wo. 15 apr 2020

Nu we met z'n allen thuis zitten en de keuze hebben om ons lekker analoog (de tuin of een gezelschapsspel) of dubbel digitaal (smartphone, Netflix, etc..) bezig te houden, lijkt de beslissing voor sommigen snel gemaakt te zijn.
Het gebruik van mobiele applicaties is de voorbije maand immers aanzienlijk toegenomen, terwijl de uitgaven voor apps nog nooit zo hoog zijn geweest. En dat is over de hele wereld zo, want de tijd die aan mobiele toepassingen wordt besteed, is in China, Europa en de VS sinds begin 2020 fors toegenomen, stelde KBC Senior Financial Economist Tom Simonts vast.
Recordcijfers
De gebruikstijd op Android-toestellen ligt wereldwijd 20% hoger tegenover een jaar eerder. In China, de markt die in het eerste kwartaal het meest werd blootgesteld aan quarantainemaatregelen, steeg de gemiddelde gebruikstijd met dik 30%, terwijl de stijging in Italië 11% bedroeg en in Frankrijk 15%.
De uitgaven voor betalende apps liepen in het eerste kwartaal van 2020 op tot een recordbedrag van 23,4 miljard dollar, terwijl 31 miljard installaties van apps werden geregistreerd, goed voor een stijging met 15% op jaarbasis. De App Store van Apple zag het aantal downloads met 15% toenemen tot 9 miljard, terwijl de Play Store van Google 5% meer installaties optekende, tot 22,5 miljard stuks.
Games boven
Mobiele games zijn goed voor 35% van de downloads op iOS en 45% van de downloads op Android. De App Store genereert 15 miljard dollar omzet (+15% op jaarbasis), tegenover 8,3 miljard dollar voor de Google Play Store. Het overgrote deel komt uit de “games”-categorie, maar ook de entertainmenttoepassingen (bijv. videostreaming), sporttoepassingen en apps voor telewerken kenden een sterke stijging.
Wie pikt een graantje mee?
Dat is allemaal goed nieuws voor de uitbaters van de apps, waarvan de 10 meest populaire volgens verschillende categorieën weergegeven zijn in onderstaand overzicht.
De bedrijven achter deze apps zijn onder meer Facebook, Tencent, Bytedance (dat ei zo na naar de beurs trekt), Snapchat, Disney en Netflix. Het hoeft niet te verbazen dat zij de coronacrisis erg goed aan het doorkomen zijn, zoals al bleek uit de evolutie van de beurskoersen.
