, zowel in de bedrijfswereld als op het politieke toneel.

Het succes van Huawei wordt vaak toegeschreven aan oneerlijke Chinese praktijken. Vooral een gebrek aan respect voor internationale bescherming van intellectuele eigendom is een pijnpunt. Die interpretatie klopt, maar niet volledig. China heeft al lang het stadium van technologische vooruitgang door imitatie en reversed engineering achter zich gelaten. Structurele en omvangrijke investeringen in onderzoek en ontwikkeling hebben China op de technologische wereldkaart gezet. Zo zijn de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling (als % van het bbp) in China de voorbije jaren aanzienlijk toegenomen. China evenaart intussen de EU die, ondanks vele beleidsintenties, er nauwelijks in slaagt sterker te investeren in onderzoek en ontwikkeling. De doelstelling van de Lissabon-agenda (2000) en Europe 2020 (2010), om 3% van het bbp te investeren in onderzoek en ontwikkeling, blijkt zelfs na bijna twintig jaar onrealiseerbaar.

Eigen schuld, dikke bult

Het is makkelijk om met een beschuldigende vinger naar China wijzen. Toch zou het eerlijker zijn om te erkennen dat we systematisch achterlopen, zeker in Europa, maar geleidelijk aan ook in de VS. Vooral de snelheid waarmee China de technologische upgrading doorvoert, is historisch ongeëvenaard. Uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling zijn zeker niet de enige maatstaf voor innovatie, maar het is een belangrijk teken aan de wand. Ook uit andere indicatoren blijkt immers de sterke opmars van China. Wanneer we kijken naar het aantal octrooien toegekend aan buitenlandse bedrijven in de VS, merken we een enorme procentuele toename in het Chinese aanwezigheid op de Amerikaanse technologiemarkt.

Niet handel, maar technologie

De Amerikaanse uithaal naar Huawei volgt op een escalatie in het handelsconflict. Het is intussen duidelijk dat het niet handel, maar wel technologisch en daardoor economisch leiderschap in de wereld is wat de Amerikaanse-Chinese spanningen domineert. Tijdens de recente onderhandelingen over een handelsakkoord bleek overigens dat China wel tot toegevingen bereid was op het vlak van handel. Maar fundamenteel afwijken van de Chinese strategie om via technologisch leiderschap de toonaangevende economie én wereldmacht te worden, is voor China een brug te ver.

Zelfs als de VS veel hardere sancties treffen tegen Chinese technologische spelers, dan nog lijkt het onwaarschijnlijk dat de Chinese strategie kan worden ondermijnd. Recent is men zelfs beginnen spreken van een nieuwe economische Koude Oorlog. Het klopt dat de Amerikaanse maatregelen de Chinese economie pijn doen. Bovenop de negatieve gevolgen van toenemend protectionisme weegt de huidige onzekerheid op de Chinese economie. Voorlopig kan de Chinese overheid met budgettaire en monetaire stimuli de Chinese economie op haar pad van een zachte economische landing houden. De Chinese economische groei in het eerste kwartaal van 2019 verraste zelfs positief. Op langere termijn is dergelijke stimulus niet houdbaar, niet in het minst omdat de totale Chinese schuld al meer dan 250% van het Chinese bbp bedraagt. Toch is het fout te denken dat de huidige agressieve Amerikaanse aanpak China zal overtuigen een andere koers te varen. China kan niet enkel rekenen op een grote binnenlandse markt, maar is intussen bovendien veel sterker geïntegreerd in de hele wereldeconomie, dankzij internationale investeringen en intensieve handelscontacten. Dit maakt China heel weerbaar. Naast een hogere weerbaarheid kan China ook rekenen op een heel wendbare economie. Verandering kan in sneltempo en centraal worden doorgevoerd, in tegenstelling tot de traagheid van de westerse, democratische markteconomieën.

Een economische Koude Oorlog is voor niemand een goede zaak. Op lange termijn mag men niet onderschatten hoe een vrije markt de ultieme stimulans biedt tot innovatie en economische vooruitgang. China mag vandaag dan wel een technologische leiderspositie veroveren, het blijft maar de vraag of China die rol kan volhouden binnen haar huidige politieke en economische model. Het grote potentieel van internationale samenwerking tussen het westen en China schuilt in het bijzonder in de samenbrengen van twee werelden: de intrinsieke stimulans tot blijvende innovatie die een markteconomie met zich meebrengt in combinatie met de snelheid waarmee een centraal geplande economie zaken kan realiseren. Hopelijk komen onze politieke leiders snel tot dat inzicht. Maar het is waarschijnlijker dat dit inzicht nog enige tijd zal uitblijven, waardoor de technologie-oorlog nog lang en in volle hevigheid zal losbarsten.

Naar overzicht
Beleg online met inzicht
Word gratis klantJe gratis BeursintroClient login
Analyse en Inzicht
  • Analisten
  • Bolero Blog
Platformen
  • Bolero
  • Mobile
Markten en Producten
  • Markten
  • Producten
Events en Opleidingen
  • Events
  • Opleidingen
Academy
  • Producten
  • Platformen
  • Strategy & Analyse
Tarieven
  • Tarieven
Support
  • Algemene voorwaarden
  • Documentcenter
  • Lexicon
  • Veelgestelde vragen
  • Klachten
  • FAQ: MiFID II
Over Bolero
  • Bolero vandaag
  • Relatie KBC & Bolero
  • Nieuws
  • Werken bij Bolero
Award

Ontdek ook:

Bolero Crowdfunding

  •   Home
  • Analyse en Inzicht
  • Platformen
  • Markten en Producten
  • Events en Opleidingen
  • Academy
  • Tarieven
  • Support
Powered by KBC }}

Powered by KBC

  • © Bolero 2025
  • Privacy statement
  • Juridische voorwaarden
  • Sitemap