wo. 19 jan 2022

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar vandaag is het zo ver: de rente op Duitse tienjarige obligaties klom voor het eerst sinds mei 2019 boven 0%. De Bund, die wordt beschouwd als een benchmark voor de hele eurozone en voor het eerst in 2016 op negatief terrein belandde, steeg tot 0,013%. Dat markt verwacht dat een Europese monetaire verstrakking eerder vroeger dan later zal plaatsvinden.
Zorgt hoge inflatie voor renteverhogingen?
De renteklim wordt ondertussen al geruime tijd ingegeven door de hoge inflatie in de eurozone die de verwachtingen aanwakkert voor een snellere afbouw van montaire maatregelen door de Europese centrale bank (ECB). De Duitse tienjaarsrente is daardoor de afgelopen maand met bijna 40 basispunten gestegen. De finale duw tot boven de 0% kwam er doordat de obligatiemarkten in de eurozone hun verwachtingen voor een renteverhoging met 10 basispunten door de ECB vervroegden naar september. Ze zetten in op een tweede renteverhoging in december.
ECB-lid en Franse centrale bankier Francois Villeroy de Galhau verklaarde gisteren dat de ECB haar monetaire beleid sneller zal aanpassen als de inflatie langer hoog blijft dan verwacht. "Indien de inflatie hardnekkiger zou blijken, twijfel er niet aan dat wij de wil en het vermogen zouden hebben om ons monetaire beleid sneller aan te passen om de terugkeer naar onze doelstelling van 2% te verzekeren", aldus Villeroy.
De ECB ontvouwde eerder al plannen om haar aankopen van obligaties in maart te beëindigen, omdat de economie zich herstelt van de COVID-19-pandemie. Aan de andere kant van de oceaan wordt er van uitgegaan dat de Amerikaanse Federal Reserve (FED) de rente al in maart zal verhogen en nog eens drie keer tegen het einde van het jaar.
Wat verwacht KBC Economics?
In het spoor van de Amerikaanse tegenhanger zette de ECB recent een (weliswaar kleine) stap in de richting van de normalisering van het monetair beleid. Vooral dan op het vlak van de inkoop van obligaties. Deze beslissing werd genomen tegen de achtergrond van een forse opwaartse bijstelling van de inflatievoorspelling voor 2022, van 1,7% naar 3,2%. De ECB voorspelt evenwel dat de inflatie in 2023 opnieuw onder de doelstelling van 2% zal dalen, weliswaar in beperkte mate (1,8%) en met opwaartse risico’s.
Een verhoging van de officiële ECB-rentes lijkt dit jaar dan ook onwaarschijnlijk, menen de KBC-economen. De ECB herhaalde dat eerst de aankoopprogramma’s moeten worden afgerond en dat de inflatie in de eerstkomende een à twee jaar 2% zou moeten bedragen. De KBC-economen voorzien pas een verhoging van de herfinancieringsrente, met 25 basispunten, in 2023. Daarnaast verwachten ze ook dat depositorente in 2023uit negatief territorium zal worden gehaald.